Hynek z postu viceprimátora so „zlatým padákom“

  • Spravodajstvo
  • 30. mája 2017, 08:04
  • Autor:Jozef Vojčiniak

S viceprimátorom Michalom Hynekom sa
piešťanská radnica rozlúčila „zlatým padákom“.
I tak by sa dal nazvať finančný obnos
peňazí, ktorý ex-viceprimátor dostal na rozlúčku
so svojím postom druhého muža kúpeľného
mesta od primátora Miloša Tamajku. A
kým dlhoroční zamestnanci radnice za svoju
každodennú prácu v prospech mesta sa musia
uskromniť s pár stovkami mesačne, Hynek
k svojmu dvojtisícovému platu si na odmenách
od decembra minulého roka vylepšil
svoj rozpočet o 11-tisíc eur.

Hynek od nástupu do funkcie po voľbách v roku 2014 poberal mesačne plat dvetisíc eur. V závere vlaňajška mu primátor Tamajka nechal vyplatiť odmenu vo výške sto percent platu. V úvode tohto roka dostal šesťtisíc a k poslednej výplate od radnice mu Tamajka vyplatil ďalších tritisíc eur. Spolu tak v rozpätí len pár mesiacov dostal vyplatené z verejných prostriedkov 11-tisíc eur.

Kým bežný zárobok vysokoškolsky vzdelaných pracovníkov mestského úradu sa pohybuje v rozpätí medzi 500 až 600 eur mesačne, Hynek sa na nedostatok financií počas svojho pôsobenia na radnici nemôže ani trochu sťažovať. Len na odmenách mu boli v rozpätí pár mesiacov vyplatené finančné prostriedky väčšie, ako zarobí ktorýkoľvek iný zamestnanec piešťanského mestského úradu za celý kalendárny rok.

Popritom práve radoví zamestnanci v najväčšom objeme znášajú dôsledky nepremyslenej reorganizácie radnice z jesene roka 2015. Práve oni museli na seba prevziať agendu úradníkov, ktorých Tamajka s Hynekom poprepúšťal.

A že to nebola žiadna optimalizácia, ale práve naopak, táto donedávna nerozlučná dvojica svojimi diletantskými krokmi radnicu personálne zdecimovala. Svedčí o tom i fakt, že pracovné pozície, ktoré v úvode svojho funkčného obdobia vyhodnotili ako prebytočné, potichučky obsadzujú späť.

Okrem toho sa Hynek spolu so svojím radničným bossom za posledné roky neslávne zviditeľnil i množstvom káuz, ktoré piešťanská radnica doposiaľ nezaznamenala. Hneď po nástupe do svojich funkcií si Tamajk s Hynekom vymysleli údajný bezpečnostný audit, ktorý nebol ničím iným, len kutraním sa v počítačoch zamestnancov za účelom hľadania kompromitujúcich materiálov. Popritom Hynek stihol i zamestnať na radnici svojho kamaráta a spoločníka z firmy na výrobu falšovaných diplomových prác. Absolvoval služobnú cestu do Luhačovíc, ktorej vyúčtovanie spochybnil aj hlavný kontrolór mesta Peter Konečný. Za tým prišla „optimalizácia“ chodu radnice, ktorá sa neskôr prejavila ako znefunkčnenie množstva kompetencií, ktoré si mestský úrad musí zo zákona plniť, a z tohto babráckeho zásahu Hyneka a Tamajku do organizačnej štruktúry úradu sa tento doposiaľ nespamätal.

A tak, kým sa preťažení zamestnanci musia uskromniť s pár stovkami eur na výplatu, Hynek za predvolebné sľuby, ktoré nikdy nenaplnil, a chaos, ktorý v chode mestského úradu spolu s Tamajkom narobil, získal odmeny na úrovni takmer dvojnásobku objemu peňazí, ktorý mestský úradník dokáže za rok vôbec zarobiť. Ex-viceprimátor to však vidí úplne inak a odmeny si podľa svojich tvrdení zaslúžil. Dvojtisícová vianočná odmena je vraj na radnici bežný štandard. Šesťtisíc z úvodu roka údajne získal za úspechy radnice pri uchádzaní sa o eurofondy a aprílovú odmenu dostal podľa svojich tvrdení ako ohodnotenie práce, ktorú na mestskom úrade vykonával nad rámec svojich povinností.

Hynek sa vzdal postu viceprimátora na konci apríla tohto roka. Svoj odchod zdôvodnil, že ako piešťanský okresný líder strany Sme rodina Borisa Kollára sa chce sústrediť na voľby do krajskej samosprávy, ktoré nás očakávajú na jeseň. Okrem iného chce vraj pôsobiť aj v privátnej sfére a venovať sa svojim podnikateľským ambíciám.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 21, ktoré je v predaji od 30. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida