Obyvatelia sa sťažujú na hluk počas kultúrnych podujatí, mesto však nemá kompetenciu zakázať ich

  • Spravodajstvo
  • 2. júla 2017, 09:48
  • Autor:inz

Najmä počas letných mesiacov sa
v Piešťanoch koná viacero hudobných
podujatí. Väčšina z nich sa
nezaobíde bez sťažností obyvateľov
na nadmerný hluk. Mestá a
obce však v tomto prípade ťahajú
za kratší koniec, konanie podujatia
totiž nemôžu zakázať ani
zrušiť. Mesto Piešťany bude žiadať
zmenu zákona, ktorá by v budúcnosti
pri riešení tohto problému
výrazne pomohla.

Na základe stále platného zákona č. 96/1991 o verejných kultúrnych podujatiach je usporiadateľ len povinný „písomne oznámiť zámer usporiadať podujatie obci, na území ktorej sa má podujatie konať“. Oznámenie musí podať na obecnom úrade najneskôr 7 dní pred konaním podujatia. Mesto teda nie je povoľovací orgán a nerozhoduje o tom, či sa dané podujatie na určenom mieste uskutoční alebo nie.

Zákon o verejných kultúrnych podujatiach hovorí len o tom, že „Obec môže zakázať podujatie, ktoré sa má konať na mieste, kde by jeho účastníkom hrozilo závažné nebezpečenstvo pre ich zdravie alebo kde by konanie podujatia obmedzovalo verejnú dopravu alebo zásobovanie obyvateľstva“.

Obec môže takisto usporiadateľovi podujatia navrhnúť iné miesto na jeho konanie. Ale to len v prípade, keď ho plánuje uskutočniť mimo priestorov alebo priestranstiev,ktoré sa na takýto účel používajú. Okrem toho tento návrh nemusí usporiadateľ rešpektovať.

Legislatíva v súčasnosti takisto neumožňuje mestám a obciam upraviť vo všeobecne záväznom nariadení miesta, kde by sa podujatiamohli konať alebo aby sa konali len v obmedzenom čase.

Čo sa týka rušenia nočného pokoja, priestupok porušenie nočného pokoja môže riešiť polícia v blokovom konaní, problém je však v meraní decibelov hlučnosti, čo patrí do výlučnej kompetencie orgánov verejného zdravotníctva.

V minulosti mali mestá a obce kompetencie v tejto oblasti väčšie. V zákone č. 126/2006 bolo ustanovenie, na základe ktorého boli mestá a obce oprávnené na svojom území alebo v určitých častiach obmedziť za účelom ochrany pred hlukom a vibráciami prevádzku zdrojov hluku a vibrácií vrátane verejnej produkcie hudby, ktorej dôsledkom je obťažovanie ľudí. Kompetencia v oblasti ochrana pred hlukom však od 1. 9. 2007 nepatrí samospráve.

Na základe opakovaných problémov vznikajúcich v aplikačnej praxi obcí a miest v súvislosti s aktuálnym znením zákona považujeme za potrebné prehodnotiť objektívnu vykonateľnosť príslušnej právnej úpravy, a to napríklad adekvátnym posilnením kompetencií obcí a miest napr. ustanovením zákonnej povinnosti usporiadateľa akceptovať iné miesto na konanie podujatia,než sa uvádza v oznámení alebo ustanovením povinnej prítomnosti osôb oprávnených na vykonanie odborne spôsobilého merania hluku, pričom náklady takých certifikovaných meraní počas podujatia by v plnom rozsahu znášal usporiadateľ. S týmto návrhom sa Mesto Piešťany v najbližších dňoch obráti na rezorty zdravotníctva, vnútra a kultúry, ako aj na Združenie miest a obcí Slovenska.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela