Kráľovná kuchyne stanovila ďalšie rekordy

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 21. augusta 2017, 17:22
  • Autor:Gabo Kopúnek

V Maduniciach sa počas uplynulého víkendu opäť skloňovala cibuľa vo všetkých pádoch. Táto kráľovná kuchyne patrí k neodmysliteľnému pestovateľskému artiklu miestneho družstva a už po 22. raz sa stala stredobodom obecných slávností.

Ako býva zvykom, Maduničania si nielen pre seba, ale i pozvaných hostí a návštevníkov pripravili riadny batoh zábavy a nechýbali ani ďalšie úspešné pokusy o zapísanie sa do Slovenskej knihy rekordov.

Najväčšia a najťažšiu cibuľa vážila takmer kilogram.

Keďže si v tomto roku pripomíname 300. výročie narodenia cisárovnej Márie Terézie, šikovné ruky mladých i starších Maduničanov sa jej rozhodli vzdať hold šatami z farebných hlavičiek cibule. Za niečo vyše dve hodiny ich na konštrukciu šiat na figuríne zavesili 1717 a keby sme použité cibule rozložili na trávniku, zabrali by plochu 12 metrov štvorcových. Z rúk komisára Slovenskej knihy rekordov Romana Farkaša si tak prevzali certifikát za ustanovujúci slovenský rekord vo vytvorení najväčšej podobizne osobnosti z cibule.


Ďalší certifikát o ustanovujúcom slovenskom rekorde získal domáci záhradkár Milan Jurík, ktorý dopestoval najväčšiu cibuľu. Vážila 962 gramov a mala priemer 40,8 cm. Keďže súčasťou súťaže o najväčšiu dopestovanú cibuľu, 1. ročníka ktorej sa zúčastnilo 26 záhradkárov z regiónu, bolo tiež vyváženie víťaza cibuľou, Milan Jurík tak získal aj 104 kg cibule od miestneho družstva.


Keď sme už spomenuli zábavu, tá sa začala v sobotu 19. augusta pred obecným úradom bubnovou šou, spevom pri cimbalke a sprievodom obcou do amfiteátra, kde sa po dva dni spievalo a hralo v rôznych štýloch. Keďže organizátori boli na všetko pripravení, nezaskočil ich ani sobotňajší dážď a dobrú náladu umocnilo ešte aj nedeľňajšie slnečné počasie.

Nech sa páči mastný chlieb s cibuľou, no len na nás potom nedýchajte.

Všade samé cibule.

Pred obecným úradom zvolávali ľudí do sprievodu bubeníci.

Pri cimbálovke z Břeclavi bolo každému do spevu.

Sprievod obcou.

V amfiteátri kultúrny program moderoval Martin Madej.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav