Majerník oslávil jubileá výstavou i tancom

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 6. júla 2017, 15:10
  • Autor:vd

Osemdesiat rokov – osemdesiat obrazov. Takáto paralela symbolizuje výstavu diel piešťanského výtvarníka, galeristu, člena Umeleckej besedy Slovenska a šéfa piešťanského výtvarného klubu Alojza Majerníka.

Vernisáž výstavy sa uskutočnila deň po jeho narodeninách v stredu 21. júna v Galérii Fontána. Pri tejto príležitosti autor obrazov inšpirujúci sa Považím, krajinkami a kyticami vyzvŕtal aj svoju manželku. „Zároveň sme spolu s našimi priateľmi i najbližšími príbuznými oslávili i päťdesiate výročie sobáša,“ usmial sa galerista.

Na pozvánke, ktorú rozposlal svojím priaznivcom, okrem jeho fotky s typickou a pre Majerníka neodmysliteľnou čiernou baretkou, stálo i jeho motto: „Poznať svet, jeho krásu. Poznávať tajomstvá prírody, prírodu vedieť znázorňovať a maľovať, to bol môj sen, ktorý sa stal skutočnosťou.“

Alojz Majerník sa narodil 20. júna 1937 v Dubovanoch. Čestný občan rodnej obce začal svoju profesionálnu činnosť v roku 1960 v okresnom Dome osvety v Trnave, kde pracoval ako výtvarník a metodik. „Do Piešťan som prišiel v roku 1964. Ako výtvarník sme spolu s riaditeľom kultúrneho a spoločenského strediska Antonom Pastírikom založili výtvarný klub, ktorý funguje dodnes. Vediem ho už 53 rokov, “ uviedol pre Piešťanský týždeň A. Majerník.

Milovníci umenia ho poznajú nielen ako autora mnohých námetov z prírody Považia a kytíc, ale i ako galeristu. „Svoju domovskú galériu mám od 12. decembra 1999 v piešťanskom Dome umenia, kde je moja stála expozícia,“ dodal umelec. V časoch, keď sa usporadúvali Medzinárodné maliarske a sochárske sympóziá v Moravanoch nad Váhom, nechýbal pri ich organizácii. Takmer dvadsať rokov pôsobí A. Majerník v Umeleckej besede Slovenska, v rámci ktorej aktívne vystavuje doma i v zahraničí.

Za svoju organizačnú a umeleckú činnosť ho ocenili viacerí predstavitelia – primátor Piešťan, predseda Trnavského samosprávneho kraja i riaditeľ Národného osvetového centra v Bratislave. „Patríte k najvýznamnejším osobnostiam slovenského umenia a vaše celoživotné výtvarné aktivity sa stali súčasťou národného umeleckého bohatstva! Želám vám dlhý, bohatý a činorodý život,“ uviedol na adresu oslávenca župan Tibor Mikuš.

Autorova jubilejná výstava potrvá do konca júla. Otvorila ju riaditeľka mestského kultúrneho strediska Marta Jurčová. Výtvarníka vyzvala aj k tancu. Jeho súbor diel prezentoval počas vernisáže kurátor Juraj Prohácka z Umeleckej besedy Slovenska. Hostia si vypočuli piesne v podaní príťažlivého herca a speváka Karola Csina.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 26, ktoré je v predaji od 4. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava