Neľútostné súboje dvíhali divákov zo sedadiel

  • Šport / Ostatné športy
  • 11. júla 2017, 09:00
  • Autor:Tomáš Horký

Piešťanské letisko opäť motoristicky
ožilo. Počas uplynulého
víkendu sa na ňom preháňali
motocykloví jazdci na Veľkej
cene Piešťany, ktorú Piešťanský
motocyklový klub zorganizoval
druhý rok po sebe. Vyše
130 pretekárov rozdelených do
13 tried si v rámci pretekov započítavaných
do Majstrovstiev
a preboru Českej republiky na
prírodných okruhoch pod hlavičkou
Českomoravskej asociácie
motocyklového športu, ktorých
sledovalo množstvo divákov,
rozhodne prišlo na svoje.

Divákom tuhla krv v žilách



Pretekári sa na letisko zbiehali už vo štvrtok večer i v piatok, keď si mohli prvýkrát vyskúšať trať. Po skončení voľných tréningov však organizátorom narobila starosti nočná smršť, ktorá zmietla trať, oplotenia i zopár stanov v parkovisku pretekárskych strojov. Organizátori však stihli dať všetko do poriadku na sobotné merané tréningy a žiadne výraznejšie komplikácie nenastali.

Hlavný bod programu prišiel až v nedeľu, keď si to pretekári rozdali na trati letiska v ostrých pretekoch v triedach: 125SP, 250SP+125GP, KLASIK 175+250 cm3, KLASIK 350+ 500+750 cm3, 400SSP + Supermono, nad 600 cm3, do 600 cm3 a TWIN.

Jednotlivé preteky ponúkali ozaj neľútostné súboje, kde si to jazdci
medzi sebou vôbec nedarovali a divákom často tuhla krv v žilách. Napríklad v triede 400SSP + Supermono sa pred divákmi odohral dramatický pád dvoch jazdcov. Preteky museli byť pre sanitné vozidlo a nečistoty na trati zastavené. Jedny z najatraktívnejších súbojov ponúkla trieda „superbikov“ nad 600 cm3, kde dominoval Michal Prášek pred Tomášom Borovkom a Jozefom Ježovicom.

Hlavne víťaz si preteky veľmi pochvaľoval. „Veril som, že Tomáš pôjde rýchlo. Držal sa ma do polovice pretekov, tak som stále tlačil na pílu. Vzdialil som sa, spravil som si sedemsekundový náskok a vyhral som. Rozhodlo, že som stále zrýchľoval. Keby som išiel rovnakým tempom, možno ma dobehne, pretože bol fakt pri chuti,“ skonštatoval M. Prášek a hovoril aj o menších problémoch, pri ktorých museli byť pretekári na trati obozretní: „Malinký problém bol, že sa niekto nevošiel do zákruty po štarte a balíky so slamou boli rozhádzané po trati. To bola asi jediná vec, čo by som vytkol. Ináč bola organizácia výborná, máme za sebou pekný víkend, bolo to parádne podujatie.“

Organizátori z Piešťanského motocyklového klubu (PMK) pripravili pre návštevníkov aj bohatý sprievodný program, ktorý vyplnil prestávky medzi pretekmi. Úžasnú akrobatickú šou predviedli i leteckí modelári z Model klub Piešťany s krásnymi modelmi lietadiel a mladučká pretekárka Lea Horniaková s kamarátom na pretekárskych buginách. Martin Čermák ukázal šou na tandeme pretekárskeho motocykla. Strhujúca stunt rider show Tomáša Tótha z MOTOTV SHOW i akrobatické kúsky paraglidistov Ivana Pestúna, Aleša Hrebíka a Radoslava Žideka nenechali divákov chladnými.

Preteky triedy 400SSP + Supermono priniesli nepríjemný karambol dvoch jazdcov.

Viac pretekárov i fanúšikov



Organizátori Veľkej ceny Piešťany 2017 mali na organizáciu oproti minulému ročníku oveľa viac času a príprava na podujatie bola precízna. Bohatý motoristický i sprievodný program prilákal na letisko viac fanúšikov motorizmu než minulý rok, čo ich musí tešiť. „Myslím si, že fanúšikovia aj pretekári boli spokojní. Našťastie, nemali sme žiadne ťažké úrazy, všetko dopadlo dobre aj napriek jednému karambolu, kde nám dvaja pretekári spadli,“ povedal riaditeľ pretekov Miloš Kluc a uviedol tiež, že si do Piešťan našlo cestu aj viac pretekárov než vlani: „Mali sme nárast jazdcov o 30 percent a väčšina pretekárov bola z Českej a Slovenskej republiky. Bolo tu aj niekoľko Rakúšanov. Čo ma veľmi teší, je účasť starých pánov, ktorí kedysi na tomto okruhu jazdili Cenu Slovenska. Piešťanský okruh voľakedy niečo znamenal a je skvelé, že sa sem títo ľudia vracajú.“

Motoristické preteky na piešťanskom letisku majú dlhoročnú tradíciu vďaka legendárnej Cene Slovenska. Nadšenci športu burácajúcich motorov z PMK chcú na históriu nadviazať práve Veľkou cenou Piešťany, ktorú chcú usporiadať aj ďalší rok. „Určite sa budeme snažiť preteky zorganizovať aj budúci rok. Chceme do Piešťan vrátiť históriu motocyklistických pretekov, ktoré sa tu jazdili pod názvom Cena Slovenska. Divákom sa to páči, ľudí bolo oproti minulému ročníku minimálne o polovicu viac. Preteky splnili očakávanie nás, partnerov i všetkých, čo nám pri organizácii pomáhali,“ zakončil M. Kluc.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 27, ktoré je v predaji od 11. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek