Najstarším pólistom bol 80-ročný Čambor

  • Vodné pólo / Šport
  • 28. augusta 2017, 17:57
  • Autor:Tomáš Horký

Najstarším vodnopólistom na nedávno skončených 17. FINA Majstrovstvách sveta masters vo vodnom póle v Budapešti bol 80-ročný Piešťanec Milan Čambor.

Známy pólista, neskôr tréner a funkcionár, sa s nami podelil o svoje dojmy z veľkolepého podujatia v Maďarsku, ktoré preňho bolo akousi rozlúčkou s aktívnym hraním vodného póla.
M. Čambor sa v Budapešti predstavil v americkom tíme Blue Thunder Masters 70+, ktorý bol mixom pólistov viacerých krajín. V kategórii nad 70 rokov jeho tím skončil len tesne druhý, keď vo finále prehral s austrálskym celkom Perth Cockatoos o gól (5:6).
Okrem neho sa v družstve predstavili ďalší dvaja Piešťanci Ivan Kolárik a Anton Kajlich (obaja 74 rokov), ktorý dlhodobo žije v Austrálii. „Pre mňa to bola rozlúčka s vodným pólom, ktoré som celý život praktizoval. Venoval som sa mu súťažne a neskôr som vychovával mladých pólistov. Aj teraz si ešte držíme partiu veteránov a súťažíme so zahraničnými družstvami, ako aj teraz v Budapešti. Nazval by som to tak, že sa hráme vo vodnom póle. Je to veľmi dobrá činnosť, lepšia než sedieť v hostinci a hádať sa s kamarátmi o rôznych témach,“ povedal M. Čambor.
Budapešť sa v minulých týždňoch stala centrom plaveckých športov. Uskutočnili sa tu majstrovstvá sveta v plávaní, skokoch do vody, synchronizovanom plávaní, vodnom póle či diaľkovom plávaní na otvorenej vode. Plavecké športy majú v Maďarsku dlhoročnú tradíciu a patria k národným športom tejto krajiny.
Svedčila o tom aj vynikajúca úroveň celého šampionátu, čo potvrdil i M. Čambor: „Podujatie malo nesmierne vysokú úroveň. Mohli sme sa konfrontovať so seberovnými vodnopólistami z celého sveta a to bolo krásne. Nebolo to ovplyvnené žiadnymi nátlakmi, keďže družstvá boli vyskladané z hráčov rôznych krajín.“
Piešťanec pochválil aj plavecké centrum, kde sa všetko sústreďovalo: „Mám vysokú mienku o vodnom póle v Maďarsku. Margaret Sziget, kde sa všetko konalo, je skutočná svätyňa. Nemôžem povedať nič iné, len ďakujem, Budapešť. Maďari zohrali dôležitú úlohu pri skvalitňovaní vodného póla na Slovensku, napríklad v Košiciach či v Bratislave. Som rád, že tento šport má veľkú tradíciu aj v Piešťanoch a stále sa tu darí vychovávať talenty.“
Bývalý dlhoročný hráč najvyššej československej vodnopólovej súťaže, neskôr tréner a vysokopostavený funkcionár Slovenského plaveckého zväzu či klubu KVP Kúpele Piešťany hovoril aj o tom, aká bola nálada v družstve medzi veteránmi, ktorí boli z rôznych kútov sveta. „Nálada bola veľmi dobrá. Nikto sa nad nikým nevyvyšoval a všetci sme si boli rovní. Za nás hral aj olympijský víťaz z Maďarska Zoli Kasas, ktorý bol úžasne sympatický a nedal najavo, že je niečo viac. Jedným z najlepších hráčov na šampionáte bol Piešťanec Ivan Kolárik, ktorý má skutočne úžasné strely a je nimi povestný,“ uviedol M. Čambor, ktorý sa v Budapešti zúčastnil svojho tretieho masters šampionátu. Predtým sa predstavil v Hamburgu a v Riccione.
„Podobne korektné to bolo aj medzi jednotlivými tímami. V bazéne si síce hráči nič nedarovali, akonáhle však boli v civile, chovali sa k sebe priateľsky a športové napätie išlo bokom. Cítili sme sa tam všetci veľmi dobre a počas celého podujatia panovala absolútne priateľská nálada. Ako som už povedal, znamenalo to pre mňa krásnu rozlúčku s aktívnym vodným pólom,“ pokračoval M. Čambor.
Udržiavať sa v osemdesiatke v dobrej kondícii je ozaj obdivuhodné a M. Čambor na záver prezradil, v čom tkvie podstata toho, že je stále vitálny: „Už som vo veku, keď si idem zaplávať na kúpalisko Eva niekedy ráno a niekedy večer. Snažím sa udržiavať v pohybe, aby moje telo nezlenivelo.“

Desať piešťanských veteránov na MS



Na majstrovstvách sveta veteránov vo vodnom póle sa v tímoch rôznych vekových kategórií predstavilo celkovo desať hráčov z Piešťan. Aj tento počet svedčí o tom, že vodné pólo má v kúpeľnom meste dlhoročnú tradíciu a v minulosti tu vyrástli elitní pólisti, ktorí sa svojmu osudovému športu venujú aj po svojej aktívnej kariére.
■ Nad 70 rokov: Milan Čambor, Ivan Kolárik, Anton Kajlich – tím Blue Thunder Masters 70+ (USA)
■ Nad 50 rokov: Ján Adamkovič – výber SR
■ Nad 45 rokov: Juraj Tatara a Ante Petričevič – H2O Oldies Piešťany
■ Nad 55 rokov: Ivan Tichov (Praha)
■ Nad 65 rokov: Jozef Cifra a Igor Vestenický – H20 Polo Piešťany
■ Nad 35 rokov: Vladimír Ferienčík – Ľvov (Ukrajina)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf