Vyššie platy učiteľov robia samosprávam vrásky

  • Spravodajstvo
  • 2. augusta 2017, 16:55
  • Autor:Viera Dusíková

Mestá a obce stoja pred vážnym problémom. Od septembra stúpnu platy pedagógov na všetkých stupňoch vzdelávania o šesť percent. Vláda sľubuje zvýšenie platu o rovnaký podiel aj na ďalšie tri nasledujúce roky. Problém si však majú vyriešiť samotné mestá a obce.

Tie považujú školský systém za chaotický. Obce a mestá v konečnom dôsledku nemajú problém s navýšením platov, ak štát, ktorý toto navýšenie schvaľuje, zabezpečí aj dostatočné finančné krytie.

Rukojemníci systému


„Čo sa týka organizácie školstva na Slovensku, zo strany ministerstva ju vnímam veľmi negatívne. Kroky, ktoré robia, sú nekoncepčné a vychádzajú z teórie namiesto toho, aby boli podložené praxou,“ konštatoval Gilbert Liška, starosta Veľkých Kostolian. Podľa neho každý minister, ktorý vedie tento rezort, a v poslednej dobe sa ich vystriedalo dosť, presadzuje svoje predstavy. To však v praxi vyzerá tak, že každé tri či štyri roky prichádza k určitým zmenám, ktoré školstvu neprospievajú. „Ako starosta veľkej obce si myslím, že celé školstvo malo patriť pod správu štátu, teda ministerstva, ktoré by však malo o ňom rozhodovať trochu racionálnejšie,“ dodal G. Liška.
„To, že sa školstvo delí na originálne a prenesené kompetencie, vytvára určitý chaos, nakoľko v rámci jednej základnej školy sa tieto kompetencie prelínajú. Základná škola je prenesenou kompetenciou, ale školská jedáleň a školský klub, ktoré sa nachádzajú v tej istej budove, sú už originálnou kompetenciou. Originálne kompetencie finančne zabezpečuje obec zo svojho rozpočtu, čo nie je zanedbateľná čiastka. Je nelogické takto deliť školstvo a finančne zaťažovať obce. Štát sa zbavuje budov a školských zariadení, na ktoré nemá dostatok financií. Ale majú obce na chod týchto zariadení peňažné prostriedky? Majú, ak ich vyčlenia v rozpočte na úkor rozvoja obce. Správne riešenie to určite nie je. So súčasným stavom v školstve nesúhlasím a navrhujem reorganizáciu v rezorte tak, aby za finančnú stránku bol zodpovedný štát, respektíve ministerstvo školstva,“ konštatoval G. Liška.
Mzdy pre pracovníkov originálnych kompetencií zabezpečuje obec. Ak chce dodržať zákon, musí platy zvýšiť, avšak peniaze na ich zvýšenie od štátu nedostane. „Naša obec doteraz vždy hradila mzdy v plnej výške s následkom, že na rozvoj a služby obce zostalo menej peňazí. Na druhej strane si uvedomujeme, že pri nezvýšení miezd by sa stali pracovníci škôlok, jedální a školských klubov rukojemníkmi tohto chaotického školského rezortu,“ upozornil na vážne nedostatky systému školstva starosta Liška.

Pod tlakom odborov


Starosta obce Ostrov Jozef Takácz rozhodnutie o zvýšení platov učiteľov komentoval slovami: „Toto je téma nie na dve a ani na dvadsať otázok a odpovedí. V prvom rade chcem naozaj úprimne povedať, že si vážim prácu učiteľov, a viem, že nie je jednoduchá. Určite peniaze budeme musieť nájsť, aby sme dodržiavali zákon a nariadenia. Samozrejme, že sa to okrajovo dotkne aj rozpočtu samosprávy. Bojím sa otázok zvyšku zamestnancov samosprávy, kedy sa aj im dostaví navýšenie platov. Myslím si, že to bolo veľmi urýchlené a pod tlakom školských odborov.“

Na platy dajte financie


Primátorka Vrbového Ema Maggiová vyjadrila tiež svoje obavy: „Financovanie školstva je riešené účelovo poskytnutými financiami. Mesto tieto peniaze prideľuje priamo školám. Keďže naše školy majú právnu subjektivitu, musia si s prideleným financiami vystačiť počas celého roka. To sa týka aj šesťpercentného navýšenia platov. Ak ministerstvo školstva navýši financie o potrebnú sumu, bude všetko v poriadku, ak nie, bude mať problémy škola aj samospráva.“
Čo sa týka rokov 2018, 2019 a 2020, platí pre mesto, školy aj učiteľov v podstate to isté. „Ešte musím podotknúť, že my sme za každé navýšenie, ak štát, ktorý toto navýšenie schvaľuje, zabezpečí aj dostatočné finančné krytie,“ dodala E. Maggiová.

Zvýšenie ovplyvní rozpočet


V Piešťanoch je vzhľadom na väčšie množstvo škôl, škôlok, centier voľného času i školských klubov a jedální situácia ešte komplikovanejšia. Chaotický systém financovania vysvetlila hovorkyňa mesta Eva Bereczová: „Mesto Piešťany, ako orgán územnej samosprávy v školstve, v zmysle zákona zabezpečuje prenesený výkon štátnej správy (prenesené kompetencie) a výkon samosprávy (originálne kompetencie). V prenesenom výkone štátnej správy je mesto zriaďovateľom piatich základných škôl, v ktorých sa vzdelávanie považuje za sústavnú prípravu na povolanie, a sú financované zo štátneho rozpočtu z rozpočtovej kapitoly Ministerstva školstva SR.“
Šesťpercentné zvýšenie platov učiteľov v rámci prenesených kompetencií od 1. septembra tohto roka bude zabezpečené zo štátneho rozpočtu v rámci úpravy rozpisu normatívnych finančných prostriedkov na rok 2017 jednak pre zriaďovateľa Mesto Piešťany, ako i pre jednotlivé základné školy. Rovnako by sa malo postupovať pri šesťpercentnom zvyšovaní platov učiteľov od 1. 9. 2018 a 2019 ako i od 1. januára 2020.
„V prípade výkonu samosprávy ide o originálne školské kompetencie a tu je Mesto Piešťany zriaďovateľom Základnej umeleckej školy, Centra voľného času Ahoj, Centra voľného času pri ZŠ F. E. Scherera, piatich materských škôl, piatich školských klubov detí a štyroch zariadení školského stravovania v základných školách zriadených mestom. Financovanie originálnych školských kompetencií zabezpečuje mesto z podielu na dani z príjmov fyzických osôb, teda z takzvaných podielových daní,“ skonštatovala E. Bereczová.
„Vládou prisľúbené šesťpercentné zvýšenie platov učiteľov v rámci originálnych školských kompetencií bude mať dopad na rozpočet mesta na rok 2017, avšak výšku tohto dopadu bude možné vyčísliť najskôr po polovici septembra, keď nám školy a školské zariadenia doručia podklady. Následne budeme vedieť odhadnúť do rozpočtu mesta aj sumu zodpovedajúcu zvýšeniu platov učiteľov v rámci školských originálnych kompetencií na roky 2018, 2019 a 2020,“ dodala hovorkyňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj