Katarínka: Sprístupnili 30-metrovú vežu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. júla 2017, 10:24
  • Autor:ts/am

Na Katarínku v Dechticiach prilákal v stredu 5. júla pútavý program počas Dňa otvorených dverí viac ako tisíc návštevníkov z rôznych kútov Slovenska. Pozornosť organizátorov sa sústredila najviac na vežu, ktorú dobrovoľníci od 6. júla sprístupnili širokej verejnosti.

Prví ľudia si prišli vychutnať pokoj a prírodnú scenériu ešte pred oficiálnym začiatkom. Hlavný program sa začal svätou omšou medzi múrmi kostola, ktorú celebrovali františkán Felix Mária (ThLic. Zdenko Žiška) z Bratislavy a Miroslav Kováč z Dechtíc. Nasledovalo divadelné predstavenie, ktoré opisovalo zaujímavosti a historické znalosti o kostole a kláštore sv. Kataríny Alexandrijskej. Návštevníci si ďalej mohli pochutiť na občerstvení, ktoré pripravili dobrovoľníci z Katarínky. Program pokračoval obľúbeným turistickým sprevádzaním a pre najmenších boli pripravené tvorivé cechy a dielne.

Bohatý program priniesol ďalšiu zaujímavosť. Po rokoch aktívnej dobrovoľníckej činnosti, predovšetkým v letných mesiacoch, ohlásili organizátori otvorenie veže pre širokú verejnosť s platnosťou od 6. júla. Veža bola počas podujatia a za účasti pozvaných hostí slávnostne požehnaná. Vstup do nej je možný počas priaznivého počasia, naraz maximálne pre 16 návštevníkov a len za účasti prítomných sprievodcov. Záujemcovia si nemusia dopredu pýtať povolenie, veža bude až na pár výnimiek prístupná počas celého leta, a to v čase od 8.00 do 17.00 h.

„Veľmi nás teší, že sa môžeme podeliť o ďalší náš úspech aj s ostatnými. Po rokoch tvrdej driny, keď sa tu vystriedali stovky dobrovoľníkov, môžeme otvoriť vežu pre verejnosť. Návštevníci sa budú môcť dostať až na vrchol 30-metrovej veže a pokochať sa výhľadom na okolie Malých Karpát. Prosíme však o strpenie, pretože netušíme, aký veľký bude záujem verejnosti. Môže nastať situácia, že pri vyššom počte návštevníkov sa neujde na každého. Tieto obmedzenia súvisia najmä s prísnymi bezpečnostnými opatreniami. Taktiež avizujeme už vopred, aby boli návštevníci opatrní pri výstupe aj zostupe, nakoľko schody sú dosť strmé. Každopádne, tešíme sa na všetkých a veríme, že výhľad bude stáť zato,“ uviedol zakladateľ projektu Peter Herceg.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 27, ktoré je v predaji od 11. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel