Sladovnícky jačmeň, základ dobrého piva

  • Spravodajstvo
  • 28. júna 2017, 15:12
  • Autor:pror

Slovensko má dlhú tradíciu nielen pestovania jačmeňa, ale aj jeho spracovania na slad, ktorý je základnou surovinou na výrobu piva. Slad vyrábaný na Slovensku spĺňa najprísnejšie kvalitatívne parametre a je dlhodobo žiadaným artiklom na svetových trhoch.

Napriek týmto skutočnostiam v posledných rokoch sa stále menej slovenských poľnohospodárov rozhodne zasiať práve sladovnícky jačmeň. Je to plodina, ktorá vyžaduje výber vhodných odrôd a špeciálnu agrotechniku. Len pri dodržaní správnych postupov môže byť jačmeň rentabilnou komoditou. Až deväťdesiat percent sladu vyrobeného zo slovenského jačmeňa ide na vývoz a stáva sa základnou surovinou i svetových značiek pív.
Jozef Galbavý, predseda PD Trebatice: „Dôvodom, prečo sa tak málo poľnohospodárov venuje pestovaniu sladovníckeho jačmeňa, je veľká náročnosť pri jeho pozberovej úprave.“

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín