Hudobný tip: Návrat k velikánovi Vargovi

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 18. augusta 2017, 07:21
  • Autor:Michael Papcun

V rubrike Hudobný tip predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme alebo neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

V utorok 8. augusta 2017 zomrel Marián Varga. Nesmierne talentovaný hudobník, skladateľ a kľúčová postava slovenskej hudobnej scény. Zanechal po sebe vyše 20 hudobných albumov, od smelých variácií vážnej hudby až po bigbít. Jeho tvorba stále predstavuje to najnápaditejšie, čo na Slovensku vzniklo.
Ťažiskovým je najmä tvorivé obdobie konca 60. a začiatku 70. rokov, keď so skupinami Prúdy a Collegium Musicum definoval pojem „slovenská populárna hudba“. Album Zvonky zvoňte, nahraný v roku 1969 so skupinou Prúdy, je hlavným míľnikom slovenského bigbítu. Konvergencie, druhý album zoskupenia Collegium Musicum z roku 1971, zachytáva azda najsilnejší rozkvet Vargovho autorského cítenia.
Na rozdiel od výrazne pesničkového, popovejšieho albumu Zvonky sú Konvergencie zložené zo štyroch prevažne inštrumentálnych skladieb, primárnou záležitosťou neskrotných Vargových schopností. Klávesové kompozície sú hnacím jadrom celého albumu.
Narábanie s tónmi pripomína monumentálne plátna abstraktných expresionistov. Tiché, pokorné pasáže a detské zbory prirodzene prechádzajú do derby kláves a elektrických gitár. Výrazne rockové sólovanie gitár prechádza do mĺkveho dažďa, z neho vyústi do ďalších neopočúvaných art-rockových veselohier. A album neostáva nič dlžný dobovým špičkám progresívneho rocku.
Súbežne s Konvergenciami vyšiel album Meddle od generálnych riaditeľov progresívneho rocku, britskej skupiny Pink Floyd. Konvergencie vyniknú najmä v komparácii s týmto dielom. Hlavnú úlohu dostávajú gitary, vytvárajúce podobne dramatické slučky a skladateľské výpravy ako Vargove klávesy. Pink Floyd pridávajú do hry akurát väčšiu dávku dobovej psychedélie, jediný element predbiehajúci Konvergencie. Porovnaním celkových kompozičných kvalít oboch albumov môžeme označiť Konvergencie za kontinentálneho súrodenca Meddle. A súrodenecké črty nájdeme aj s ďalším art-rockovým albumom Islands od elitnej smotánky britského rocku King Crimson.
Varga, Griglák, Frešo a Hájek sa Konvergenciami zaradili do svetovej ligy progresívneho rocku. Dokázali, aká svetová a nadčasová môže byť slovenská hudba. A tieto vlastnosti sa tiahnu ako hlavný motív celou Vargovou tvorbou.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela