Dojčiace mamičky sa radili

  • Spravodajstvo
  • 10. augusta 2017, 06:18
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Priviesť na svet dieťa a kŕmiť ho materským mliekom sú v živote mnohých žien tie najprirodzenejšie momenty. Novopečené i skúsené matky sa vo štvrtok 3. augusta stretli pred Balneologickým múzeom Imricha Wintera v piešťanskom mestskom parku, aby si v rámci Svetového týždňa dojčenia podebatovali a vymenili znalosti a informácie.

Podujatie sa rozhodlo zorganizovať občianske združenie Mamila, ktoré na Slovensku už 15 rokov podporuje dojčenie a vo svojej brandži je akýmsi svetovým unikátom. Nechýbalo fotenie či tombola. „Stretnutia mamičiek na piknikových dekách sa zúčastnili tri laktačné poradkyne. Ženy dostali mnoho informácií o tom, čo robiť, keď majú nejaký problém s dojčením, zistili, že sa to vôbec dá riešiť a podpora dojčenia nekončí tým, že v nemocnici im povedia, aby si dali klobúčiky, prípadne rovno kúpili umelé mlieko,“ uviedla organizátorka a laktačná poradkyňa Markéta Vartíková. Mamičky sa stretli, aby aj ostatným ukázali, že dojčiť sa dá a prekonať sa dajú i mnohé problémy. Tie vznikajú z toho dôvodu, ako prebiehajú pôrody a prvé hodiny a dni po narodení dieťaťa.
Kontroverznou témou na Slovensku je aj dojčenie na verejnosti. „Ide o nastavenie spoločnosti. My sme sa to pokúsili normalizovať tým, že dojčilo veľa mamičiek, a keď je dieťa hladné, nervózne, je mu teplo, buchlo sa alebo potrebuje spať, ponúkneme mu dojčenie, to pomôže. Nešlo o to, že by sme chceli robiť exhibicionizmus,“ skonštatovala organizátorka. I keď existuje veľa „skrývacích“ pomôcok pre dojčiace mamičky, po istom čase podľa M. Vartíkovej žena nadobudne taký grif, že jej stačí rozopínateľná blúzka a z prsníka nič vidno nie je.

Vo Vrbovom sa v dobrej atmosfére stretlo mnoho mamičiek.

Na stretnutí sa hovorilo aj o tom, ako neprísť o mlieko a dieťa dojčiť dlhodobo. Svetová zdravotnícka organizácia vraj odporúča výlučne dojčenie do šiestich mesiacov veku dieťaťa, následne popri zavádzaní príkrmov do dvoch rokov veku a dlhšie, ak je to matke a dieťaťu príjemné.
Tieto témy rezonovali aj vo Vrbovom v utorok 1. augusta, kde sa pod vedením laktačnej poradkyne Kristíny Kubranovej v rámci Svetového týždňa dojčenia uskutočnilo obdobné podujatie. Zišlo sa približne 30 mamičiek a nechýbala tombola, maľovanie na tvár pre deti a make-up pre matky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav