Developer nemusí byť nadávka

  • Spravodajstvo
  • 14. júla 2017, 08:38
  • Autor:inz

Keď sa pred dvomi rokmi rozšírila informácia o tom, že územie známe ako Vysielač zmenilo majiteľa, striedala jedna konšpiračná teória ďalšiu. Dnes je už známe, že vlastníkom pozemkov je spoločnosť ALACRES, s.r.o., ktorej majitelia si kúpou Vysielača splnili svoj sen – vrátiť historicky významnej lokalite dôstojnosť, akú si zaslúži, a naplniť jej doposiaľ nevyužitý potenciál.

O projekte, ktorý má vzniknúť na území Vysielača, sme sa zhovárali s konateľom spoločnosti Ing. Ľubomírom Bejdákom.

► Rozhodnutie investovať do revitalizácie objektov a novej zástavby na území Vysielača sa mnohým môže zdať značne ambiciózne. Čím vás lokalita presvedčila, že sa takáto investícia vyplatí?

Myslím si, že na počiatku bol predovšetkým sen a emócia. Rodina hlavného investora pochádza z Veľkých Kostolian, žije tu už po tri generácie. Niektorí z nich sú ešte pamätníkmi zlatých časov Vysielača a bolo pre nich ťažké vidieť, ako územie s takým veľkým potenciálom pozvoľne chátra. Druhá, možno trochu pragmatickejšia pohnútka pramení z objektívneho nedostatku voľných nehnuteľností v lokalite, ktorý môže vyriešiť práve nová výstavba. Vysielač je výnimočné územie, preto nebolo zložité sa preň rozhodnúť.

► O akom type výnimočnosti presne hovoríme?
Predovšetkým je to jeho poloha. Nachádza sa medzi dvoma obcami – Veľké Kostoľany a Dubovany – a už dnes ich akosi logicky spája. Obyvatelia oboch dedín už reálne medzi oboma obcami migrujú, či už pre prácu alebo služby. Naším zámerom je toto prepojenie ešte posilniť, dať ľuďom možnosť zostať „doma“, s čím sa spája potreba bývania a pracovných príležitostí. Projekt Vysielač má ambíciu reagovať na obe tieto potreby. Veľké Kostoľany sú najväčšia obec v regióne a predstavujú akúsi križovatku ciest. Majú dobré napojenie na cestnú infraštruktúru a dostupnosť do veľkých miest. Do Piešťan, Trnavy a Hlohovca sa možno dostať za 15 minút, do Bratislavy za 40. Z hľadiska riešenia zamestnania predstavuje teda situovanie Vysielača jednoznačný benefit.

► Ako ľudia prijali váš zámer?
Dovolím si tvrdiť, že veľmi dobre. Vysielač nie je štandardný developerský projekt. Od začiatku sme vedeli, že ho chceme vyvíjať trochu inak a že jeho hlavným cieľom je prispieť k udržateľnému rozvoju v regióne. Preto sa našimi najdôležitejšími partnermi v prvej fáze projektu stali ľudia. Každá rodina v obci dostala od nás list a v ňom sme im predstavili spoločnosť, ktorá bude Vysielač budovať a tiež zámer projektu. Zároveň sme ich vyzvali, aby o tom, aká má byť podoba nového Vysielača, s nami diskutovali prostredníctvom ankety, ktorú pre nás vypracovala profesionálna agentúra na prieskum verejnej mienky. Ľudia tak mali možnosť podeliť sa s nami o predstavy a očakávania ohľadom podoby bývania a občianskej vybavenosti, aké by na Vysielači uvítali. Prieskum zároveň ukázal, že s územím Vysielača sa miestnym spájajú takmer bezvýhradne pozitívne emócie a spomienky. Na základe výsledkov ankety sme následne pripravili návrh na zmenu územného plánu, ktorý sme predložili obecným zastupiteľstvám a dali im možnosť sa k nemu vyjadriť. Musím tiež oceniť prístup úradov pri vybavovaní všetkých náležitých povolení. Zdá sa, že chápu výnimočnosť nášho projektu a ich profesionálny záujem nás veľmi teší.

Ľubomír Bejdák, konateľ spoločnosti

► Čo presne sa teda na Vysielači bude v nasledujúcom období diať?
Projekt je naplánovaný na desaťročia a rozdelený do niekoľkých fáz, pričom každá fáza je podmienená úspešnosťou tej predchádzajúcej. Momentálne sa projekt Vysielač nachádza vo svojej prvej fáze a je už dostatočne živý. Sústredili sme sa v nej na dobudovanie sietí v centrálnej zóne, rekonštrukciu hlavnej budovy Vysielača, ktorá je architektonickou dominantou územia, ako aj ďalších objektov. V ľavom kompletne zrenovovanom krídle vznikli kancelárske priestory, v neďalekých komerčných objektoch prvé remeselné dielne a garáže. Pravé krídlo budovy prechádza rozsiahlou renováciou a vznikne v ňom spoločenská sála pre rôzne eventy, na ktoré chceme získať námety aj od občanov. Súčasťou prvej fázy je tiež pripravovaná výstavba zóny pre individuálnu bytovú výstavbu, 16 radových domov a inžiniering na tri bytovky, ktoré budeme realizovať podľa prejaveného záujmu zo strany obyvateľov.

► Na webovej stránke vysielaccc.sk je informácia, že v lokalite má vzniknúť nová výstavba s kompletnou občianskou vybavenosťou. Kedy rátate so začiatkom jej rozvoja?
Som rád, že sa na to pýtate, pretože zodpovedať túto otázku budúcim majiteľom nehnuteľností na Vysielači je určite férové. A tento zámer máme v pláne rozhodne naplniť. Nejde nám o to, postaviť iba nocľaháreň, ale miesto pre spokojný život so všetkým, čo k nemu patrí. V rámci územia je na tento účel vyčlenená významná časť a navyše už dnes vieme, že aj zo 190 disponibilných pozemkov v rámci zóny IBV pôjde do predaja iba približne 170. Zvyšné budú určené na vybudovanie športovísk a oddychových zón. Po spustení radovej zástavby a IBV rátame s postupným vybudovaním občianskej vybavenosti tiež v zadnom trakte hlavnej budovy, centrálneho námestíčka s kaviarňou a v súčasnosti už rokujeme o možnostiach otvorenia škôlky. Pohrávame sa aj s myšlienkou využitia geotermálnej energie a jej aplikovanie na šport a oddych, pre ktoré už dnes máme vybraný objekt. V samostatnej zóne rátame s rozvojom ľahkého priemyslu, ktorý by priniesol priamo na Vysielač pracovné príležitosti, ale zároveň by nijakým spôsobom neznižoval kvalitu života na území. Radi by sme tu videli napr. technologické či vývojárske firmy, ktoré by mohli zároveň svojim zamestnancom umožniť bývať v lokalite s rodinami a vybavenosťou, ktorá uspokojí aj náročnejšieho rezidenta.

Bývalá administratívna budova zostáva dominantou Vysielača.

► Aké pracovné príležitosti bude vytvárať samotný Vysielač?
V súčasnosti pracujeme s množstvom kvalitných dodávateľov, či už z oblasti geodetickej a projekčnej činnosti, inžinieringu alebo architektúry. S rozbehnutím projektu radovej zástavby, IBV a inžinieringu bytoviek, ako aj v súvislosti s riešením cca 40 existujúcich objektov, nám však už teraz začína vznikať potreba budovať vlastný exekutívny tím. Vzhľadom na rozsah prác spojených s budovaním Vysielača nájde u nás momentálne určite uplatnenie skúsený projektový manažér, elektrikár a murár, ktorým ponúkame možnosť participovať na zrode významného projektu ako zamestnancom na TPP v spoločnosti, ktorá je známa svojím férovým prístupom k ľuďom, funguje na princípoch rodinnej firmy a kladie zásadný dôraz na udržateľný rozvoj.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 27, ktoré je v predaji od 11. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava