Študenti z celého kraja si užili kultúru v Dome umenia

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 1. júna 2017, 10:09
  • Autor:am/ts

Aj vážna hudba a literatúra vie zaujať mladých! Dokázal to unikátny kultúrno-vzdelávací projekt s názvom Shakespeare-Prokofiev/Rómeo a Júlia, ktorý doteraz v Koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu videlo vyše deväťtisíc študentov. Tentoraz si ho užili aj stredoškoláci z Trnavského kraja, a to v stredu 24. mája v piešťanskom Dome umenia.

Aj „vysoká“ kultúra je mládeži blízka, ak je podaná zrozumiteľným jazykom. Devätnásť predstavení projektu „Shakespeare-Prokofiev/RÓMEO a JÚLIA“ uvedených v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom študentov natoľko zaujalo, že pokračuje aj tento rok v kooperácii s Trnavským samosprávnym krajom.

Čaro vážnej hudby a činoherného slova priblížili mladým ľuďom Marián Miezga, Róbert Jakab, Sáva Popovič, Martin Hronský, Marián Prevendarčík a študenti bratislavského konzervatória. Moderátorského slova sa chopila Adela Banášová a Martin Nikodým.

„Predstavenia doteraz videlo vyše 9200 stredoškolákov z Bratislavského kraja a teraz sa k nimi pridajú ďalšie tisíce z Trnavského kraja. Už v Bratislave ma reakcie študentov veľmi prekvapili, ukázalo sa, že medzi hviezdy predstavenia zaradili aj symfonický orchester,“
povedal spoluautor projektu Adrian Rajter a manažér Hudobného centra, ktoré tento rok spustilo projekt Slovenského mládežníckeho orchestra. „Sme veľmi radi, že predstavenia budú na pôde Domu umenia Piešťany, ktorý je 62 rokov dejiskom významného hudobného festivalu,“ konštatoval A. Rajter.

Na divadelných doskách sa spolu s hercami a moderátormi predstavilo aj hudobné teleso Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod dirigentskou taktovkou Antona Popoviča. „Je to práve umenie, ktoré rozvíja emocionálnu inteligenciu človeka, pomáha mu v orientácii v živote, v okolitom svete a vlastne formátuje jeho rozlišovacie schopnosti. Rozvíja schopnosť sebapoznania a sebauvedomenia, rovnako rozvíja empatiu, vnímavosť k emóciám iných ľudí,“ uviedol A. Popovič. „Na rozdiel od rozvinutých štátov Európskej únie na Slovensku dlhodobo absentuje systematická výchova mládeže k formám tzv. vysokého umenia. Ukázalo sa, že stačí vytvoriť príležitosť na stretnutia mladých ľudí s takýmito formami umenia a výrazne zaujme ich pozornosť. Projektom chceme nadviazať na tradíciu vyspelých krajín a pripraviť študentom výnimočnú produkciu, ktorá môže umocniť ich záujem o tento druh umenia,“ uzavrel A. Popovič, ktorý sa pre Piešťanský týždeň vyjadril, že v kúpeľnom meste sa umelci cítili vynikajúco.

Okrem stredajších koncertov si predstavenie užijú aj ďalší stredoškoláci v rámci 62. music festivalu Piešťany. „Anglický dramatik William Shakespeare a ruský hudobný skladateľ Sergej Prokofiev nielenže žili každý v inej krajine, ale dokonca aj v úplne rozdielnom čase. Napriek tomu si spolu na javisku skvele rozumejú aj v 21. storočí. Veľkú zásluhu na tom má dirigent a producent Anton Popovič, ktorý hudobnú časť spolu so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu detailne naštudoval,“ dodal Marián Turner, generálny riaditeľ umeleckého súboru Lúčnica, pod ktorý Dom umenia patrí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava