Hoteláci nahliadli do tajov výroby piva

  • Mladí dnes / Školy
  • 24. mája 2017, 09:25
  • Autor:ts

Pivní majstri navštívili v stredu 17. mája Hotelovú akadémiu Ľudovíta Wintera Piešťany, aby budúcim pracovníkom v gastro priemysle ukázali, ako sa profesionálne starať o pivo.

Pivná akadémia Cervesario je špeciálny vzdelávací program určený plnoletým študentom odborov barman, čašník, servírka a hostinský. Školenia pozostávajú z praktickej a teoretickej časti, z ktorej v závere študenti absolvujú test a získajú certifikát.

„Naším cieľom je vzdelávať budúcich pracovníkov gastrosektora tak, aby vedeli pivnú teóriu, akú si starostlivosť o pivo vyžaduje, a ako ho správne načapovať, aby sa pivo dostalo k zákazníkovi v takej kondícii, v akej opúšťa brány pivovaru. Usilujeme sa tak o zvyšovanie povedomia o pive ako nízkoalkoholickom nápoji vyrábanom z prírodných surovín a rozvoj pivnej kultúry na Slovensku,“ uviedol sládok Janko Píry, ktorý školenia vedie.

Študenti vedia vedomosti získané na školení uplatniť už počas letných prázdnin, keď mnohí z nich brigádujú na terasách a v pohostinstvách. Ako uviedol Ladislav Blaškovič, riaditeľ Hotelovej akadémie Ľ. Wintera, „vzdelávacie aktivity zo strany odborníkov vítame, pretože vedia žiakov nielen veľa naučiť, ale mnohých z nich aj motivovať k láske k práci v oblasti gastronómie a súčasne prinášajú aktuálne poznatky daného odboru, ktoré naši žiaci môžu ďalej využívať vo svojej praxi.“

Interaktívne vzdelávanie študentov a snahu pivovarníkov oceňuje aj generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií SR, Marek Harbuľák: „Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily je najvypuklejší v segmente hotelov, reštaurácií a v cestovnom ruchu. Je stále ťažšie nájsť vhodných uchádzačov, najmä o pozíciu čašník.“ Potvrdil to aj prieskum zväzu z leta 2016, v ktorom až 97 percent z 81 oslovených zariadení malo problém s obsadením voľných miest. „Aktivity ako Cervesario prispievajú k zvyšovaniu odborných znalostí a zručností absolventov a budúcich zamestnancov a celkovému zlepšeniu tejto situácie na trhu,“ dodal.

Pivná akadémia Cervesario prebieha od roku 2011 a je určená pre končiacich študentov, ktorí dosiahli vek 18 rokov. Celkovo bolo doteraz zorganizovaných 169 školení, ktorých sa zúčastnilo 5612 študentov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 20, ktoré je v predaji od 23. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava