Bio, raw či paleo strava? ktorú si vyberiete vy?

  • Kultúra a spoločnosť
  • 30. júna 2017, 16:12
  • Autor:am

V súčasnej dobe, keď je kvalita potravín nahrádzaná ich kvantitou, čoraz viac ľudí siaha po zdravšej alternatíve. Čo však konzumácia takýchto potravín skutočne môže človeku priniesť, objasnil Vladimír Muraňský z predajne Prírodná strava, zameriavajúcej sa na BIO výrobky, bezlepkové, ale aj vegánske výrobky, ekologické plienky či drogériu.

Nedá sa povedať, že by sa napríklad ženy či mladí ľudia o svoj jedálniček starali viac. „Pozitívne ma prekvapilo, že si k nám našli cestu aj vyššie ročníky a musím potvrdiť, že starší ľudia majú naozaj prehľad a aj vedia, čo chcú,“ uviedol V. Muraňský, podľa ktorého sa v súčasnosti ľudia neorientujú na zdravé potraviny častejšie ako predtým, ale tlak veľkých reťazcov na ceny jednoducho nedovolí výrobcom vyrábať kvalitné produkty. „Za málo peňazí býva väčšinou aj málo muziky. Prejavuje sa to potom celkovým stavom obyvateľstva, kde sme napríklad na popredných priečkach v rámci Európy v rakovine hrubého čreva, ale stále väčší počet ľudí trpí nejakou formou alergie…“

Po zmene prijímaných potravín vraj každý organizmus reaguje individuálne. Niekto zmenu necíti, iný pocíti prílev novej energie, ďalší schudne, pretože väčšinou ide o celkovú zmenu životného štýlu. Každý si však na sebe musí odskúšať, aký štýl stravovania mu vyhovuje a aký nie. Či už ide o stravovanie sa v štýle RAW, vegetariánske, vegánske alebo paleo.

Ak má niekto problém napríklad s lepkom a prejde na bezlepkovú stravu, pocíti úľavu veľmi rýchlo. Ak ľudia začnú vo väčšej miere konzumovať zdravé, kvalitné produkty, zlepší sa ich celkový zdravotný stav a zníži pravdepodobnosť rôznych ochorení. Samozrejme, dôležité sú aj primeraný pohyb a psychická pohoda, pričom ide o dlhodobý proces.

V čase enormného výskytu alergií je priam nevyhnutné sa zameriavať na kvalitu prijatých potravín. Aj v rámci bezlepkového stravovania je lepšie vyberať si kvalitné produkty, ideálne v BIO kvalite. Pri alergii na mlieko a intolerancii na laktózu existujú napríklad rastlinné alternatívy mlieka (mandľové, ryžové, sójové).

Podľa V. Muraňského je takáto strava dostupná pre každého: „Svedčí o tom aj to, že medzi našimi zákazníkmi sú i ľudia v dôchodkovom veku. Nie je cieľ odchádzať z obchodu s preplnenými košíkmi, z ktorých aj tak veľká časť skončí väčšinou a, žiaľ, v koši. Cieľom by malo byť nakúpiť kvalitné výrobky, ktorým verím a ktoré mi neškodia, nie sú dochucované ‚cestárskou soľou’, antibiotikami a podobne.“ Aj pre najmenších existujú nielen ekologické plienky, ale i kvalitné pyré, dokonca zabalené v sklených fľaštičkách.

Ak teda plánujete venovať viac pozornosti svojmu telu a strave, ktorú prijímate, nemusíte sa strácať v záplave informácií, ale stačí jednoducho predajňu navštíviť.

Koláč môžeme podávať s čokoládou a šľahačkou.

RECEPT: Mrkvový bezlepkový koláč


Recept pripravila Adriana Ihringová, vynikajúca kuchárka, naša verná zákazníčka a finalistka relácie Masterchef

Cesto:
8-9 ks stredne veľké mrkvy, 5 vajec, 2 šálky gaštanovej múky, 2 šálky kokosového cukru, 1/2 šálky kokosového oleja, 2 čajové lyžičky mletej škorice, 1 vyškriabaný lusk vanilky, 1 prášok do pečiva (bezlepkový), 2 banány, hrsť hrozienok namočených v rume, hrsť nasekaných vlašských orechov, štipka soli
Postup: Mrkvu postrúhame, banán rozmačkáme vidličkou a pridáme ostatné suroviny. Všetko spolu zmiešame a dáme piecť na 170 °C na 1 h. Na vrch koláča môžeme dať čokoládu a podávame so šľahačkou.

Prajeme dobrú chuť!

   




0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel