Európsky šampionát vypukne v sobotu

  • Šport / Basketbal
  • 24. júla 2017, 20:31
  • Autor:Tomáš Horký

Slovenskí basketbaloví reprezentanti do 18 rokov finišujú s prípravou na európsky šampionát tejto vekovej kategórie, ktorý sa od soboty začne v Bratislave a Piešťanoch. Po piatkovom prípravnom súboji v Prostějove proti domácemu výberu Českej republiky ich pred štartom majstrovstiev Európy čaká už len generálka, ktorou bude duel proti Litve. Ten sa uskutoční v stredu 26. júla o 18.00 h v bratislavskej HANT aréne.

Ešte pred zápasom s Litvou oznámi tréner slovenskej osemnástky Richard Ďuriš konečnú 12-člennú nomináciu na kontinentálny šampionát. S doterajším priebehom prípravy je spokojný, zo série výkonov svojich zverencov vyzdvihol ten z prípravného duelu proti Turecku. „Od začiatku prípravy sme urobili veľký progres. Najsvetlejším momentom bol asi druhý zo série zápasov proti Turecku, kde sme s výnimkou niekoľkých hluchých momentov v prvej štvrtine odohrali proti favorizovanému súperovi veľmi dobré stretnutie. Ak by sme sa takémuto výkonu priblížili aj na samotnom šampionáte, určite nebudeme na turnaji žiadnym fackovacím panákom,“ vyjadril sa Ďuriš.

Generálka proti Litve


V generálke na domáce ME U18 čaká mladých Slovákov súper z Litvy. Pobaltská krajina patrí medzi basketbalové veľmoci na starom kontinente vo všetkých vekových kategóriách a aj teraz budú mladí Litovci isto útočiť na medailu. „Zápas bude pre nás posledným zo série prípravných duelov a môže nám nastaviť zrkadlo našej výkonnosti. Je to družstvo, ktoré sa predikuje na účasť v najlepšej štvorke celého turnaja. Každý zápas na šampionáte musí byť pre našich hráčov obrovská skúsenosť a musí im to dodať sebavedomie, keďže majú možnosť konkurovať tým najlepším zo svojej kategórie,“ pokračoval Ďuriš.

Záverečná nominácia


V tíme má tréner aktuálne 14 hráčov, v konečnej nominácii, ktorú realizačný tím oficiálne oznámi začiatkom týždňa, bude figurovať finálna dvanástka. „Všetci chalani sú zdraví, bez zranení a aktuálne bojujú o zotrvanie v záverečnej nominácii. Je na nich vidieť určitá nervozita, predsa len ide o účasť na ME. Po oznámení finálneho výberu sa už budú môcť naplno sústrediť na samotný šampionát,“ dodal kouč slovenskej osemnástky.

Vstupenky priamo v pokladnici


Majstrovstvá Európy budú v Bratislave a Piešťanoch v termíne od 29. júla do 6. augusta. Mladí Slováci sa predstavia v bratislavskej D-skupine, ich súpermi budú Lotyšsko (29. júla), Francúzsko (30. júla) a Bosna a Hercegovina (1. augusta). Organizátori pripravili pre návštevníkov a fanúšikov celodenné vstupenky. Kúpiť sa budú dať vždy priamo v pokladnici haly pred zápasmi. Cena celodenného lístka je päť eur, do 15 rokov je vstup voľný.

Štyri skupiny, šestnásť tímov


Súboje elitných európskych basketbalistov v kategórii do 18 rokov budú hostiť bratislavská HANT aréna a piešťanská Diplomat aréna.

Januárový žreb v nemeckom Mníchove rozdelil šestnásť tímov do štyroch štvorčlenných skupín. Na Považí sa uskutočnia stretnutia v základných skupinách A a B, hlavné mesto bode hostiť skupiny C a D. Nasledovať budú osemfinálové súboje medzi tímami z rôznych skupín v rovnakom dejisku (A1-B4, A2-B3, B1-A4, B2-A3, C1-D4, C2-D3, D1-C4, D2-C3). Víťazi týchto zápasov sa kvalifikujú do štvrťfinále, zdolané družstvá čakajú merania síl o konečné 9. až 16. miesto a tým o záchranu medzi elitou.

Šampionát vyvrcholí finálovým duelom v nedeľu 6. augusta o 20.15 h. V porovnaní s predchádzajúcimi ME tejto vekovej kategórie sa formát zmenil, doteraz do vyraďovacej časti o medaily postupovali iba prvé dva tímy z každej zo štyroch skupín.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava