Bez vládnej žatvy a s rozliatym mliekom

  • Spravodajstvo
  • 18. júla 2017, 08:51
  • Autor:Viera Dusíková/sita

Nočný i ranný dážď zmenil za pár hodín popukanú
zem na drahovských poliach, takže
žatva sa v utorok 11. júla dopoludnia nekonala.
A hoci traktoristi, kombajnisti, mládenec i
dievčina v kroji a množstvo novinárov a kameramanov
čakali na avizovaný príchod premiéra
Roberta Fica, ministerky pôdohospodárstva
Gabriely Matečnej a predsedu Slovenskej poľnohospodárskej
a potravinárskej komory Milana
Semančíka, na pole nik z nich neprišiel.
Uvítací ceremoniál sa udial v sýpke poľnohospodárskeho
družstva.

Predstavitelia vlády si vypočuli stanoviská predstaviteľov družstva i pekárne, prezreli si jednu z najväčších pekární v regióne, ktorá zamestnáva 75 ľudí, ale po odchode zmeškali jedno prekvapenie. Za rampou družstva ich vyčkávali slovenskí ovčiari na čele s predsedom KDH Alojzom Hlinom. Na protest likvidačnej situácie so slovenskou bryndzou i ovčiarstvom vylial pred družstvom z plnej cisterny niekoľko litrov ovčieho mlieka. Prizerali sa nielen ochrankári, polícia, médiá či pracovníci družstva, ale aj ovčiarsky strážny pes. Všetci nechápavo krútili hlavou.

Hlina namietal, že nad rozliatym mliekom netreba bedákať. Dalo sa tomuto symbolickému protestu predísť – konštruktívnym rokovaním a realizáciou štyroch základných princípov, ktoré chceli ovčiari ministerke predostrieť. Viac ako dvadsať ovčiarov plánovalo zísť z hôr do Bratislavy. Ministerka ich však odkázala na štátneho tajomníka a narýchlo zmenila program. „Aj Biľak vedel, že keď prší, kombajny do žatvy nejdú,“ konštatoval.

Vysmiaty premiér R. Fico neodchádzal z družstva naprázdno.

Či sa Hlina, ovčiarsky pes a ministerka stretli, nevedno. Pretože po „vládnej žatve“ v Drahovciach a výjazde do Veselého skončila Matečná v nemocnici s únavovou zlomeninou dolnej končatiny. Aspoň tak o tom informoval hneď na druhý deň jeden zo slovenských denníkov. V Drahovciach sa v ten deň ministerka, obutá vo vysokých módnych gumákoch, ešte veselo usmievala na balíku slamy, ktorý si činovníci dokotúľali pre pózovanie novinárom.

Plakať treba skôr nad kritickým štádiom nedotovaného slovenského ovčiarstva, prienikom šesťdesiatimi centami dotovaného francúzskeho ovčieho mlieka do slovenskej bryndze, ale aj suchom, nižšou úrodou a na niektorých miestach doslova upečeným obilím v klasoch. Slabšiu úrodu obilia hlásia aj svetové burzy – cena obilia stúpne na Ukrajine, v Kanade aj v USA, kde je takisto sucho ako aj u nás. Šéf poľnohospodárskej komory však nezúfa, podľa predbežných výsledkov žatvy to so slovenským obilím nie je až také kritické.

Slovenskí poľnohospodári odhadujú tohtoročnú produkciu obilnín na 2,5 miliónov ton, čo je zhruba o dvadsať percent menej ako minulý rok. Vlaňajšia úroda však bola podľa Semančíka rekordná, preto porovnávanie nie je celkom namieste. Slovenská spotreba obilnín dosahuje podľa neho zhruba 1,5 miliónov ton, ďalší milión tak bude k dispozícii na vývoz.

„Rád počúvam, že napriek tomu, že sucho napáchalo škody a objem výnosov bude nižší, stále bude dosť obilia na pokrytie domácej spotreby, ešte zostane aj na vývoz do zahraničia,“ povedal Fico a poľnohospodárom poďakoval za ich prácu, prijatie i dary, ktoré si z Drahoviec odniesol.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín