Rybáriková cez Vandeweghovú do semifinále Wimbledonu s Muguruzovou

  • Šport / Tenis
  • 12. júla 2017, 08:12
  • Autor:SITA/red

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková zvíťazila za 74 minút 6:3, 6:3 nad Američankou CoCo Vandeweghovou nasadenou ako dvadsiatou štvrtou v zápase utorňajšieho štvrťfinále dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (3. – 16. júla, celková dotácia 31,6 milióna libier, tráva). Zápas sa začal na dvorci č. 1. Za stavu 6:3, 2:2 ho prerušili pre dážď a napokon po viac ako trojhodinovej pauze dohrali pod zatiahnutou strechou Centre Courtu pre pretrvávajúcu nepriazeň počasia. Rybáriková zvládla túto druhú kapitolu ešte dominantnejšie ako prvú.

Na esá to bolo 1:1, na dvojchyby 1:7. Rybáriková mala striedmy pomer "winnerov" a nevynútených chýb 8:8, Vandeweghová 17:30. Slovenka získala 78 % fiftínov rozohraných svojím prvým podaním, Američanka 63 %, po druhom servise to bolo 60 % proti 48 %. Postupujúca premenila polovicu z ôsmich brejkbalov, zdolaná dala svoj jediný. Rybáriková zvládla 4 z 8 zákrokov pri sieti, Vandeweghová 14 z 24.

"Nemôžem tomu uveriť, naozaj nemôžem. Pred turnajom by som neverila, že sa môžem dostať do semifinále. Nemám slov, som veľmi šťastná a vďačná," povedala Rybáriková pre spravodajstvo turnaja. "Mám za sebou náročné obdobie a teraz som tu. Všetko stálo za to – rehabilitácia, tvrdá práca. Je za tým veľa ľudí. Ospravedlňujem sa, nemám slov. Je to neuveriteľné," skonštatovala Slovenka a pokračovala: "Pred turnajom som sa obávala toho, že som hrala len turnaje ITF a netušila som, aké to bude tu. Dostala som sa do semifinále v Nottinghame, zdolala som tam dobré hráčky, toto je však Wimbledon. Nečakala som, že budem hrať tak dobre. Práve som zdolala CoCo 6:3, 6:3, čo je pre mňa absolútne úžasné. Som rada, že som zostala sústredená napriek zmene kurtu."

Rybáriková je treťou Slovenkou medzi najlepšími štyrmi v singli na Majors po Daniele Hantuchovej a Dominike Cibulkovej a prvou v britskej metropole, v ktorej Hantuchová bola v osmičke v sezóne 2002 a Cibulková v rokoch 2011 a 2016. Cibulková je finalistkou Australian Open 2014 a semifinalistkou Roland Garros 2009, Hantuchová semifinalistkou AO 2008. Zo SR si semifinále dvojhry v All England Lawn Tennis and Croquet Clube zahral v roku 1988 Miloslav Mečíř, prehral so Švédom Stefanom Edbergom 6:4, 6:2, 4:6, 3:6, 4:6.

"V tom rozhovore bezprostredne po zápase som nevedela povedať tri súvislé slová. Bol to obrovský šok a stále sa zdráham uveriť, že som sa dostala do semifinále. Ale som v ňom… Je to neskutočný pocit a ešte ho vstrebávam, nedostalo sa mi to naplno do hlavy," povedala Rybáriková.

"Výborne som to dnes mixovala a ona z toho bola dosť frustrovaná. Myslím si, že proti mne hrá nerada. Bolo to napokon podobné ako nedávno na Roland Garros, hoci som to považovala za výnimku a ona si dnes počínala lepšie ako vtedy. Cítila som však, že tá moja hra je jej značne nepríjemná. Menila som rytmus a dobre mi to išlo na returne: bolo dôležité, aby som ich čo najviac dala do hry. Kvalitne som servovala a zvládala som kritické chvíle,"
rekapitulovala Rybáriková.

"Myslím si, že ten sporný bod z posledného gemu naozaj mal byť pre mňa. Trafila som čiaru a ona by to nikdy nevrátila, veď poslala loptičku pod sito. Podľa mňa bolo rozhodnutie prisúdiť mi fiftín korektné. Považovala by som za nefér, ak by sa výmena opakovala," prízvukovala Rybáriková.

"Človek sa nemôže vzrušovať nad počasím, je to Londýn, mohlo to byť počas turnaja aj oveľa horšie. Príliš som však netúžila po tom, aby sme išli dohrávať do halových podmienok. Mne ten vietor vyhovuje viac ako Vandeweghovej. Obávala som sa, že pod zatiahnutou strechou jej to tam začne viac padať. Ja som však herne aj mentálne obstála veľmi dobre,"
podotkla Rybáriková.

"Dnes som bola prekvapená, ako dobre som sa fyzicky cítila. Ten problém v úvode nebol, našťastie, s brušným svalstvom. Chcela som zahrať kraťas a buchla som sa rúčkou do oblasti panvy. Akurát tam mám modrinu,"
vysvetlila M. Rybáriková.

"Určite mi pomôže, že teraz mám deň voľna. Hrala som dvakrát za sebou, bolo to náročné. Trošku si oddýchnem a pozriem si nejaké mužské zápasy, nech sa niečo naučím," s úsmevom skonštatovala M. Rybáriková.

Rybáriková už má istotu 780 bodov do počítačového poradia a prémie 550 000 libier pred zdanením. V nezáväznom online rebríčku sa posunula na 33. post. Finále by ju dostalo do Top 20, tento týždeň má v dosahu 16. pozíciu. V tohtosezónnom bodovaní Road, ktoré lepšie indikuje koncoročný renking, sa Rybáriková dostala na 18. post, Cibulková je na 25. priečke.

Vo štvrtkovom semifinále bude čeliť 23-ročnej španielskej hrdinke Roland Garros 2016 Garbine Muguruzovej-Blancovej (15.), finalistke Wimbledonu 2015. Druhú semifinálovú dvojicu utvorili domáca Johanna Kontová a Američanka Venus Williamsová. V bilancii proti niekdajšej dvojke systému Muguruzovej-Blancovej nasadenej ako štrnástej stojí Rybáriková 2:2, uspela v dosiaľ najčerstvejšej konfrontácii predvlani v júni práve na tráve v Birminghame (6:3, 6:1). Nad 25-ročnou 25. hráčkou hodnotenia Vandeweghovou vedie Slovenka už 3:0. Predtým ju prekonala v roku 2011 v 2. kole na najrýchlejšom povrchu v Birminghame (6:2, 6:1) a v máji na antuke v 1. kole RG 6:1, 6:4.

"Garbine som na tráve pred časom zdolala, teraz to však bude úplne iné. Dnes som ju videla hrať, spravila na mňa výborný dojem. Bude veľmi náročnou protivníčkou. Opäť nebudem favoritka, pokúsim sa užiť si ten súboj,"
uviedla Rybáriková v úvodnom interview po stretnutí a dodala: "Semifinalistka Magdaléna Rybáriková? Nemôžem tomu uveriť, nie. Musím sa na to vyspať. V tejto chvíli je to neuveriteľné."

"Muguruzová bude favoritka. Zdolala som ju už na tráve, ale trošku dávnejšie a nie v grandslamovom semifinále. Ona má jeden grandslamový titul a na Wimbledone už bola vo finále. Dnes som ju sledovala, zahrala naozaj výborne. Neviem, či som už od nej videla taký výkon. Bude to fakt náročné, čaká má veľmi ťažká súperka. Zabojujem, dám do toho všetko, chcem si to užiť," predznamenala M. Rybáriková.

Petrom Huberom trénersky vedená Rybáriková oficiálne figuruje na 87. pozícii v systéme k 3. júlu. Držiteľka štyroch singlových trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne minulý štvrtok v 2. kole senzačne prekonala českú trojku systému Karolínu Plíškovú 3:6, 7:5, 6:2 z manka setu a brejku. V 1. kole si poradila s Rumunkou Monicou Niculescovou 6:4, 6:1, v 3. kole zdolala Ukrajinku Lesiu Curenkovú 6:2, 6:1, v osemfinále prevýšila chorvátsku kvalifikantku Petru Martičovú 6:4, 2:6, 6:3.

Bývalá 31. žena svetového rebríčka Rybáriková má na konte 28 triumfov z ostatných 30 stretnutí. V rámci toho získala trofeje na turnajoch ITF v Gifu, Fukuoke, Surbitone a Ilkley. V júli 2016 podstúpila operáciu zápästia nedominantnej ľavej ruky a v auguste mala pod skalpelom pravé koleno. Vrátila sa vo februári. Ešte v marci figurovala na 453. pozícii v systéme. Fedcupová reprezentantka SR Rybáriková bola predvlani v 3. kole v All England Lawn Tennis and Croquet Clube, minulý rok v 1. kole podľahla Kanaďanke Eugenie Bouchardovej 3:6, 4:6. Na Majors sa takto ďaleko dostala aj na newyorských US Open 2008 a 2009. V roku 2006 si v Londýne zahrala o titul vo dvojhre junioriek, nestačila na Dánku Caroline Wozniacku.

Rybáriková je najnižšie rebríčkovo postavenou semifinalistkou Wimbledonu od sezóny 2008, keď sa takto ďaleko prebojovala Číňanka Ťie Čeng, a celkovo na GS od US Open 2011 (Nemka Angelique Kerberová – vtedy 92. v hirerarchii). Bez zohľadnenia hráčok mimo renkingu je Rybáriková ôsmou najnižšie postavenou semifinalistkou na veľkej štvorke v histórii.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín