Náramky seniorom bude radnica prenajímať

  • Spravodajstvo
  • 13. júla 2017, 09:14
  • Autor:A. Mathiasová

Nie každý senior má napriek zdravotným problémom zabezpečenú 24-hodinovú starostlivosť rodinným príslušníkom či odborným pracovníkom. Práve preto sa piešťanská radnica rozhodla zakúpiť bezpečnostné náramky a „pevné linky“ s núdzovým tlačidlom, ktoré v prípade potreby privolá pomoc.

Mesto uzatvorilo zmluvu s Asociáciou samaritánov Slovenskej republiky (ASSR) a zakúpilo 21 jednotiek tiesňového volania. Väčšia časť z nich funguje ako „pevná linka“, teda 12 jednotiek domáceho tiesňového volania, špecifikovaného ako stacionárny prístroj, vrátane príslušenstva, zabezpečuje monitoring klienta v jeho byte. Zvyšných deväť jednotiek mobilného tiesňového volania, špecifikovaného ako zariadenie, ktoré je prenosné, vyžaduje pripojenie cez mobilného operátora prostredníctvom SIM karty a zabezpečuje spojenie s dispečingom ASSR na akomkoľvek mieste doma alebo mimo domova klienta. Človek si ho teda môže dať na ruku či zavesiť na krk a v prípade potreby stlačiť núdzové tlačidlo.

Ako prezentuje asociácia, červené tlačidlo je určené na vyvolanie alarmu pri krízovej situácii a pri jeho stlačení dôjde k hlasovému spojeniu s dispečerom ASSR a zároveň sa na mape zobrazí aktuálna poloha prístroja, vďaka čomu vie dispečer zabezpečiť veľmi rýchlo pomoc na miesto, kde sa klient nachádza.

„Zmluvné strany sa dohodli na kúpnej cene jednej jednotky 299 eur pre domáce tiesňové volanie a 189 eur pre mobilné tiesňové volanie. Poplatok za pripojenie 21 jednotiek tiesňového volania dohodli v sume 25,90 eur/kus,“ uviedla Eva Bereczová, hovorkyňa mesta Piešťany. Dovedna tak mesto táto služba stála takmer šesťtisíc eur. K tomu každý, kto si zariadenie objedná, musí za prevádzku platiť 8,90 mesačne. Na porovnanie, bežné mobilné i pevné telefóny s SOS tlačidlom stoja priemerne 20-30 eur, pričom paušál, vďaka ktorému sa dá zo zariadenia i telefonovať, stojí mesačne individuálne už v závislosti od predplatených služieb od 6 eur.

Pomoc je na linke 24 hodín denne pre obyvateľov s trvalým pobytom v Piešťanoch. „Treba vypísať žiadosť, ktorá je webe mesta alebo na mestskom úrade, oddelenie sociálnych a školských služieb, a tlačivo od lekára,“ prezradila hovorkyňa. Určená je občanom bez rozdielu veku v prípade, že sú na takúto pomoc odkázaní. Ani výpadok prúdu nepreruší funkčnosť prístroja, ktorý pracuje ďalej na batériu. Je možné ho nosiť všade, vodeodolnosť umožňuje mať ho pri sebe napríklad pri sprchovaní.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 27, ktoré je v predaji od 11. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav