RYBOLOV V NAŠOM REGIÓNE

  • Spravodajstvo
  • 7. augusta 2017, 10:41
  • Autor:Jaroslav Heler

August je druhým prázdninovým mesiacom, od júla sa ale podstatne líši. Noci sa predlžujú, ranné hmly nebývajú neobvyklé a celkovo príroda už nežiari čerstvými farbami. Rybári niekedy nazývajú august ako obdobie tzv. uhorkovej sezóny, to znamená, že ryby neberú. Neplatí to však všade a určite sa vyplatí vyjsť si napríklad na neďalekú Sĺňavu, kde možno s úspechom loviť kapra alebo sumca.

Začína chutiť aj úhorom, ktoré hľadáme večer v hlbočinách pri podomletých brehoch prerastených koreňmi. Ako nástrahu používame menšie rybky. Aktívne sú aj pažravé ostrieže, ktoré na malé rybky lovíme skoro ráno alebo neskôr večer. Intenzívnejšie vyhľadávajú potravu liene, ktoré hľadáme zasa v blízkosti brehu a trávnatých porastov. Ak na vode rabujú bolene, úspešne ich chytáme na umelé mušky. Ak máme k dispozícii čln, oplatí sa skúsiť na dravce prívlač. Na kaprových vodách sú v auguste povolené všetky spôsoby lovu – na položenú, plávanú, muškárenie i prívlač. Loviť možno nonstop 24 hodín denne, hodinu po zotmení však treba miesto lovu osvetliť.
Úspechy detí z regiónu
Tento rok majú za sebou deti z piešťanského regiónu už troje majstrovstvá Slovenska v love rýb udicou (LRU). Určite sa na Slovensku nestratili. Dlhoročná starostlivosť nekorunovaného kráľa detských rybárov, ako nazval herec Slovenského národného divadla Ivan „Tuli“ Vojtek dušu detských rybárskych krúžkov Jaroslava Helera, priniesla svoje ovocie.
■ Už na majstrovstvách Slovenska v LRU feeder v Maduniciach deti žali super úspechy. Nádherné ulovené mreny, podustvy či pleskáče vytvorili úsmev na tvári každého pretekára. Fantastická atmosféra za účasti 56 pretekárov vytvorila z pretekov akciu, na ktorú sa nezabúda. V kategórii do 10 rokov obsadil prvé miesto Matej Augustín (Krakovany) pred Dávidom Piešťanským (Chtelnica) a Jakubom Lipkom (Piešťany). V kategórií do 14 rokov bol najlepší člen piešťanskej organizácie SRZ Mathias Molnár. V kategórii do 18 rokov obsadila Soňa Predná (Krakovany) druhé miesto. V kategórii dievčat do 18 rokov bola najlepšia Soňa Predná pred Timeou Smolkovou (Chtelnica).

Úspešný Jakub Lipka.

■ Medzinárodné majstrovstvá Slovenska v LRU prívlač sa konali na rieke Vlára v Hornom Srní. Zúčastnilo sa ich 54 pretekárov aj za účasti reprezentácie z Českej republiky. Náročné preteky v niektorých úsekoch v minimálnej hĺbke vody preveril každého rybára. Väčšinou sa chytalo na doma vyrobené rotačky veľkosti 0000 s tiež doma vyrobenými mikrotrojháčikmi. V najmladšej kategórii sa bodovala ploska pásavá, ale okrem nej bol najviac lovenou rybou jalec. Chytili sa aj pstruhy potočné a dúhové, ale najviac prekvapili úlovky lipňa, ktorého dokázali oklamať svojou umelou nástrahou Chtelničania Filip Suchý a Alex Piešťanský.
V kategórii do 10 rokov boli preteky napínavé do posledného zo štyroch kôl. Výsledky boli veľmi tesné. Majstrom Slovenska sa stal Dávid Piešťanský (Chtelnica), keď za 180 minút ulovil na prívlač 24 rýb, a jeho brat Alex obsadil tretie miesto. Tomu sa podarilo zdolať 17 rýb. V kategórii do 23 rokov obsadil so 47 rybami Peter Augustín (Veselé) tretie miesto. Za zmienku stojí aj štvrtá priečka Sone Prednej (Krakovany) v kategórii do 18 rokov, keď od tretej ju delila jedna rybička, a pritom ulovila až 52 rýb!
■ Dvojdňové medzinárodné majstrovstvá Slovenska juniorov v LRU plávaná sa konali tento rok na Čiernej vode pri Galante. Preteky v nádhernom rybárskom revíre priniesli veľmi zaujímavý boj o každú rybku. V prvý deň veľmi rozhodol o výsledkoch žreb lovného miesta. Žiaľ, všetci pretekári z nášho regiónu si vyžrebovali miesta, kde sa deň predtým netrénovalo, a tým pádom ani nekŕmilo. Aby toho nebolo málo, niektorým priamo pri plaváku lovili sumce a bolene! Zašlo to dokonca tak ďaleko, že večer po prvom kole reprezentačný tréner Martin Lipka povedal, že jeho syn Jakub zo siedmeho miesta už nemá šancu na bedňu (umiestnenie na stupni víťazov).
Prišla ale nedeľa, kde sa v dôsledku búrky na polhodinu prerušia príprava a potom to začalo. Ryby boli rozplávané po celom úseku, a tak sa smútilo za každou stratenou rybou. Ulovilo sa množstvo kaprov, bielej ryby či amurov. Už pri vážení sa začalo počítať. O poradí na druhom až štvrtom mieste rozhodoval väčší počet ulovených rýb.
Minuloročný majster Slovenska, Piešťanec Jakub Lipka, po vyrovnanom boji obsadil druhé miesto, keď ulovil 13 045 gramov rýb. Zároveň bola ukončená aj Celoslovenská juniorská liga mládeže v LRU plávaná, kde J. Lipka obsadil prvú priečku.
Niektoré deti si momentálne vychutnávajú spoločnú stanovačku, kde chystajú materiál aj do internetovej relácie Rybárska televízia a pripravujú sa na celoslovenské kolo Zlatého blyskáča, ktoré bude v septembri vo Zvolene.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel