Cyrila a Metoda si uctili i krojovanou omšou

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. júla 2017, 10:41
  • Autor:vd

Aj tento rok sa do obce Ducové zišli národne a kresťansky cítiaci ľudia, aby si tradičnou púťou uctili pamiatku vierozvestcov – svätého Cyrila a Metoda.

Najskôr sa v stredu 5. júla pomodlili a zúčastnili slávnostnej svätej krojovanej omše, ktorá sa konala vo významnej slovanskej lokalite – Kostolec. Potom sa hostili a zabávali na nádvorí kultúrneho domu.

Starostka obce Mária Koláriková v závere národnej púte poďakovala kňazom, hosťom aj účinkujúcim za dôstojný priebeh oficiálnych osláv a pozvala domácich aj ľudí z okolitých obcí na pohostenie i sprievodné akcie v kultúrnom dome. Do tanca i na počúvanie tam hrala skupina M. Melodic, gulášmajstri varili chutný pokrm. Návštevníci si prezreli výstavu krojov Janky Poláčkovej aj rezbárske výrobky Jozefa Miklu. Výstavu obrazov pripravila Lucia Reháková a ručné dekorácie prezentovala Lenka Hankócyová.

Na Kostolci sú pozostatky veľmožského dvorca z obdobia Veľkej Moravy, areál je národnou kultúrnou pamiatkou. Súčasťou dvorca bola aj rotunda, ktorej základy sa podarilo odkryť v roku 1968. Dvorec vznikol približne v polovici 9. storočia, zničený bol asi o sto rokov neskôr. Rotunda však slúžila svojmu účelu ešte dlhšie. Po archeologickom výskume bol dvorec náznakovo zrekonštruovaný, základy rotundy boli zvýraznené. Expozícia pod holým nebom patrí do správy Balneologického múzea v Piešťanoch. Púte na pahorok sa konajú od roku 1990 vždy na sviatok sv. Cyrila a Metoda.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel