Rybáriková v 2. kole dvojhry senzačne vyradila trojku renkingu Karolínu Plíškovú

  • Šport / Tenis
  • 7. júla 2017, 09:15
  • Autor:SITA

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková senzačne zvíťazila za 137 minút 3:6, 7:5, 6:2 nad jasne favorizovanou Češkou Karolínou Plíškovou nasadenou ako treťou vo štvrtkovom zápase 2. kola dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone na tráve v Londýne . Na Centre Courte pritom zaostávala o set a brejk. Bol to premiérový vzájomný duel.

"Proti Karolíne to bolo nesmierne náročné, hrala veľmi dobre. Nepociťovala som prehnanú sebaistotu a teraz som dosť bez slov. Cítim sa však úžasne. Je to výnimočné. Mám za sebou dve operácie a nehrala som sedem mesiacov. Som teda primerane hrdá na to, čo sa mi podarilo dosiahnuť. Mám za sebou zložité obdobie a môj kouč predznamenal, že príde čosi dobré. Toto je ono! Či môžem vyhrať celý Wimbledon? Neuvažujem nad tým, bolo by to veru značne ťažké," povedala Rybáriková v interview ešte na dvorci.

"Samozrejme, že to je neskutočný pocit, ťažko ho vyjadriť. Zdolala som svetovú trojku, ktorá momentálne predvádza úžasný tenis, podarilo sa mi to na wimbledonskom hlavnom dvorci, nič nemôže byť lepšie. Som veľmi spokojná a šťastná,"
povedala Rybáriková na tlačovej konferencii, zdieľal to web WTA.

"Karolína je jednou z najlepších hráčok súčasnosti, má vynikajúce výsledky. Zdolať ju na tomto turnaji je naozaj dobré. Verila som tomu, že moja hra môže postačovať, darilo sa mi na tréningoch. Napriek tomu – v ostatnom čase som nesúperila s hráčkami takéhoto kalibru. Netušila som, ako to vypáli,"
skonštatovala Rybáriková.

"Keď som v druhom sete prišla o podanie, nehýrila som sebadôverou. Súperka podávala skvele, ja som však neprestávala veriť. Keď ste na Centre Courte, nezostáva vám nič iné, vychutnávala som si zápas. Potom som ju brejkla nazad a pomyslela som si: ´Koncentruj sa na svoje podanie a možno sa znova presadíš na returne.´ Aj sa stalo," rekapitulovala Rybáriková.

"Keď už som ju dostala do tretieho setu, neprestávala som bojovať. Prekvapilo ma, že nepociťujem nervozitu. Predpokladala by som, že ku koncu sa predsa len roztrasiem. Bola som však taká unavená, že som ani nemala priestor na tú zviazanosť. Mala som zopár stiesnených okamihov, nemôžem povedať, že som si úplne zachovala chladnú hlavu. Bolo pár úderov, pri ktorých som si povzdychla, že toto nie. Je to však normálne. Myslím si, že v koncovke som zahrala dobre," glosovala Rybáriková.

"Magda má na trávu naozaj zradnú hru. Ja som celkovo odohrala jediný zlý gem, a to az stavu 5:6 v druhom sete, inak som si nepočínala nejako zle. Ona však dnes bola o čosi lepšia," uznala Plíšková.

Obe nastrieľali po 6 es, Slovenka urobila 1 dvojchybu, Češka 2. Postupujúca zvládla 25 z 36 zákrokov pri sieti, zdolaná iba 13 z 32. Rybáriková mala pomer "winnerov" a nevynútených chýb 33:26, Kar. Plíšková 28:28. Na jednotlivé fiftíny to napokon dopadlo 99:94.

Rybáriková už má istotu 130 bodov do hodnotenia a prémie 90 000 libier pred zdanením. V boji o svoj dosiaľ najlepší výsledok na Majors bude v sobotu čeliť ukrajinskej rovesníčke Lesii Curenkovej (35.), ktorú pred desiatimi rokmi zdolala na antukovom podujatí ITF v Dnepropetrovsku 6:4, 4:6, 6:4. Ak by sa Rybáriková dostala do osemfinálového 4. kola, určite by ju v ňom nečakala nasadená protivníčka. Do úvahy prichádzajú Chorvátka Petra Martičová a Kazaška Zarina Dijasová. Rybáriková sa v nezáväznom online prepočte posunula na 72. miesto.

"Tráva je mojím obľúbeným povrchom. Keď zdoláte takto vysoko renkingovo postavenú hráčku, ľudia pomaly čakajú, že vyhráte celý turnaj. Zďaleka to však nie je takto jednoduché. Už moja nasledujúca súperka Lesia Curenková je fakt kvalitná hráčka, bude favoritka. Zatrénovali sme si tu spolu, ide jej to veľmi dobre. Ja si to opäť chcem v prvom rade užiť a nemyslieť na to, čo verejnosť odo mňa očakáva. Musím ísť krok za krokom. Dnešok je pre mňa výdatným povzbudením, ale hodlám zostať na zemi. Bolo to nádherné, ďalšie kolo môže byť odlišné,"
upozornila Slovenka.

Rybáriková prekonala niektorú z členiek Top 5 premiérovo od roku 2014, keď v auguste v osemfinále na tvrdom povrchu v americkom New Havene vyradila Rumunku Simonu Halepovú, v tej chvíli druhú v hierarchii. Karolína Plíšková sa napriek aktuálnemu nezdaru pomerne ľahko môže stať jednotkou rebríčka k 17. júlu. Podarí sa jej to, ak spomenutá Halepová nebude v semifinále Wimbledonu 2017 a terajšia jednotka Angelique Kerberová z Nemecka vo finále.

Dvadsaťosemročná piešťanská rodáčka Rybáriková oficiálne figuruje na 87. priečke v singlovom renkingu WTA k 3. júlu. Dvadsaťpäťročná Kar. Plíšková je úradujúcou finalistkou rovnako hodnotných newyorských US Open a víťazkou minulotýždňového prípravného turnaja na tráve v Eastbourne, ale v britskej metropole sa zverenkyňa Davida Kotyzu ešte nikdy nedostala aspoň medzi 32 najlepších, zostáva to v platnosti.

Bývalá 31. žena svetového rebríčka Rybáriková má na konte 25 triumfov z ostatných 27 stretnutí. V rámci toho získala trofeje na turnajoch ITF v Gifu, Fukuoke, Surbitone a Ilkley. V júli 2016 podstúpila operáciu zápästia nedominantnej ľavej ruky a v auguste mala pod skalpelom pravé koleno. Vrátila sa vo februári. Ešte v marci figurovala na 453. pozícii v systéme.

Zverenkyňa Petra Hubera Rybáriková bola predvlani tiež v 3. kole v All England Lawn Tennis and Croquet Clube. Na Majors sa takto ďaleko dostala aj na US Open 2008 a 2009. Zo Sloveniek už v stredu postúpila do 3. kola osmička turnaja Dominika Cibulková, v piatok bude čeliť chorvátskej dvadsaťsedmičke "pavúka" Ane Konjuhovej. V pondelok v 1. kole skončila Jana Čepelová, vo štvrtok sa v 2. kole ešte predstaví Kristína Kučová, skúsi prekvapiť Švajčiarku Timeu Bacsinszkú nasadenú ako devätnástu.

Dvojhra žien – 2. kolo:


Magdaléna Rybáriková (SR) – Karolína Plíšková (ČR-3) 3:6, 7:5, 6:2 za 137 minút

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek