Spoznajte život Slovanov z Bojnej

  • Cestovanie
  • 16. augusta 2017, 19:47
  • Autor:Gabo Kopúnek

Obec Bojná azda netreba nikomu z regiónu obzvlášť predstavovať, nakoľko mnohí z vás už boli na Ranči pod Babicou okukávať domáce i cudzokrajné zvieratá či loviť pstruhy.

My vás však pozývame zájsť po asfaltke ešte ďalej než na parkovisko pri ranči. Do lona lesov Považského Inovca, kde si starí Slovania postavili svoje hradisko.
V lesoch nad Bojnou sú vlastne hradiská tri, z nich dve ešte pred Slovanmi vybudovali a osídlili Germáni. Cieľom našej cesty je hradisko Valy (Bojná I), ktoré bolo v 8. a 9. storočí sídlom slovanského veľmoža. Dosvedčuje to odkrytie akropoly – obytného súboru na vyvýšenine.

V hradisku stále prebieha archeologický výskum.

Vykrádači pomohli


Archeológovia o veľkomoravskom hradisku Valy vedeli už dávno. Na jeho výnimočnosť ich však upozornili až ich amatérski kolegovia a vykrádači nálezísk. Tí vo vnútri hradiska vykopali ranokresťanské pamiatky – súbor pozlátených reliéfnych plakiet, ktoré pravdepodobne pochádzali z prenosného dreveného oltára, a krátke latinské texty na nich sú prvými dokladmi použitia písma u stredoeurópskych Slovanov ešte pred príchodom vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda. Ďalším výnimočným nálezom bol bronzový zvon, z tejto doby bol jeden z mála takto zachovaných.
Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) robí systematický prieskum hradiska každoročne už od roku 2004. Ďalšie cenné objavy tak nenechali na seba dlho čakať. Situácia dospela do takého stavu, že nálezisko permanentne strážili dôchodcovia z obce, ktorí pomáhali aj pri vykopávkach.

Zámožnejší obyvatelia žili v drevených zruboch, chudobnejší v polozemniciach (na snímke).

Dodržali slovo


Spolu s Dr. Karolom Pietom som bol na dvoch archeologických výskumoch zhruba pred ôsmimi rokmi. Už vtedy mali ústav i obec veľkolepé plány zriadiť na nálezisku múzeum v prírode. Úspešnejšia bola vtedy obec, ktorá v priestoroch kultúrneho domu vytvorila miestnosti na vystavenie nájdených predmetov – originály i kópie. Dnes už sú exponáty vystavené v stálej expozícii Archeologického múzea Veľkej Moravy, evidovanej pri Slovenskom národnom múzeu, ktoré obec otvorila v roku 2012 v samostatnej časti budovy obecného úradu v centre Bojnej. Otvorené je každý deň od 10. do 16. hodiny, cez obed je však zatvorené.

Pri západnej bráne hradiska nájdete aj rekonštrukciu obranného valu.

Za posledné roky sa však činia aj pracovníci AÚ SAV i dobrovoľníci a na hradisku vybudovali archeoskanzen, ktorý návštevníkom približuje život jeho obyvateľov. Nájdete tu nielen drevené zruby či polozemnice, ale aj primitívne vyhne na spracovanie železa. Na druhom konci hradiska pri západnej bráne (kúsok odtiaľ sa našli spomínané predmety), zrekonštruovali pôvodný val, ktorý hradisko bránil pred nepriateľmi. Neúspešne, keďže bolo hradisko dobité a vypálené.

Ako sa tam dostať


Cyklisti to majú „jednoduché“, stačí sa im nad Piešťanmi napojiť na červenú cyklotrasu, z Moravian nad Váhom tam vedie najprv modrá cyklotrasa na Kostolný vrch, potom sa vydajú po červenej na Jelenie jamy a potom dolu kopcom až na čistinku pod horárňou, ktorá je styčným bodom aj pre motorizovaných návštevníkov.

Bývalý starosta obce Rudolf Hayden sa pričinil o vznik provizórneho múzea.

Autom sa do Bojnej dostanete cez Havran smerom na Topoľčany. Na začiatku obce pri cintoríne odbočíte doľava, a potom vás smerové tabule „odprevadia“ až k ranču. Tam, ak sa nechcete najprv pozrieť na zverinec, neparkujte, ale po asfaltke pokračujte ďalej. Aktuálne si ušetríte päťkilometrové šliapanie, keďže od 7. do 17. hodiny môžete autom zájsť až po čistinku pod horárňou. Potom stačí už len prebrodiť potôčik a v smere orientačnej tabule sa vydať na kilometrovú túru do kopca. Dá sa to zvládnuť aj s menšími deťmi, hoci je to občas strmina. Námaha však za to stojí. Na spiatočnej ceste sa nezabudnite zastaviť v múzeu, aby ste získali ucelenejší zážitok.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav