Drahovskú kvapku krvi vyvážili striebrom

  • Spravodajstvo
  • 28. augusta 2017, 13:32
  • Autor:Viera Dusíková

Už po pätnásty raz sa do Drahoviec zišli darcovia krvi z obce i širokého okolia, aby odovzdali jedinú tekutinu, ktorá sa nedá ani vyrobiť, ani plnohodnotne nahradiť. Svoju krv vo štvrtok 24. augusta ponúklo k odberu 24 ľudí – štrnásť mužov a desať žien.

Dve Drahovčanky Júlia Manáková a Blažena Oríšeková v ten deň zavŕšili druhú dekádu darcovstva, čím splnili požiadavky na získanie Striebornej Janského plakety. „V našej obci máme mnoho darcov a sme tomu veľmi radi. Krv je totiž skutočne ničím nenahraditeľná tekutina a jej darcovia pomáhajú zachraňovať životy a zmierňovať utrpenie iných. Touto cestou sa vám, vážení darcovia, chcem poďakovať. Je skvelé, že sa u nás nájde toľko ľudí s dobrým srdcom, ktorí darujú zo seba to najvzácnejšie,“ uviedla predsedníčka miestnej organizácie Slovenského Červeného kríža Mária Ivančíková.

organizátori odberu krvi.

Vo štvrtok medzi sebou darcovia privítali aj dve prvodarkyne. Svoju krv v Drahovciach odovzdalo dvanásť obyvateľov obce, traja darcovia z Považian, šiesti Piešťanci, dvaja Vrbovčania a jeden mladý muž z Modrovky.
Odber vykonávali zdravotníci z Národnej transfúznej služby Trnava. Keďže ide o skúsený tím zdravotníkov, ktorý sa denne stretáva s rôznymi problémami, s prehľadom zvládol aj dve zdravotné kolízie darcov. Jednému prišlo zle priamo na lôžku, ďalší mal problémy až potom, čo sa občerstvil. Oboch stabilizovali a darcovia odišli domov v pohode na vlastných nohách.

Anketa



ČO VÁS MOTIVOVALO K DARCOVSTVU?
Zaradili sa medzi darcov krvi. Čo ich doviedlo k šľachetnému činu, ktorým bez nároku na odmenu zachraňujú životy iných? Pýtali sme sa bezpríspevkových darcov, ktorí sa zapojili do 15. Drahovskej kvapky krvi.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín