Včely odmenili tisíceho návštevníka žihadlom

  • Nezaradené
  • 15. júna 2017, 08:46
  • Autor:Viera Dusíková

Včelárstvo je hotová veda. Niektorí včelári z nášho regiónu do maringotiek, úľov a celého vybavenia vložili „majland“. Chceli by svoj fortieľ aj včeličky odovzdať svojim synom, vnukom, zrazu sa ukáže, že nik okrem starého otca nemá o jeho „boží“ koníček záujem. Dedkovia sú nešťastní, zalamujú rukami.

V Drahovciach však žijú včelári, ktorí si uvedomili dôležitosť odovzdávania skúseností a vedomostí o včelách i včelstvách ďalším generáciám, a založili nielen občianske zduženie, ale i krúžok pre deti. Chodia tam deti aj dospelí. Šéfom krúžku je Miroslav Habr. Na náučnom včeľom chodníku privítal v minulých dňoch tisíceho malého návštevníka. Dostal diplom, dary aj žihadlo od včely.

► Koľko rokov pôsobíte v krúžku?
Detský včelársky krúžok vediem šesť rokov. Po dva roky sa mi k deťom pridali aj dospelí. Na začiatku ich bolo viac, ale postupne sa vykryštalizovali deti, ktoré majú o prácu pri včelách záujem, bavia ich naše aktivity. Tie ostali a som ich záujmu o včelárstvo úprimne rád.

► Koľkí teda tvoria „skalnú“ posádku?

V tomto roku mám v krúžku deväť detí a deväť dospelých žiakov. Dospelých pripravujem na začiatky včelárenia alebo si rozširujú vedomosti v chove včiel. Môžu si po dvoch rokoch urobiť záverečnú skúšku vo včelárskej škole v Banskej Bystrici. V tomto roku pôjdu na túto skúšku asi traja. Ak ju úspešne zložia, dostanú potvrdenie o absolvovaní kurzu začínajúceho včelára.

Miroslav Habr prevádzkuje Včelársky náučný chodník od roku 2013.

► Čo všetko ste už v tomto roku s nadšencami včelárstva zvládli?

Boli sme na exkurzii v ukážkovej včelnici u včelára Tibora Jókaya. Ten nadviazal na tradíciu chovu včelstiev v čistom prírodnom prostredí požitavských lúk neďaleko starobylej mlynárskej usadlosti Mašekov mlyn. V jej bezprostrednom okolí sa už od roku 1996 uplatňujú princípy ekologického poľnohospodárstva, ktoré prísne vylučujú použitie akýchkoľvek umelých hnojív či inej agrochémie. Navštívili sme tiež zámok Topoľčianky a jeho krásny anglický park.

► Vaši včelári sú úspešní nielen v chove.

Máte pravdu a teší nás to. Boli sme v Českej republike ako hostia na ich súťaži mladých včelárov. Zúčastnili sme sa aj celoslovenskej súťaže mladý včelár v Banskej Bystrici, v korešpondenčnej súťaži sme dostali diplom za prvé miesto a v súťaži, ktorá prebiehala, sme skončili na druhom mieste. Pre krúžkarov chystáme súťaž v ochutnávkach medov a oblastnú súťaž, na ktorej sa zúčastnia niektoré slovenské krúžky a taktiež priatelia z Čiech.
Diplom aj obrovský med si odniesol tisíci detský návštevník Lukáš Alaxin.

► Pôsobíte aj v občianskom združení, ktoré má vybudovaný včelársky chodník. Je oň záujem?
Včelársky náučný chodník prevádzkujeme od roku 2013, odvtedy sa u nás vystriedali rôzne školy. Najskôr prišla domáca drahovská, potom asi všetky piešťanské školy a teraz už chodia aj z okolitých dedín. Boli tu aj Maduničania, Chtelničania, ba prišli aj školáci z Dechtíc. Práve jeden ich žiak Lukáš Alaxin bol tisícim návštevníkom nášho chodníka. Aby na tento moment nezabudol, dostal od nás pamätný list, trojkilového macíka s medom a sadu sviečok. A od včielok dostal žihadlo. Je to neuveriteľné, ale bolo to prvé žihadlo, čo si pamätám, že by niekto u nás dostal pri prehliadke chodníka.

► Mimochodom, ako sa darí vašim včelám?

Celkom dobre, i keď sa určite nebude môcť hovoriť o rekordných znáškach. Čosi teraz doniesli z repky, uvidíme, ako bude priať počasie pri agáte, lipe a slnečnici.

► Koľko úľov máte, koľko vlastnoručne zhotovených, v akých tvaroch?

Včelárime na najrozšírenejšom type úľov, a to Tatran B. Na chodníku máme figurálny úľ, slamený aj hlinený, ale to len na ukážku. Celkom so synom obhospodarujeme okolo päťdesiat včelstiev.
Ilustr. foto

► V rámci náučného chodníka bolo minulý rok možné posedieť a zrelaxovať aj v drevenej „včelej“ chalúpke. Pobyt v nej pôsobí priaznivo na zdravie človeka. Funguje aj tento rok?
Apidomček funguje, už sú tam osadené nové včielky a čakajú na prvých návštevníkov, ktorí začnú prichádzať asi od júna. Nechceme hovoriť o liečbe, pretože nie sme odborníci, ide hlavne o relax a taktiež si niektorí pravidelne berú ovčelenú vodu. (Tento neviditeľný produkt včiel má na ľudské telo harmonizujúce účinky. Niektorí dokonca tvrdia, že ovčelením sa dá skvalitniť aj víno či pálenka – pozn. red.)

► Aké plány, prípadne podujatia ešte chystáte pre širšiu verejnosť?
Okrem akcií, ktoré som spomínal pri deťoch, opäť chystáme veľkú ochutnávku medov pre verejnosť a gastronomickú súťaž varíme s medom v prírode bez                                                                   použitia elektrickej energie.

► Medzi včelármi v Drahovciach je napríklad i šéf poľnohospodárskeho družstva. Je to asi fajn, keď predseda je včelárom. Pravdepodobne sa až toľko nebezpečných chemikálií do polí nedostane prostredníctvom postrekov a včely prežijú…
Nedá sa povedať, že by družstvo nerobilo potrebné postreky, ale používa ich podľa predpisov. Striekať sa začína večer a končí niekedy nadránom, a to už včielkam neuškodí. Taktiež sme predsedom o postrekoch informovaní. Vďaka nadštandardným vzťahom s družstvom a s predsedom sa v posledných troch rokoch nevyskytol u nás žiaden úhyn včelstiev vinou postrekov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava