Sprievod prilákal tisíce návštevníkov

  • Nezaradené
  • 6. júna 2017, 10:06
  • Autor:am/vd

Otvorenie letnej kúpeľnej sezóny
zažili tento rok Piešťanci už
po 26. raz. V sobotu 3. júna nielen
domácich, ale aj návštevníkov
z iných miest a krajín vylákal
do centra tradičný slávnostný
sprievod zložený tentoraz z
predstaviteľov mesta, žiakov a
študentov piešťanských i okolitých
škôl a členov významných
organizácií či zástupcov partnerských
miest.

Po koncerte Blue Note Jazz Bandu na Kolonádovom moste a požehnaní prameňov zástupcami mesta a cirkví sa v pavilóne Harmony na Kúpeľnom ostrove začala jedna z najobľúbenejších súčastí celého ceremoniálu – slávnostný sprievod. Z kúpeľov sa cez Kolonádový most, okolo Nemocnice A. Wintera, cez pešiu zónu až po Hudobný pavilón v parku vybrali reprezentanti mesta v oblasti kultúrnej, spoločenskej i vzdelávacej a hrdo sa pýšili svojimi inštitúciami. Majiteľov štvorkolesových tátošov – veteránov, mažoretky, predstaviteľov mesta a vzácnych hostí, ale aj študentov, žiakov, pedagógov, umelcov a športovcov cestou povzbudzovali potleskom tisíce návštevníkov.

V sprievode sa už tradične predviedli aj zástupcovia organizácií nielen z Piešťan, ale aj širokého okolia. Účastníci sprievodu dorazili dokonca až z Luhačovíc na historickom hasičskom vozidle.

Svoje zastúpenie mali však najmä blízke obce, medzi ktorými sa objavili napríklad folklórne súbory z Krakovian, ale aj predstavitelia obce Ducové. Tí sa prezliekli do miestnych krojov a vzali so sebou nielen nevestu so ženíchom, ale aj malú krojovanú obyvateľku v kočíku. Tá si vyslúžila veľkú pozornosť okolia, i keď časť sprievodu prespala.

Po príchode sprievodu do Hudobného pavilónu sa slova ujal po moderátorke Veronike Paulovičovej aj piešťanský primátor Miloš Tamajka. Verejne odsúdil poškodenie šiestich fontán v meste, z ktorých sa niektoré službám mesta do otvorenia podarilo opraviť, ale na pódiu tiež vyjadril nádej, že o rok v Piešťanoch mohla byť lepšia „klíma“ na výstavbu akvaparku.

Po úvodných slovách sa prezentovali všetci účastníci sprievodu, ktorí buď ponechali slová moderátorke, alebo predviedli pripravený program. Okrem tanečných súborov svoj kumšt ukázali i šermiari, tentoraz však netradične vzali zbrane do rúk ženy a vyslúžili si za to veľký potlesk. Svoje predstavenie ukončili salvou a na okamih tak ponorili celé okolie „mušle“ do hustého dymu.

Posledné vystúpenie v rámci sprievodu patrilo základnej umeleckej škole, ktorej prítomní venovali standing ovation. To už zaznel gong ohlasujúciúspešné otvorenie 26. kúpeľnej sezóny v Piešťanoch.

Popoludňajší program v Hudobnom pavilóne sa niesol v hudobno-tanečnom štýle. Predskokanmi tanečníkov piešťanskej základnej umeleckej školy, ktorí vystúpili s dvomi blokmi originálnych tancov, bola pohodová kapela Funny Fellows.

Tri učiteľky tanca zo „zušky“ – Dagmar Kuběnová, Monika Ondrášiková aj Miriam Šupenová – pripravili pre publikum dynamickú lahôdku. Ich zverenci sa na mramorovom parkete mihali v pestrej palete choreografií, pauzu na vydýchnutie mali len počas koncertu a‘capelly For You. Na svoje si prišli i priaznivci hudobnej skupiny Hrdza. Večer roztancoval a rozospieval publikum nielen kubánsky spevák Lazaro a sexi tanečnice Sangre Nueva, ale i obľúbená speváčka Kristína so svojou kapelou.

Ľudia si otvorenie sezóny užívali, mnohí Piešťanci tvorili tímy v dračích lodiach, ktoré sa preháňali za búrlivého povzbudzovania fanúšikov na nábreží Váhu. Pred Domom umenia stáli nablýskané veterány a pútali pozornosť nadšencov motorizmu.

Nedeľný program patril vystúpeniam súborov z družobných miest, Folklórnemu súboru Žito, Ľudovej hudbe Petra Obucha a kolobežkám okolo Sĺňavy.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín