Babačovi chýba v medailovej zbierke zlato

  • Veslovanie / Šport
  • 24. augusta 2017, 06:23
  • Autor:Tomáš Horký

Vrcholom sezóny pre piešťanského veslára Lukáša Babača budú majstrovstvá sveta, ktoré sa uskutočnia od 23. septembra do 1. októbra na Floride. Člen VK Sĺňava sa v Amerike bude pokúšať skompletizovať svoju medailovú zbierku zo svetových šampionátov a v skife ľahkých váh chce bojovať o zlato.

Najlepšieho slovenského veslára sme navštívili priamo v piešťanskej lodenici, kde sa na toto vrcholné podujatie pripravuje.
► Presne o mesiac sa predstavíte na majstrovstvách sveta vo veslovaní. Ako ladíte formu na toto vrcholné podujatie?
– Už sa začína finálna fáza prípravy. Z vytrvalosti prechádzam do intenzity a postupne sa tréningy budú skracovať. Intenzita bude stúpať, aby som to vyladil trochu do rýchlosti.

L. Babač je vo finálnej fáze prípravy.

► Máte v pláne do šampionátu absolvovať ešte nejaké preteky?
– Uskutoční sa jedna menšia regata v rakúskom Villachu. Premýšľam, že tam pôjdem rozbiť tréningový stereotyp a trošku si zapretekať. Bude 2. septembra a dva týždne na to odletím do Ameriky.
► Oproti minulým rokom, keď ste pravidelne obsadzovali stupne víťazov na pretekoch Svetového pohára či majstrovstvách Európy, ste túto sezónu dosahovali trošku horšie výsledky. Bolo to zapríčinené tým, že ste celú prípravu a koncentráciu nastavili pre majstrovstvá sveta?
– Keď sme videli program na tento rok a zistili sme, že šampionát sa bude konať na konci septembra, s trénerom sme sa dohodli, že zopakujeme prípravu spred siedmich rokov. V roku 2010 bol šampionát tiež neskôr a mimo Európy, na Novom Zélande, a tak sme chceli postupovať podobne. Dlhšie sme potiahli vytrvalostnú prípravu i najazďovanie kilometrov a sústredili sme sa na jeden vrchol. Vyšla z toho strieborná medaila. Rozhodli sme sa, že napodobníme tento spôsob aj teraz.
► Šampionát v Sarasote-Bradentone sa uskutoční prvýkrát. Máte dostatočné informácie, aká trať vás čaká a čím bude špecifická?
– Jediné, čo viem, že tam asi budú aligátori (smiech). Je to voda ako všade inde. Zatiaľ tam neboli žiadne väčšie preteky. Poznám pár ľudí z USA, ktorí tam už pretekali. Špecifické môže byť len to, že sa môže točiť vietor. Čo viem, nebývajú tam veľké vlny. Jediné, na čo sa snažím pripraviť, je horúce počasie. Predpokladáme, že bude okolo 35 stupňov. V Piešťanoch však tiež boli posledné týždne mimoriadne horúce, takže na to budem dobre adaptovaný a nezaskočí ma to.
Veslár VK Sĺňava má na majstrovstvách sveta najvyššie ambície.

► Bude s vami na mieste aj tréner Václav Kacíř, ktorý žije dlhodobo v USA a spolupracujete na diaľku?
– Áno. Síce žije na druhej strane Ameriky, ale príde za mnou a bude mi k dispozícii. Po dlhej dobe to budú ďalšie preteky, ktoré absolvujem s trénerom.
► Čo sa týka vašej spolupráce v rámci prípravy, boli nejaké novinky, ktoré ste zaviedli?
– Prebiehala ako doteraz. Na základe videí sme rozoberali techniku, dennodenne sme spolu komunikovali. Máme to už osvedčené z minulých rokov a nebol dôvod niečo meniť.
► Z majstrovstiev sveta už máte doma bronz i striebro. Bude vaším jednoznačným cieľom získať zlato?
– Presne tak. Ako jediné mi chýba do zbierky. Idem tam s tým, aby som oň bojoval. V príprave som robil maximum a určite vydám zo seba všetko. Budem sa snažiť vyhýbať zraneniam v závere prípravy a verím, že budem pripravený na sto percent.
► Zmapovali ste už formu vašich konkurentov, s ktorými sa na Floride stretnete?
– Budú tam tí istí pretekári, s ktorými sme sa stretávali celý rok. S chlapcami sa poznáme veľmi dobre. Každého sa mi podarilo poraziť, ale aj naopak, každému z nich sa podarilo zdolať mňa. Predpokladám, že to bude tesné a rozhodnú maličkosti. Uvidíme, komu sa podarí forma vyladiť najlepšie.

Skúsenosti odovzdá mladým veslárom


Lukáš Babač je dlhé roky členom klubu VK Sĺňava Piešťany, ktorý sa mu snaží v čo najväčšej možnej miere vytvoriť podmienky na trénovanie. Piešťanský veslár je najúspešnejším odchovancom veslárskeho oddielu a svoje skúsenosti bude odovzdávať ako tréner mladším veslárom. „Slovo dalo slovo a s vedením klubu sa dohadujeme na bližšej spolupráci. Vyzerá to tak, že by som sa tomu mohol venovať na full time. Mal by som na starosť pretekárov od dorastu po juniorov. Snažím sa im posunúť moje skúsenosti a poznatky o veslovaní,“ prezradil L. Babač novú informáciu, že by sa popri pretekaní venoval aj trénerstvu.
Podľa jeho slov ho práca s mladými napĺňa. Od vedenia VK Sĺňava ide o skvelý krok smerom k budúcnosti. „Baví ma to veľmi. Som prekvapený, že ma chlapci poslúchajú viac, ako som si myslel. Zatiaľ je to v pohode, uvidíme, ako to bude pokračovať. Doposiaľ som nadmieru spokojný,“ dodal L. Babač.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav