Štát chce posilniť štatutárov na úkor demokracie

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 27. júla 2017, 12:52
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Pripravovaná novelizácia Zákona o obecnom zriadení sa zásadne dotkne aj piešťanského mestského zastupiteľstva. Podľa návrhu z autorského pera ministerstva vnútra totiž klesne počet poslancov mestského zastupiteľstva zo súčasných 21 len na 17. Novela zákona, ktorým sa riadi chod samospráv v obciach a mestách, by mala vstúpiť do platnosti 1. januára 2018. Voči zneniu pripravovanej novelizácie sa však zdvihla vlna nevôle a aktivisti organizujú hromadnú pripomienku.

Zmenu zákona pripravuje ministerstvo vnútra a ako sa uvádza v zverejnenom materiáli, na tejto novele spolupracovali so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS). Okrem už spomínanej novinky v počte poslancov pripravovaný zákon jednoznačne stanovuje postupy v prípade, ak si občania nikoho nezvolia do obecných orgánov. Kým v súčasnosti sa takpovediac volilo, kým sa konečne nezvolilo, no v niektorých prípadoch ani to nefungovalo, po novom môžu do tohto procesu vstúpiť štátne orgány a po troch po sebe idúcich neplatných voľbách môže vláda svojím výnosom obec zlúčiť s inou obcou či mestom, kde bola samospráva riadne zvolená.

Novela zákona tiež jednoznačnejšie určuje spôsob odmeňovania poslancov obecného zastupiteľstva či členov mestskej komisie i hlavného kontrolóra.

Návrh zákona aj presnejšie definuje verejné priestranstvo i povinnosť obyvateľov podriadiť sa obecnému záujmu pri označovaní ulíc a strpieť umiestnenie názvu ulice na svojej súkromnej nehnuteľnosti. Nová definícia verejného priestoru by podľa tvorcov zákona mala umožniť vedeniu mesta či obce účinnejšie bojovať proti umiestňovaniu nelegálnych reklamných pútačov.

Nová legislatíva tiež zjednodušuje dôvody vyhlásenia referenda na odvolanie starostu či primátora. Rozširujú sa povinnosti poslanca obecného zastupiteľstva o prehlbovanie si svojich vedomostí pre kvalitnejšie plnenie úloh súvisiacich s výkonom tejto funkcie. Ako to však majú robiť a kto ich z prehlbovania si vedomostí bude preskúšavať, novela nerieši.

Nové znenie zákona tiež posilňuje niektoré právomoci primátora a iné i naďalej necháva nejasné. Napríklad v prípade, ak starosta či primátor nepodpíše poslanecké uznesenie, nemusí toto nepodpísanie prerokovať s obecnou či mestskou radou. I keď to bol doposiaľ krok v podstatne formálny, nakoľko vyjadrenia členov rady neboli pre primátora alebo starostu záväzné, aspoň sa o tom dozvedeli a mohli iniciovať v rámci nasledujúceho zastupiteľstva prelomenie primátorovho či starostovho vetovania ich uznesenia.

Zároveň novela zákona jednoznačne nedefinuje vzťah mestského zastupiteľstva a primátora k spoločnostiam s ručením obmedzeným, ktorých zriaďovateľom je mesto. A tak si s takouto spoločnosťou môže robiť štatutár samosprávy, čo chce. Nemusí rešpektovať poslancov. Rovnako je to v súčasnosti v Piešťanoch v prípade bytového podniku.

A práve rad takýchto neriešených problémov obecných či mestských samospráv inšpiroval i organizátorov hromadnej pripomienky, nakoľko podľa nich návrh novely odráža najmä pohľad starostov a primátorov. Ďalej posilňuje ich postavenie aj na úkor zastupiteľstiev a hlavných kontrolórov a neprináša posilnenie postavenia občanov vo vzťahu k samosprávam ani zvýšenú kontrolu a transparentnosť činnosti samosprávy.

Úvaha: Čo by nastalo, ak by novela platila skôr



Piešťany spadajú podľa návrhu počtu poslancov do kategórie písmena g), a tak by sa súčasná dvadsaťjednotka v budúcnosti zúžila maximálne na sedemnástku. Zaujímavosťou je to, že ak by táto pripravovaná novela platila už v roku 2014, dvaja z troch viceprimátorov, ktorí s Tamajkom spolupracovali (prípadne od mája tohto roka začali spolupracovať), by sa jeho zástupcami ani nemohli stať. Nakoľko zástupcom primátora môže byť len riadne zvolený poslanec a dvaja z doterajších viceprimátorov by na získanie postu poslanca nemali dostatočný počet hlasov.

Poďme si to teda objasniť. Mestské zastupiteľstvo v Piešťanoch sa skladá z poslancov z dvoch volebných obvodov, pričom prvý obvod zastupujú desiati a druhý jedenásti poslanci. Ak by teda bol počet poslancov v zmysle pripravovanej novely v každom obvode nižší o dvoch, tak v prvom by sa do zastupiteľstva nedostali Ján Jánošík a Peter Tremboš a v druhom obvode bývalý viceprimátor Michal Hynek a súčasný viceprimátor Martin Valo. Keďže v prvom obvode za poslanca kandidoval a bol aj zvolený súčasný primátor Tamajka, napokon by sa do zastupiteľstva dostal Ján Jánošík ako jeho náhradník.

Súčasní traja poslanci by tak ostali mimo poslaneckých lavíc a Miloš Tamajka by mal voľbu svojho zástupcu značne komplikovanú, nakoľko jediní, ktorí okrem Martina Vala boli toto volebné obdobie ochotní s ním spolupracovať, boli poslanci z klubu Spoločne pre Piešťany. Tí by v zastupiteľstve obsadili väčšinu v počte desať poslancov a v prípade, ak by si Tamajka zvolil na spoluprácu šéfa SpP Tomáša Hudcoviča, ako to bolo v tomto volebnom období počas deviatich mesiacov, ten by mu v zastupiteľstve prostredníctvom svojho klubu zabezpečil pohodlnú väčšinu hlasov.

Naopak, z priebehu udalostí od posledných volieb totiž jednoznačne vyplýva, že zvyšná sedmička poslancov by sa do spolupráce s Tamajkom nijako nehrnula.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava