Tradičné ľudové remeslá aj so sprievodom a živými sochami

  • Nezaradené
  • 23. mája 2017, 12:45
  • Autor:vd

Kúpeľný ostrov v Piešťanoch ožil od piatka minulého týždňa až do nedele remeselníkmi. Za Váhom to žilo. Kováči dúchali do mechov, výrobcovia píšťal premazávali pištce, aby ľahšie pískali, košikári plietli ošietky na kváskový chlieb, rezbári kúzlili z lipového dreva ozdobné ušká na črpáky, drotári behali s krošňami, ženy čipkovali, hrnčiari točili kruhy, remenári upravovali dĺžku opaskov podľa objemu bruška zákazníka.

Svoje zručnosti v Piešťanoch prezentovalo 170 remeselníkov nielen zo Slovenska. V sobotu dopoludnia sa od kúpeľov k centru mesta vybral krojovaný sprievod, aby spevom i tancom pozval našincov na ďalší ročník prezentácie Tradičných ľudových remesiel. Nechýbali ani Drahovčania v krojoch. Popoludní sa medzi stánkami i na pešej zóne objavili živé sochy, ktoré vytvorilo pohybové divadlo Ľudia z hliny. Sympatie si okamžite vyslúžil napríklad barlolámač. Okrem prezentácie remesiel si mohli najmä najmenší návštevníci pozrieť vystúpenie Stražanovho bábkového divadla, odfotiť sa s dravcami, napríklad plamienkou driemavou či inými operencami.

Drotár Juraj Šerík, známy svojím veľkým dielom Srdce pre Slovensko, prišiel do Piešťan s partnerkou Majkou aj tento rok. Práve niečo krútil z drôtu len za pomoci pilníka. „Keďže som zabudol doma drôtik na výrobu podstavca na tanier, ktorý už mám vyrobený, improvizujem. Ako vždy, aj tento rok som tu pracovne, aby som ľuďom predviedol tradičné slovenské drotárske remeslo. Deti si u mňa môžu vlastnoručne vyrobiť malé drôtované srdiečko,“ skonštatoval J. Šerík. Na stolíku mal vystavené nádherné luxusne zhotovené ruže, tanieriky, srdcia, zvončeky, vajíčka i drobné prstienky.

S miniatúrami hradov, zámkov i kostolíkov prišiel do Piešťan Marián Vlčko z Hornej Štubne: „Mám tu maketku Vígľašského zámku, je už zrekonštruovaný, ale aj ho zachytávam v období tureckých nájazdov aj s protitureckým múrom, ktorý sa už nezachoval. Tiež tu mám drevenú zvonicu z podpolianskej oblasti, zvonicu z dedinky Kokava pri Tisovci. Je aj s interiérmi, zvonmi, schodiskom. Zaujímavá je miniatúra dreveného kostolíka z východného Slovenska z dedinky z oblasti Sniny. Bol omietnutý pre koróziu a hubové nákazy, preto sa zachoval.“

Ľudová výtvarníčka Jana Bálintová z Bratislavy nielen kráčala v krojovanom sprievode, ale v piešťanskom kroji aj predávala svoje ručne maľované ozdobné vitráže a originálne sklené šperky. „Sú to zároveň aj energetické žiariče, lebo obsahujú polodrahokamy. Obliekla som si piešťanský kroj, ktorý som zdedila po svojej starej mame. Hoci nebola odtiaľto, zadovážila si ho a vystupovávala v ňom i tancovala v Sokole,“ skonštatovala umelkyňa.

Podobne ako mnohí ďalší umelci, aj Slavomír Albert z Handlovej si počas remeselníckych trhov využíval čas a „stružlikal“ z lipového dreva uško na črpák. Nebolo hocijaké – Handlovčan vyrezával z lipy postavu psíka, išlo mu to ako po masle.

Opodiaľ svoje umelecké predmety z pedigu vytvárala Gabriela Kinčiová z Nižnej. „Ukazuje sa, že ľudia začali piecť najmä kváskový chlieb, lebo prejavujú záujem o ošietky z pedigu. Zaujímavé ale je, že kupujú okrúhle tvary, pričom ovál je podľa mňa na chlieb výhodnejší, lepšie sa prepečie,“ skonštatovala odborníčka. Návštevníkov zaujal i jej originálny stolček, jeho sedadlo bolo vypletené zo špagátu. „Ten šamel má už asi päťdesiat rokov, rozobrala som ho, zrepasovala, ostali len nožičky a spojila som ich sedadlom zo špagátu,“ dodala Nižňanka.

Marek Kovaľ z Bardejova na Kúpeľnom ostrove prezentoval svoju pestrú farebnú keramiku. „Vystavujem hrnčeky, džbániky, tanieriky a ešte všeličo iné. Výrobe ručne maľovanej keramiky sa venujem už tridsať rokov. S výrobkami chodím po celom Slovensku, ročne ma môžete vídať aj na tridsiatich jarmokoch. Tu v Piešťanoch sa mi darí predávať. Budem mať nielen na benzín, ale aj na pivo,“ žartoval umelec.

Od stánku k stánku bolo možné chodiť, počúvať, sledovať remeselníkov i ľudí, ktorých všeličo zaujímalo. Dať si topeničku s cesnakom alebo frgál, potešiť sa pohľadom na deti, ktoré šantili okolo rybičiek, či ľudí – všetkých bez rozdielu veku – dobre naladených, usmievavých a užívajúcich si dotyk s ľudovým umením a obdivujúcich fortieľ majstrov remeselníkov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 20, ktoré je v predaji od 23. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav