K zvieraťu môžete v núdzi volať aj sanitku

  • Spravodajstvo
  • 23. augusta 2017, 15:24
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Tropické horúčavy tento rok postretli aj našu krajinu a ľudské aj zvieracie organizmy často bojovali s prehrievaním či úpalom. Vedeli ste však, že svojmu psovi, mačke či králikovi už môžete zavolať i sanitku Veterinárnej kliniky Zverland?

Veterinárna sanitka funguje na telefonickú objednávku, a to buď ako výjazd za ošetrením v domácom prostredí, aby zo zvieratiek opadol stres, alebo slúži na prepravu na veterinárne pracovisko.
Určená je však najmä na ošetrovanie v domácom prostredí. To znamená, že ide skôr o menej závažné stavy, ako napríklad kontrola liečby, vakcinácie zvierat, respektíve transport pacienta na podrobnejšiu diagnostiku alebo závažnejšiu terapiu na veterinárnej klinike.
Vybavená je štandardne ako sanitný voz. Sú tam prístroje na základnú diagnostiku pacienta, ale napríklad aj video otoskop a prenosný ultrazvukový prístroj. Ďalej sú to lieky a vakcíny a zdravotnícky materiál pre ošetrenie a infúznu liečbu, ako je infúzna pumpa, teda prístroj, ktorý dávkuje vnútrožilovú liečbu presne podľa hmotnosti pacienta. Súčasťou sú resuscitačné prostriedky – laryngoskop a setintratracheálne trubice.
Veľkosť pacienta je limitovaná 120-litrovým prepravným boxom, sanitka môže prísť po psy, mačky aj králiky a prepraviť i majiteľa. Objednávky sú riešené podľa žiadosti majiteľov do 24 hodín dohodnutím termínu. Okamžitý výjazd je závislý od počtu objednávok, život ohrozujúce stavy majú vždy prednosť.
Takýto stav môže nastať aj pri silnom prehriatí zvieracieho organizmu. Vtedy môžeme u zvierat pozorovať stúpajúci nepokoj, zvýšenú srdcovú a dýchaciu činnosť, sliznice sú začervenané, pri závažnejších stavoch sa môže objaviť zvracanie, dezorientácia aj kolaps. Je to stav, ktorý si vyžaduje odbornú starostlivosť, takže je lepšie privolať lekára alebo prísť na vyšetrenie na veterinárne pracovisko.
Kým sa stretnete s lekárom, základom je pacienta nevystavovať naďalej účinkom vysokej teploty, to znamená poskytnúť chladnejšie tmavé miesto, tekutiny po malých dúškach, priložiť vlhký uterák zvieratku na končatiny alebo telo.
Vyhnúť sa takémuto stavu môžete tým, že na dlhšiu prechádzku zviera vezmete veľmi skoro ráno alebo navečer. Počas obeda treba zvieratko pustiť iba na čas nevyhnutný na vykonanie osobnej potreby. V horúcich dňoch medzi 11. a 15. hodinou by sa miláčikovia mali pohybovať po vonku minimálne. Vonkajším zvieratám je vhodné poskytnúť prístrešok, kde bude tieň, a určite dostatočné množstvo chladnej pitnej vody. Zvieratká sa môžu ovlažiť napríklad v bazéne s vodou.
Pomôcť môže i ventilátor. Nevýhodou však je, že pokiaľ si k nemu zvieratá líhajú tvárou, sú viac namáhané oči. Rovnako príjemne pôsobí klimatizácia, ale i tu platí zásada – nepreháňať to s ňou. Pri jazde autom je ideálne nastaviť ju tak, aby nefúkala priamo na zviera, robiť častejšie zastávky, počas ktorých je potrebné ponúknuť mu pitnú vodu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava