Recepty z kuchyne herečky Anky Šiškovej
Sériu receptov publikuje vo svojej knihe s názvom Nič lepšie nepoznám slovenská herečka Anna Šišková.
Kačka na pomarančoch s kapustou a knedľami
Toto jedlo v našej rodine dostalo Oscara, robím ho pri slávnostných príležitostiach a všetci svorne tvrdia, že nič lepšie nepoznajú.
Potrebujem:
1 kačku
3 pomaranče
1/2 citróna
soľ
1 lyžicu medu
Kačku vyumývam, vyberiem drobky a dám ju na pekáč. Polejem ju zvonka aj zvnútra šťavou z dvoch pomarančov a polovice citróna, až potom nasolím a nechám stáť najlepšie cez noc – ak nemám čas, tak aspoň dve hodiny. Dovnútra dám ošúpaný a rozpolený pomaranč a dám ju zakrytú pomaly piecť najprv na 200 oC – asi polhodinu, a potom zmiernim na 160 oC a pečiem dve hodiny.
Netreba ju podlievať, šťavy z kačky je veľa. Dávam ju piecť do hrnca s pokrievkou. Keď je kačka už takmer mäkká, preložím ju na nízky pekáč.
Najlepšie je dať pod ňu aj kovovú mriežku. Do malej misky odoberiem asi 2 dl šťavy z kačky a dám do nej med a rozmiešam. Medovou šťavou potriem kačku a dám ju naspäť do rúry a pomaly dopekám asi polhodinu, kým nie je tmavozlatá.
Vyberiem ju, naporciujem a dám na misu. Šťavu zredukujem a nalejem do nádoby na šťavu. Podávam s červenou kapustou a knedľou.
Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 20, ktoré je v predaji od 23. mája.