Parku v Podolí dominuje Bratislavský hrad

  • Spravodajstvo
  • 30. júla 2017, 14:39
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Model Bratislavského hradu s rozmermi 7×6 metrov sa po dostavbe stane najväčším exponátom Parku miniatúr v Podolí. Už sedemdesiaty model začali stavať pred rokom a len nedávno do terénu osadili monumentálny kráľovský palác hradu, ktorý sa okamžite stal dominantou celého areálu.

Park miniatúr je vyhľadávanou turistickou atrakciou, návštevníci tu môžu na jednom mieste vidieť zmenšené modely hradov, zámkov, kostolov a ďalších historických pamiatok. „Návštevník si môže detailne prepracovaný model paláca Bratislavského hradu prehliadnuť zo všetkých strán naozaj zblízka. Hneď si všimne, že palác nemá štvorcový pôdorys, ale každý jeho múr je iný. No nielen múr, ale aj každá vežička. Dominantná Korunná veža je najvyšším bodom hradu, na modeli dosahuje výšku od vstupu do paláca 107 centimetrov. Každá z troch zvyšných vežičiek a strechy sú iné, čo v modelárskom stvárnení predstavovalo náročnú časť stavby. Vonkajšia najdlhšia stena paláca má 167 centimetrov, najkratšia 120,“ priblížil najnovší prírastok Juraj Hlatký z Parku miniatúr.
Model má na vežiach a vonkajších stenách 163 okien a tri dverové portály. Na vnútorných stenách je 136 okien. Na streche návštevníci narátajú 29 vonkajších vikierov, 27 vnútorných vikierov a 16 komínov. Model Bratislavského hradu bude mať po dokončení jeho súčasnú podobu, vrátane barokových záhrad. Hrad ešte podľa Hlatkého čaká inštalovanie sochárskych plastík, aké sa nachádzajú aj na reálnych objektoch. Zmenšené budú, rovnako ako celý model Bratislavského hradu, 1:50 a vyrobené budú technológiou 3D tlače.
Práce na modeli budú pokračovať stavbou objektov jazdiarne, parlamentnej budovy a kasární. Po dokončení bratislavskej dominanty sa však nechcú v rozširovaní expozície zastaviť. V súčasnosti už spriadajú plány na výstavbu Trenčianskeho hradu a zámku v Bojniciach.

Ako sa tam dostať


V zásade jestvuje niekoľko možností, ako sa z Piešťan do Podolia dostať na bicykli. No v dnešnej dobe, keď i cesty druhej a tretej triedy zneužívajú na tranzit nákladné autá, sa nám najviac pozdáva trasa z Piešťan smerom na Veľké Orvište, Bašovce, Pobedim a Podolie. Cesta týmto smerom je zo všetkých možných trás najmenej frekventovaná a má tiež výhodu, že v časti od Veľkého Orvišťa až po Pobedim trasa kopíruje potok Dubová. V horúcich letných dňoch sa tak možno aspoň improvizovane v potoku osviežiť. Trasa je rovinatá, a tak najväčšie prevýšenie vás v tomto úseku očakáva pri prejazde nadjazdom diaľnice pred Veľkým Orvišťom. Cesta z Piešťan do Podolia touto trasou meria zhruba štrnásť kilometrov.

Hrad Hričov venoval Parku miniatúr Piešťanec Milan Pobjecký.

História Parku miniatúr

Od roku 2001 sa pod hlavičkou Matúšovho kráľovstva v Podolí venujú propagácii slovenských historických, kultúrnych, cirkevných a prírodných zaujímavostí a pamiatok. Zakladateľ parku J. Hlatký si vtedy povedal, že podľa vzoru podobných parkov v zahraničí vybuduje takýto areál aj na Slovensku. Na takmer hektárovom pozemku v obci Podolie, priamo pri areáli základnej školy, sa v roku 2003 začali práce. Bolo treba pripraviť pozemok, vyrezať nadbytočné stromy, zarovnať terény a začalo sa stavať. Počas jesene 25. októbra 2003 bol slávnostne pokrstený prvý model v expozícii – rekonštrukcia hradu Branč. Každý rok postupne pribúdali ďalšie modely, väčšinou jeden väčší hrad a tri až štyri menšie objekty. Postupne rozpracovali ďalšie objekty a 15. júla 2005 prvýkrát otvorili brány pre verejnosť.


Čachtický hrad v podobe, keď mu vládla „krvavá“ Bátorička.

V expozícii pod holých nebom je v súčasnosti umiestnených 68 modelov hradov, zámkov, kostolíkov, chát a rozhľadní a rodných domov. Cieľom tvorcov parku je zachrániť ročne minimálne štyri až päť objektov kultúrneho dedičstva, vyhotovených v podobe z čias ich najväčšej slávy. Slovensko bolo odjakživa bohaté na hrady, zámky, kostoly, kultúrne a historické pamiatky. Mnohé z nich zanikli, či sú už v žalostnom stave, pripomína nám ich len pár kameňov v lese.
Všetky modely sú postavené ako vedecké rekonštrukcie, zhotoveniu každého predchádzalo spracovanie výkresovej dokumentácie, rozpracovanie jednotlivých komponentov a následné osadenie v teréne. Výnimku tvorí len ich najnovší prírastok – Bratislavský hrad, ktorý stavajú podľa súčasnej podoby samotného hradu ako i jeho najbližšieho okolia. Po úplnom dohotovení svojimi rozmermi predbehne ich súčasnú najväčšiu stavbu – zámok v Holiči.
Modely sú zhotovené v mierke 1:50, niektoré, hlavne kostoly, chaty a rozhľadne sú v mierke 1:25, resp. 1:30.
Park miniatúr v Podolí je v letnom období otvorený od utorka do nedele vždy od 9:00 do 19:00. 
Zámok v Holíči, zatiaľ najrozsiahlejšia stavba s hmotnosťou 36 ton.

Zaujímavosti


■ Holíčsky zámok má vonkajšie rozmery 6×6 metrov, váži 36 ton a na objekte môžete narátať dohromady až 600 okien.
■ Model Hričovského hradu z 13. storočia postavil v mierke 1:50 Milan Pobjecký z Piešťan technológiou najviac približujúcou sa ozajstnej murárskej práci.
■ V areáli je možné vidieť i rodné domy slovenských dejateľov ako Ľudovíta Štúra, Martina Kukučína či Jozefa Cígera Hronského.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek