Na čo treba dávať v Chorvátsku pozor

  • Cestovanie
  • 19. júla 2017, 13:58
  • Autor:gak/PPZ

Aj počas tohto leta budú pri „slovenskom“ mori v Chorvátsku na našich dovolenkárov dávať pozor slovenskí policajti. Sústredení budú v najnavštevovanejších lokalitách, konkrétne v Splitskodalmatínskej a Primorskogoranskej oblasti. Po dohode môžu byť však vyslaní na výkon služby aj do iných oblastí podľa vývoja aktuálnej situácie v dovolenkových destináciách.

O bezpečnosť dovolenkárov sa od 1. júla do 31. augusta stará osem policajtov, teda štyri dvojčlenné hliadky. „Ich cieľom je zabezpečiť vyšší pocit bezpečnosti slovenských turistov dovolenkujúcich v Chorvátsku a poskytnúť im pomoc a asistenciu počas ich pobytu a tranzitu cez územie Chorvátska,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Rovnako budú v spolupráci s chorvátskou políciou dohliadať na slovenských občanov, a tak predchádzať prípadným incidentom zapríčinených slovenskými turistami. „Službu budú vykonávať v slovenských policajných uniformách vždy spoločne s chorvátskymi policajtmi,“ spresnila. Slovenskí policajti budú po prvýkrát v Chorvátsku vybavení služobnými vozidlami s označením polícia. Budú mobilnejší, a tak budú môcť pomáhať prakticky po celom pobreží Jadranského mora.

Ako pomáhajú?


Slovenskí policajti dokážu vysvetliť znenia chorvátskych zákonov, pretlmočiť pokyny chorvátskych policajtov i výsluchy. „Našincom tiež poradia, na čo by mali dávať pozor, pomôžu im nájsť ich auto, ak im ho odtiahnu, poradia, kde si zabezpečia náhradný cestovný doklad nevyhnutný pre cestu domov, a sú tiež nápomocní v mnohých iných situáciách,“ poznamenala hovorkyňa Baloghová s tým, že často pri týchto aktivitách spolupracujú so Zastupiteľským úradom v Záhrebe.

Slovenskí policajti sa ale nevenujú len priamo našim turistom, slúžia aj na cestách, zabezpečujú verejný poriadok na plážach, v turistických mestečkách, hliadkujú na letisku, spolupracujú s morskou políciou, a to vždy v súčinnosti s chorvátskou políciou a tam, kde si to situácia vyžaduje. Slúžia tak v blízkom okolí policajnej stanice, ale aj vo vzdialených destináciách či na ostrovoch.

Slovenských policajtov ľahko spoznáte podľa uniformy.

„Vlani poskytovali pomoc pri bežných problémoch, napríklad pri platení pokút za dopravné priestupky, pri strate dokladov, pri krádežiach vecí, hotovostí a dokladov, pri dopravných nehodách. Množstvo informácií poskytli v prípadoch tvorenia kolón na hlavných a vedľajších cestách v kritických časoch. Hliadky slovenských policajtov boli oslovované nielen slovenskými, ale aj českými, poľskými a inými zahraničnými turistami a vo veľkej miere i miestnymi občanmi,“ vyratúvala činnosti hovorkyňa.
K tým najzávažnejším prípadom, ktoré riešili, patrila napríklad asistencia pri zadržaní slovenských občanov v turistických strediskách, ktorí obchodovali s omamnými a psychotropnými látkami, kradli, ohrozovali ostatných zbraňou či vyhrážali sa. Smutnejším prípadom bola asistencia pri úmrtí slovenskej občianky v Pule.

Kde pôsobia


Splitskodalmatínska oblasť: Trogir, Split, Podgora, Tučepi, Brela, Makarska (Splitskodalmatínske policajné riaditeľstvo, policajná stanica Trogir, ul. Put Muline 1). V prípade núdze budú k dispozícii na telefónnom čísle +385 99 7201 001.
Primorskogoranská oblasť: Crikvenica, Novi Vinodolski, Opatija, Cres, Krk, Mali Lošinj, Rab, Baška, Malinska, Mošćenička Draga (Primorskogoranské policajné riaditeľstvo, policajná stanica Crikvenica, ul. Kralja Tomislava 85 a). V prípade núdze na tel. +385 99 7201 002.

Za čo môžete dostať pokutu


Prekročenie povolenej rýchlosti v obci:
do 10 km/hod.  300 HRK,
od 10 do 20 km/h  500 HRK,
od 20 do 30 km/h  1000 HRK,
od 30 do 50 km/h  2000 HRK,
nad 50 km/h  od 5000 do 15 000 HRK, alebo väzenie až na 60 dní, alebo zákaz činnosti vedenia motorového vozidla najmenej na 12 mesiacov.
Prekročenie povolenej rýchlosti mimo obce:
od 10 do 30 km/h  500 HRK,
od 30 do 50 km/h  1000 HRK,
nad 50 km/h  od 3000 do 7000 HRK, alebo zákaz činnosti vedenia motorového vozidla na dobu 6 až 12 mesiacov.
Používanie mobilného telefónu počas jazdy  500 HRK.
Nedanie prednosti v jazde  2000 HRK, prípadne zákaz vedenia motorového vozidla v Chorvátsku na 6 mesiacov.
V prípade zanedbania povinnosti pri dopravnej nehode  od 300 do 7000 HRK, prípadne zákaz činnosti vedenia motorového vozidla na 12 mesiacov v Chorvátsku.
Jazda bez prilby na motocykli, mopede alebo štvorkolke  1000 HRK.
Jazda bez prilby na bicykli, v prípade jazdy osoby mladšej ako 16 rokov  300 HRK.
Jazda bez vodičského oprávnenia  300 HRK.
Jazda po predchádzajúcom odobratí vodičského oprávnenia  od 5000 do 15 000 HRK, alebo väzenie na 60 dní, prípadne zákaz činnosti vedenia motorového vozidla na 12 mesiacov v Chorvátsku.

Rady a odporúčania pre turistov


Ak bol občan Slovenskej republiky okradnutý, prípadne cestovný doklad stratil, musí túto okolnosť nahlásiť miestne príslušnej polícii. Tá mu vydá potvrdenie, ktoré je potrebné predložiť na zastupiteľskom úrade spolu so žiadosťou o vydanie náhradného cestovného dokladu. Priamo na konzulárnom oddelení Zastupiteľského úradu Slovenskej republiky, Prilaz Gjure Deželića 10, 10000 Zagreb, pri vybavovaní náhradného cestovného dokladu je potrebné predložiť potvrdenie od miestnej polície o strate alebo odcudzení dokladu, žiadosť o vydanie náhradného dokladu (vyplňuje sa priamo na zastupiteľskom úrade) a uhradiť poplatok za vydanie dokladu (poplatok je vo výške 10 eur, platí sa v kunách podľa aktuálneho kurzu Národnej banky Chorvátska).

Ak nahlásite na polícii stratu alebo krádež občianskeho preukazu či cestovného pasu, a potom ho nájdu, s takýmto dokladom už nemôžete cestovať. Údaje o takomto doklade boli vložené do informačného systému, a preto pri každej kontrole (hraničnej alebo bežnej) sa hľadí na takýto doklad ako na neplatný. Takýto doklad je potrebné odovzdať na polícii a nepoužiť ho na preukazovanie totožnosti.

Do Chorvátskej republiky môžu slovenskí občania cestovať s platným slovenským cestovným pasom alebo občianskym preukazom na dobu 90 dní bez víz. Deti musia mať svoj vlastný cestovný doklad.
Slovenskí turisti, ktorí cestujú na dovolenku do Chorvátska s domácimi zvieratami, môžu cestovať so psami, mačkami a fretkami, len ak si zabezpečili cestovný pas zvieraťa, v ktorom sú zaznamenané potrebné vakcinácie zvieraťa. V prípade prevozu iných zvierat (napríklad vtáky, korytnačky) treba mať potvrdenie od veterinárneho lekára o zdravotnom stave zvieraťa s údajmi o mieste pôvodu zvieraťa a jeho identifikačné znaky. Sieť veterinárnych ambulancií je rozšírená v každom väčšom meste.

Dôležité čísla na území Chorvátska


■ Jednotné číslo pre všetky núdzové situácie: 112
■ Prvá pomoc: 194
■ Hasiči: 193
■ Polícia: 192
■ Pomoc motoristom na cestách: 1987 (ak telefonujete zo zahraničia alebo z mobilného telefónu, vytáčajte +385 1 1987)
■ Štátna centrála pre pátranie a záchranu na mori: 195
■ Predpoveď počasia a situácia na cestách: 060 520 520
Ak je potrebné odstrániť poruchu alebo odtiahnuť vozidlo do servisu, je možné volať Pomoc na ceste na tel.: 1987 (pri telefonovaní zo zahraničia alebo z mobilného telefónu vytáčajte +385 1 1987).

V prípade dopravnej nehody je možné volať aj číslo 112. Toto číslo je možné volať kedykoľvek, cez deň, v noci, bez ohľadu na to, kde sa volajúci v Chorvátsku nachádza. Volanie je bezplatné. Hovor je možné uskutočniť cez všetkých mobilných operátorov. K dispozícii sú na tomto čísle operátori hovoriaci po anglicky, nemecky, taliansky, maďarsky a slovensky.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel