Dubáková polievka od Riša Sulíka

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. augusta 2017, 06:06
  • Autor:red

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom Fešák nie som, ale variť viem! S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Dubáková polievka
Ak sa vám podarí získať čerstvé dubáky, nečakajte, až vám ich zjedia červíky, ale ihneď uvarte polievku. Takú krásnu vôňu dubákov nebudete cítiť nikde inde.
Dubáky umyte (neumývajte ich príliš dlho, lebo nasiaknu vodou) a nakrájajte. Na olivovom oleji usmažte cibuľku dozlatista a pridajte polovicu dubákov. Tie pustia vodu, ktorá sa odparí, a začnú sa restovať. Radostné hnednutie zastavíte priliatím vývaru a necháte to štvrťhoďku pod pokrievkou bublať. Zatiaľ druhú polovicu nakrájaných dubákov (tú krajšiu) orestujte na olivovom oleji dozlatista.
Vývar s dubákmi rozmixujte, stačí aj ponorným mixérom, keďže nechcete polievku úplne homogenizovanú. Pridajte crème fraîche alebo mascarpone, ak ani jedno nemáte, tak obyčajnú smotanu na šľahanie, pár kvapiek citrónovej šťavy, dochuťte soľou aj korením a premiešajte. Teraz pridajte restované dubáky, akože nech tam čosik pláva, a pohľadajte niečo na ozdobenie – môže byť nasekaná pažítka, lístky bazalky, lyžička smotany, nastrúhaná hľuzovka… Krutónmi, crostinmi či inou formou chleba by som túto fantastickú polievku rozhodne nekazil.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín