Ide o servis kotolní alebo o ich predaj?!

  • Spravodajstvo
  • 28. augusta 2017, 09:27
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Bytový podnik spravuje v rámci tepelného hospodárstva zhruba 17 kilometrov tepelných rozvodov, 35 kotolní po celom meste a dodáva teplo pre približne šesťtisíc domácností v Piešťanoch. Tepelné hospodárstvo mesta predstavuje majetok v niekoľkých desiatkach miliónoch eur a po novom by sa oň už nemal starať bytový podnik (BP), ale externá firma.

Kým primátor Miloš Tamajka členom dozornej rady BP na poslednom zasadnutí vysvetľoval, že nehľadajú nájomcu, ale len servisnú firmu na rozvody tepla a kotolní, podľa výberových podmienok, ktoré konateľ BP Pavol Vermeš stanovil uchádzačom, to skôr pripomína hľadanie ďalšieho medzičlánku na dodávanie tepla Piešťancom. A to sa má diať nie transparentnou verejno-obchodnou súťažou, ale pokútnym hľadaním firiem, z ktorých si vyberú tú svoju.
Prečo pokútne? Podľa našich informácií dve z troch firiem, ktoré sa na obhliadku tepelného hospodárstva dostavili, nespĺňali všetky kritériá, ktoré Vermeš stanovil. V hre tak ostala len jedna. Či bol tento proces s kostolným poriadkom, by sa mali pýtať hlavne občania a ich volení zástupcovia.
My sme pozornosť zaostrili na spomínané kritériá, ktoré boli stanovené nad rámec potrebných iba pre vykonávanie servisu. Napríklad v kvalitatívnych parametroch tejto výzvy sa od uchádzačov okrem iného požaduje, aby mali skúsenosti s dodávkou a výrobou tepla v zmysle platnej licencie od Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Pritom takáto licencia je potrebná iba v prípade, ak daný subjekt chce podnikať v oblasti výroby a dodávok tepla, to znamená s tepelnou energiou obchodovať v zmysle zákona o energetike. Na vykonávanie iba opráv takúto licenciu od ÚRSO záujemca nepotrebuje.
Aj ďalšia požiadavka – nutnosť pripojenia sa na dispečerské riadenie (vzdialený prístup) – je šitá na výrobcu a distribútora tepla, nie na „servisáka“. Tá od uchádzača požaduje diaľkové pripojenie jej dispečingu, napríklad v prípade ESM-YZAMER v jej materskom sídle v Trnave. A dispečing rovná sa prehľad o spotrebe a výrobe tepla. Čo však je v prípade firmy zabezpečujúcej len servis požiadavka absolútne nepotrebná. U výrobcu a dodávateľa je, naopak, dokonca nevyhnutná.
Za zmienku stojí aj rýchlosť, ako sa toto všetko udialo. Tepelné hospodárstvo (TH) nie je zápalková škatuľka a ten, kto má seriózny záujem si ho celé naštudovať a vydať k tomu štyri finančné stanoviská (zhodnotenie skutkového stavu TH, kontrola legislatívy k 1. 9. 2017, plnenie legislatívy a návrh koncepcie rozvoja obnoviteľných zdrojov energie), určite to nezvládne za päť pracovných dní, ak už vopred nemal k dispozícii potrebné podklady.
Otázne je tiež, ako sa zachová vyhlasovateľ prieskumu trhu Pavol Vermeš, keď bude 30. augusta otvárať obálky a akože zistí, že dve firmy nespĺňajú všetky kritériá. Bude hľadať ďalšie alebo sa uspokojí s daným stavom? A čo na to primátor?

Na čo sme sa ešte Tamajku pýtali


■ Bytový podnik na svojich webových stránkach od mája nezverejňuje žiadne faktúry, pričom dovtedy tak robil. Prečo?
■ Prepustením jediného zamestnanca bytového podniku, ktorý bol držiteľom povolenia na podnikanie v tepelnej energetike, stratil bytový podnik na túto svoju činnosť zákonnú spôsobilosť, pritom podnikať v oblasti tepelnej energetiky je možné v zmysle zákona 657/2004 len na základe a v súlade s takýmto povolením. Kto takýto nezákonný stav v bytovom podniku zapríčinil a kto za to ponesie dôsledky? Akým spôsobom chce bytový podnik opäť priviesť zákonnosť v oblasti podnikania v tepelnej energetike?

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Lea, zajtra Anastázia