Škrt cez rozpočet! Bytový podnik rekordne ziskový

  • Spravodajstvo
  • 13. júla 2017, 08:27
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Zdá sa, že piešťanskému primátorovi Milošovi Tamajkovi sa ďalší argument, prečo musel v závere minulého roku Pavla Vermeša dosadiť na post konateľa bytového podniku a sám seba určiť za jediného člena valného zhromaždenia, rozplynul ako chiméra. Podľa zverejnených hospodárskych výsledkov „zlé“ hospodárenie v bytovom podniku vyzerá tak, že zisk tejto mestskej spoločnosti za rok 2016 narástol medziročne až o 60 percent!

Vyplýva to zo zverejnených údajov, podľa ktorých vlani dosiahli tržby tejto spoločnosti bezmála 4,7 mil. eur a zisk po zdanení presiahol hodnotu 160-tisíc eur. Za posledné štyri roky to bol najlepší hospodársky výsledok aj napriek šesťpercentnému poklesu tržieb oproti roku 2015.

Takýto hospodársky výsledok však nedosiahol Tamajka ako jediný člen valného zhromaždenia a jeho preferovaný konateľ bytového podniku Vermeš. Tieto reálne ekonomické ukazovatele sú výsledkom práce predchádzajúceho vedenia spoločnosti z obdobia, keď nad jej chodom ako valné zhromaždenie dozeral celý poslanecký zbor.

To však bolo ešte v minulom roku. A ak dovtedy nik netušil, ako bytový podnik vôbec funguje, tento proces škandálmi, ktoré Vermeš od nástupu do funkcie produkuje, dokonale zviditeľnil.

Psie kusy


Pripomeňme si prešľapy od začiatku roka. Tamajka bez upozornenia v období medzi Vianocami a Silvestrom 2016 odvolal z postu konateľa bytového podniku Evu Kollárikovú a namiesto nej vymenoval Vermeša. A keďže takáto rošáda je plne v kompetencii valného zhromaždenia, ktoré dovtedy tvorili poslanci piešťanského mestského zastupiteľstva, určil za valné zhromaždenie len sám seba.

Po prepuknutí tohto postupu na prvom tohtoročnom zastupiteľstve ich kroky obhajoval najmä Vermeš. Podľa neho sa týmto spôsobom do mestskej eseročky prinavrátila zákonnosť. Poslancom tiež vysvetľoval, že okrem pochybení pri obstarávaní výstavby parkoviska na Školskej ulici „tam takého je mnoho“. A okrem iného na otázky poslancov, či sa na tento post cíti byť odborne spôsobilý, im objasnil, že jeho mladosť strávená na potrubnom hospodárstve atómovej elektrárne a dva výučné listy sú dostatočným odborným predpokladom zastávať túto funkciu.

Ale už po pár mesiacoch sa tieto tvrdenia ukazujú ako nepravdivé a zavádzajúce. Vo viacerých prípadoch len ako účelové klamstvá. Vermeš sa prvýkrát na tomto poste zviditeľnil, keď vynášal tisícky výtlačkov ekonomickej agendy bytového podniku do svojho rodinného domu v Dubovanoch. Pred poslancami sa obhajoval slovami, že sa mu táto dokumentácia lepšie kontroluje, keď si ju doma porozkladá po koberci, ako keby ju mal jednotlivo vyberať zo zakladačov v objekte bytového podniku.

Potom nechal prepadnúť platnosť verejného obstarávania výstavby parkoviska na Školskej ulici z dôvodu, že je podľa neho táto stavba predražená. Novú súťaž na „lacnejšie“ parkovisko ešte Vermeš ani nespustil a na povrch vyplávali skutočnosti, že lacnejší projekt, očesaný i o zákonom a stavebnými normami stanovené súčasti parkoviska, vybavujú za bytový podnik osoby z prostredia súkromných stavebných firiem zaoberajúcich sa práve takýmito druhmi stavieb.

Súčasne na svetlo vyplávala informácia, že Vermeš prepustil dlhoročného pracovníka a zároveň odborníka na tepelné hospodárstvo s trojmesačnou výpovednou lehotou, ale za bránu firmy ho vypoklonkoval takmer okamžite z dôvodu údajnej prekážky na strane zamestnávateľa. Ten sedí doma a bytový podnik mu tri mesiace hradí jeho mzdu bez protihodnoty.

Súbežne však na jeho post prijal „dohodára“ za obdobnú mzdu s bonusom 400 eur ako náhradu za náklady spojené s jeho ubytovaním. A aby po Piešťanoch nemusel chodiť pešo, pridelil mu aj služobné auto.

I keď bytový podnik do minulého roka nepotreboval takmer žiadne služby externých pracovníkov, tak okrem „dohodára“ od nového roka Vermeš štedro vypláca súkromnú advokátsku kanceláriu, ktorej zaplatil len za prvé štyri mesiace 5000 eur.

Tu sa však plytvanie v bytovom podniku na rozdiel od minulých rokov neskončilo. Od roku 2010 mal podnik len jedného hlavného manažéra v osobe konateľa a riaditeľa zároveň, čo tiež prinášalo výraznú mzdovú úsporu. Od mája 2017 nastala zmena a bytový podnik má po siedmich rokoch opäť riaditeľa, ale aj konateľa.

Doplatí na to občan?


Takéto bačovanie s finančnými prostriedkami mestskej spoločnosti obdobný hospodársky výsledok ako ten z roku 2016 tak zrejme nedosiahne. Opäť sa vynára otázka, komu a na aký účel mali slúžiť zmeny, ktoré vo vedení bytového podniku Tamajka s Vermešom urobili.

Pochybenia a nehospodárnosť, o ktorých v úvode roka svorne hovorili, to podľa uvedených ukazovateľov celkom určite nebudú. Odpoveď na túto otázku by mohli dať reči, ktoré sa rýchlosťou blesku šíria v privátnom teplárenskom odvetví, že vraj by piešťanské tepelné hospodárstvo malo byť v najbližšom období na predaj.

Bytový podnik sa v zásade venuje dvom hlavným činnostiam. Okrem správy mestských nájomných bytov a domov, ktorých je však už minimálne množstvo, je to predovšetkým výroba a distribúcia tepla do väčšiny domov a bytov v meste. To sú jeho hlavné generátory zisku. A ak súčasné vedenie mesta a niektorí poslanci zoskupení v Spoločne pre Piešťany tvrdia, že bytový podnik by mal do mestskej pokladne prinášať viac financií, tak sa to dá len zvyšovaním cien za teplo a správu bytov a budov aj za tie v súkromnom vlastníctve.

Piešťany však vďaka bytovému podniku vo vlastníctve mesta a hlavne dozoru poslancov nad jeho cenotvorbou dlhodobo patrili medzi najlacnejšie v oblasti dodávania tepla svojim obyvateľom. Na porovnanie cena fixnej zložky v každomesačnej platbe za odber tepla, kde samosprávy stratili dosah na jej tvorbu: v privátnej distribučnej spoločnosti v Trnave 335 eur, v Bytovom hospodárstve v Hlohovci je to 285 eur. Naproti tomu v Piešťanoch je to len 175 eur.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 27, ktoré je v predaji od 11. júla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel