Tamajkovi hrozí za letisko žaloba

  • Spravodajstvo
  • 12. júla 2017, 08:29
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Postup Mesta Piešťany voči letiskovej spoločnosti sa nepozdáva prokuratúre. Tá na základe podania predstavenstva spoločnosti vzniesla námietky voči zablokovaniu nehnuteľného majetku vo vlastníctve letiska piešťanskou radnicou. Tá majetok letiska v hodnote viac ako šesť miliónov eur zablokovala na katastri svojou šesťstotisícovou pohľadávkou na dlhoch za daň z nehnuteľnosti, ktorú zadlžená letisková spoločnosť už roky neplatí.

Postup mesta voči letisku sa zdá byť viac ako dvojtvárny. Jeho vedenie verejne deklaruje snahu letisku pomôcť, a to aj prijatím všeobecne záväzného nariadenia v závere minulého roka, ktorým letisko oslobodzuje od platenia dane z nehnuteľnosti, no vzápätí ešte pred nadobudnutím platnosti tejto právnej normy všetok nehnuteľný majetok letiska radnica zablokovala. Okrem spomínanej pohľadávky pýta aj 200-tisícovú pokutu.

Na základe námietok vedenia letiska, že zo strany mesta ide o protiprávne kroky, radnica odblokovala časť pozemkov slúžiacich ako dopravná infraštruktúra k leteckej prevádzke. No i naďalej blokuje majetok desaťnásobne väčší, ako je hodnota dlhu letiska voči kúpeľnému mestu. Vedenie letiska sa tak obrátilo na prokuratúru a tá v minulom mesiaci voči počínaniu radnice vyjadrila námietky.

Vedenie mesta však i napriek tomu na žiadosť vedenia letiska o odblokovanie majetku podloženú stanoviskom prokuratúry nereaguje. Na poslednom mestskom zastupiteľstve primátor Miloš Tamajka tieto kroky obhajoval ako postup, ktorým chce zabrániť likvidácii spoločnosti.

A keďže takýto postup podľa vedenia letiska túto spoločnosť doslovne tlačí do zániku, sú podľa našich informácií zo zdrojov blízkych vedeniu spoločnosti zvažované aj kroky podania žaloby na súd. Žaloba však nemá smerovať voči mestu ako právnickej osobe, ale má byť namierená priamo proti primátorovi Tamajkovi pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Ak ho uznajú vinným, v zmysle trestného zákona mu hrozí trest odňatia slobody od jedného do pätnástich rokov.

Populizmus a prieky


Kauza naplno prepukla na jeseň minulého roka potom, ako predseda predstavenstva spoločnosti Letisko Piešťany a zároveň predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Tibor Mikuš zvolal na november mimoriadne valné zhromaždenie akcionárov za účelom likvidácie letiskovej spoločnosti. Ako nám Mikuš potvrdil, nešlo by o likvidáciu letiska ako takého a ani zrušenie jeho leteckého dopravného účelu. Likvidovala by sa len zadlžená spoločnosť a po jej následnom ozdravení by sa v leteckej doprave na území kúpeľného mesta naďalej pokračovalo.

Tieto kroky vedenia letiska sa však nestretli s pochopením u primátora Tamajku, ale ani u vtedy jeho dvoch viceprimátorov Michala Hyneka a Tomáša Hudcoviča. Viceprimátori si na pomoc privolali i poslancov národnej rady. Hynek ako člen hnutia Sme rodina jeho predsedu Borisa Kollára a Hudcovič podpredsedu strany OĽaNO Jozefa Viskupiča. Piešťanskí aktívni seniori zorganizovali na území mesta aj občiansku petíciu a na letisko si to zamieril poslanecký prieskum z parlamentu.

Na ohlásenom novembrovom valnom zhromaždení zrejme i pod tlakom verejnosti sa likvidácia letiskovej spoločnosti nakoniec ani neriešila a táto spoločnosť pokračovala v nezmenenej právnej forme a obrovskými dlhmi ďalej.

Poslanecký prieskum NR SR však žiadne pochybenia vedenia spoločnosti neodhalil, ale ani nepriniesol riešenia do súčasnej zlej situácie letiska. Obaja dnes už exviceprimátori okrem populistických vyhlásení tiež žiadne relevantné riešenia nepredstavili, a tak letecká spoločnosť ostala na konci roka 2016 v stave, že na svoj chod mala finančné prostriedky už len do konca marca 2017.

A keďže spoločnosti hrozil reálny koniec a exekúcie zo strany veriteľov – niekdajších členov predstavenstva (zástupcov štátu), ktoré by boli mimo dosahu akcionárov, opäť zasiahol TTSK a prostredníctvom svojej eseročky letisku požičal 400-tisíc eur. Za niekoľko rokov je to však suma dohromady v hodnote dvoch miliónov eur, čo kraj do piešťanského letiska investoval.

Na prevádzku prispel aj samotný štát, za posledné roky dohromady sumou takmer 1,5 miliónov eur, naproti tomu mesto ani eurom. Ba čo viac, od svojho letiska požaduje 400-tisíc eur za neuhradené dane a dvestotisícovú pokutu vyrubenú letisku v záveru minulého roka za nezaplatenie dane z nehnuteľnosti.

Radnica pomoc letisku odďaľuje


Akcionármi letiska sú TTSK (59,31 percenta), Mesto Piešťany (20,04 percenta) a ministerstvo dopravy (20,65 percenta). Členmi najvyššieho riadiaceho orgánu – valného zhromaždenia – je za TTSK jeho predseda T. Mikuš, za Piešťany M. Tamajka a štát zastupuje ministerský úradník na základe poverenia od ministra dopravy.

Mesto Piešťany má v riadiacich orgánoch aj post predsedu dozornej rady. Ten zastával do jari tohto roka Remo Cicutto, keď mu skončil mandát. Predseda predstavenstva písomne vyzval Tamajku, aby na tento post nominoval zástupcu mesta. Na júnovom valnom zhromaždení mal byť zástupca do tejto pozície menovaný. Na Tamajkovu žiadosť však bolo valné zhromaždenie zrušené, a tak je táto pozícia v dozornej rade doposiaľ neobsadená. Ak má radnica úprimný záujem na zachovaní letiska na území kúpeľného mesta, nemala by túto nomináciu zbytočne odkladať.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 27, ktoré je v predaji od 11. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav