Vo vyhorenom Coolturaku sa počas víkendov zabávajú už len feťáci

  • História
  • 27. júla 2017, 09:10
  • Autor:am

Dva veľké požiare, dva odlišné príbehy. Kým obchodný dom PT Univerzál vstal ako bájny vták Fénix z popola, známa a obľúbená diskotéka Coolturak na Teplickej ulici chátra. Od jej vyhorenia uplynuli 10. júla už dva roky. Čo je so zhoreniskom dnes a koľko úsilia stála obnova obchodného domu? Zisťovali sme za vás.

Keď pred polnocou 19. augusta 2010 vykukli zo svojich okien obyvatelia sídliska Adama Trajana, nemohli uveriť vlastným očiam. Zo strechy obchodného domu PT Univerzál šľahali plamene, pričom obyvatelia tamojších bytov sa nešťastiu len prizerali. Oheň sa po drevenej streche šíril rýchlo, do piatich minút od vypuknutia požiaru už z budovy šľahali 20-metrové plamene. Priestor v hodnote 3,5 miliónov eur, v ktorom sa nachádzal supermarket, posilňovňa, osem bytov, pošta, reštaurácia, motokárová dráha a ďalšie prevádzky zhorel do tla, a to aj napriek promptnému zásahu desiatok hasičov z Piešťan a okolia.

Obyvateľom naskakovala zo skazy husia koža, no netrvalo dlho a majiteľ objektu Pavol Táborský dal zhorenisko vypratať a začal pracovať na obnove prevádzky. Do dvoch týždňov bol priestor „čistý“, potom sa začalo pracovať na rekonštrukcii. Opätovne obchod otvorili 19. apríla 2011, čiže osem mesiacov od požiaru, ktorý bol najväčším v novodobých dejinách mesta Piešťany. Prevádzka úspešne funguje dodnes.

Po ôsmich mesiacoch bola budova PT Univerzál obnovená a pripravená na otvorenie.

Na oheň doplatili policajti


Požiar diskotéky nastal 10. júla 2015 okolo piatej hodiny ráno. Plamene tentoraz šľahali z niekoľko mesiacov zavretej obľúbenej diskotéky Coolturak, pričom staršie ročníky si priestor pamätajú pod názvom Indians Pub. Požiar zadnú časť zábavného podniku úplne zlikvidoval, poškodil ale aj šatňu mestskej polície a vtedy novootvorenú reštauráciu. Majiteľ Coolturaku Vratko Javro sa v tom čase vyjadril, že budovu poistenú nemal, no v mieste zhoreniska by si vedel predstaviť kaskádové byty.

Následky tohto požiaru, i keď išlo rozsahom a vyčíslenou škodou o menšie nešťastie, pretrvávajú dodnes. Šatňu mestských policajtov zrekonštruovali až po vyše roku. Dovtedy sa príslušníci prezliekali aj v daždi a snehu doma. Od obstarávania po realizáciu túto obnovu sprevádzali škandály, no v súčasnosti už je plne funkčná.

Zhorenisko nielenže nie je odpratané, ale ani zabezpečené proti vstupu.

Na vlastné nebezpečie


To sa nedá povedať o bývalej diskotéke. Tam sa od júla 2015 azda nič nezmenilo, zhorenisko je stále v nebezpečnom stave, nie je ničím oplotené ani inak zabezpečené a zábavu pripomínajú už len typické trabanty na stenách a plagát s rozpisom akcií na január 2014. Verejným tajomstvom je len to, že piatky a soboty tento priestor patrí mladým, ktorí sem chodia drogovať a fetovať. Dokedy sa budú musieť obyvatelia Mikrorajóna dívať na pozostatky nešťastia, je záhadou. Azda nie desaťročia ako na Slovan či Lipu.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel