Spomienka na Andreja Schulza zo Zeleného stromu

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. mája 2017, 13:30
  • Autor:vd/as

V posledný májový deň tohto roka uplynie päť rokov od chvíle, keď svoju najbližšiu rodinu, priateľov i známych opustil vo veku 82 rokov Andrej Schulz, vnuk Ľudovíta Wintera.

Na svojho otca si spomína dcéra Andrea žijúca v Nemecku:
„Môj otec sa narodil 26. decembra 1929 ako mladšie z dvoch detí Márie Schulzovej, dcéry Ľudovíta Wintera. Spolu so sestrou Agnes prežil krásne detstvo v kruhu rodiny v piešťanskom Zelenom strome. V roku 1945, po tragickej strate matky, ktorá zahynula v koncentračnom tábore (jej hrozný osud pripomína pamätný kameň Stolperstein zabudovaný v chodníku pred Zeleným Stromom na Winterovej ulici v Piešťanoch) sa o výchovu vnúčat staral ich starý otec Ľudovít Winter.

Po vyvlastnení rodiny Winterovcov a úplnej strate domova v Piešťanoch sa Andrej Schulz natrvalo presťahoval do Bratislavy, kde študoval a celý život pracoval ako pedagóg. Tu sa zosobášil s manželkou Alžbetou, rodenou Lörinzcovou, s ktorou žil 52 rokov až do konca života v šťastnom manželstve.

Hneď po nežnej revolúcii sa Andrej Schulz pustil do boja proti zabudnutiu a za oživenie spomienky na jeho starého otca Ľudovíta Wintera, budovateľa piešťanských kúpeľov a ich svetového mena. Podarilo sa mu iniciovať vytvorenie a odhalenie pamätnej tabule pre Ľudovíta Wintera na budove Zeleného stromu ako aj premenovanie ulice na Winterovu. Na to bol veľmi hrdý. S radosťou prispieval do novín a časopisov, v článkoch uvádzal fakty o rodine, ale poskytol aj historky a fotografie z rodinných albumov. Vo filme Optimista, ktorý o jeho starom otcovi natočil režisér Dušan Trančík, možno vidieť jeho autentický, nenapodobiteľný rozprávačský talent.

A. Schulz bol celý život pedagógom.

V máji roku 2011 sa v Piešťanoch uskutočnilo prvé historické stretnutie rodiny Winterovcov, na ktorom sa Andrej Schulz zúčastnil ako najstarší člen rodiny. Chvíle, ktoré prežil, keď sa v historickom vozidle spolu a manželkou naposledy previezol cez Winterovu ulicu až do hotela Thermia Palace, kde ako malý chlapec spolu so starým otcom vítaval svetové filmové hviezdy a maharadžov z Indie, boli preňho výnimočné a dojímavé. Až do svojej smrti rád spomínal na tieto chvíle.

Andrej Schulz bol a zostal srdcom celý život Piešťancom a chlapcom zo Zeleného stromu.

Spomínam naňho s láskou nielen ja, jeho dcéra, ale najmä jeho manželka Alžbeta ako i ostatná rodina, priatelia a známi.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 19, ktoré je v predaji od 16. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava