Žiť sám a bez lásky je prekliatím

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 18. mája 2017, 09:48
  • Autor:Gabo Kopúnek

Pre pohár mlieka si predsa nebudem kupovať celú kravu. Táto staromládenecká filozofia sa stala ústredným námetom divadelnej hry rakúskeho herca, dramatika a režiséra Gabriela Barylliho – Chlieb s maslom. Jej dej pojednáva o vzťahu mužov k ženám, a to podľa aktuálneho citového rozpoloženia troch hlavných protagonistov – Petra, obchodníka s topánkami (Martin Mňahončák), Martina, úspešného architekta (Braňo Deák), a vnútorne rozpolteného a okolitým svetom nedoceneného herca Štefana (Juraj Loj). Nežné pohlavie v hre zastupuje Dominika Žiaranová, ktorá v rámci vývoja deja stelesňuje dve postavy, Petrovu manželku Lily a Martinovu novú lásku Máriu.

Martin sa po predošlom stroskotanom vzťahu nasťahuje do Štefanovho bytu a tri roky si v ňom užívajú staromládenecký život. Majú spoločných priateľov Petra a Lily, ktorých návštevu očakávajú. Martin sa teší na oslavu Petrových narodenín, Štefan skôr na Lily, do ktorej je platonicky zaľúbený. Martin je celý bez seba aj preto, že v ten deň spoznal Máriu. Hoci mu dávala najavo svoju náklonnosť, popálený z predošlého vzťahu ju neopätuje. Ale už je namotaný a ochotný vliezť do ďalšieho chomúta. Štefan je viac-menej zakomplexovaný sám sebou a z letargie ho vytiahne nečakaná udalosť. Peter prichádza na oslavu sám. Rozvádza sa.

V tomto momente sa začínajú prejavovať osobnostné črty jednotlivých postáv. „Keďže sú dvaja kamaráti už dlho sami a bývajú spolu, jeden druhého utvrdzujú v tom, že je to vlastne v poriadku. Že žiť so ženami je vlastne nezmysel. Ten ženatý sa, paradoxne, v deň svojich narodenín rozvádza, takže všetci traja vlastne zostávajú sami,“ uviedol pre Piešťanský týždeň Martin Mňahončák, ktorý okrem predstaviteľa ústrednej postavy predstavenie aj produkuje.

Emóciami nabitý deň vrcholí divokou pitkou, počas ktorej okrem silných slov padajú z Petrových úst aj vysvetlenia, čo sa v jeho manželskom živote v poslednom období odohralo. Priznania k jeho nevere, akceptovanie uvoľneného vzťahu, odhalenie manželkinej „možnej“ nevery, hádka, rozbíjanie nábytku ukončené zlostným buchnutím dverí. Na druhý deň prichádza bolestivé vytriezvenie. Alkoholový opar síce ešte nadnáša urazené mužské ego, no obavy z nového dňa a z dôsledkov tlačia pompézne obhajované polopravdy k zemi. Peter sa bojí, že ho manželka pri rozvode oberie o všetko, takže ostane o suchom chlebe. Presnejšie o chlebe s maslom, keďže v nemecky hovoriacich krajinách poznajú len takéto prirovnanie.

Dominika Žiaranová v hre žiarila, hoci v nej veľa dialógov nemala.

O Štefanov byt sa delia traja chlapi. Rozvádzajúci sa Peter stále túži po Lily, Martinov vzťah k Márii sa úspešne rozvíja. Štefan je rovnako zakomplexovaný. Náročnejší divák by v tomto momente čakal ďalšie rozvíjanie zápletky o líniu vzťahu medzi Štefanom a Lily, ale autor mu slasti ľúbostného vzťahu nedoprial. Skôr Štefana postavil do úlohy pozorovateľa udalostí, ktorých dej si pozorne zapisuje do notesa. Z chaosu života napísal skvelú komédiu s názvom Chlieb s maslom. Žeby paralela medzi autorom a touto postavou? Na jednej strane by sme to mohli pokladať za škodu pre hru, v rovine vzťahov však autor jasne poukázal, že osamelý život bez ozajstnej lásky a s preludmi v hlave je prekliatím.

Divadelnú komédiu Chlieb s maslom úspešne uviedli scény vo viac ako 120 krajinách sveta. Na Slovensku mala premiéru 9. mája 2016 a po roku v rámci slovenského turné zavítala 10. mája aj na javisko Domu umenia v Piešťanoch. „Doteraz predstavenie videli tisíce ľudí a všade reagujú neskutočne úžasne. Hra je skvele napísaná. Keďže je o vzťahoch, priateľstve, láske, nevere, nenávisti, teda o normálnych ľudských veciach, ktoré každý z nás zažíva v bežnom živote, rozumie jej zahraničný aj slovenský divák. Reagujú rovnako, aj keď ide o vtipné či drsnejšie scény. V mnohých momentoch totiž vidia samých seba, a preto reagujú veľmi živo. Je dobré, ak sa zasmeje na sebe samom, keď sa spozná v nastavenom zrkadle. A na tejto hre sa väčšinou všetci zasmejú. Manželky štuchajú do svojich manželov a partnerky do svojich partnerov, ale vždy v dobrom a milom, takže podľa mňa má táto hra veľmi veľký a pozitívny ohlas na celom Slovensku,“ konštatoval M. Mňahončák.

Prezradiť viac z deja by už nebolo únosné. Keďže sú všetci hlavní protagonisti šťastne zadaní, zaujímalo nás tiež, ako sa oni pozerajú na život single a v partnerstve. „Najzákladnejší rozdiel spočíva v tom, že ak človek nie je v manželskom vzťahu, tak má doma ‚fraj’. Nemusí byť upratané, navarené a nie je vždy dôležité, ak veci nefungujú tak, ako majú. Hlavne je to tými myšlienkami. A keď je človek, nedajbože, ešte aj sám, evidentne mu tá spriaznená duša chýba. Môže mať milión kamarátov, môže mať neviem čo, ale vždy sa vráti domov sám a ráno sa zobúdza sám, a to je pre každého ťažké. Keď je človek ženatý či v partnerskom zväzku, je vo veľa veciach pokojnejší a spokojnejší a aj k tým veciam pristupuje inak,“ vyznal sa M. Mňahončák.

Ako poznamenal, staromládenecké pravidlo o mlieku neplatí: „V reálnom živote je evidentný rozdiel medzi zadaným človekom a nezadaným. Prvý prežíva to, o čom si druhý len nahovára svoje pravdy. V živote výrazne záleží na tom, či si on nájde tú pravú a či ona toho pravého. Poznáme totiž, bohužiaľ, aj veľa manželstiev, ktoré vznikli z úplne iných dôvodov ako z lásky. Láska je pritom najdôležitejšia substancia pre vzťah, pričom je druhoradé, či sú manželia alebo len partneri.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 19, ktoré je v predaji od 16. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek