Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. mája 2017, 13:21
  • Autor:Richard Sulík

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Zubáč v alobale



Tento recept je od majstra Pospíšila a môžem povedať, že jemnejšie upravenú rybu som ešte nejedol. Odporúčam pripraviť len dve porcie, aj tak je s tým dosť piplačky. Ale na druhej strane, súdružku ohúrite zaručene.

Alobalom vytvoríte niečo ako kuchtu a zubáč sa v pare a pod jemným tlakom krásne urobí. Zoberte teda alobal, zložte ho dvojmo, pokvapkajte olivovým olejom a položte naň julienne. To je na jemné prúžky nakrájaná zelenina – mrkva, petržlen, paprika, cukina. Na zeleninu položte jednu porciu zubáča, potom trochu masla, bazalku, soľ, korenie a pokvapkajte citrónovou šťavou.

Teraz nasleduje trochu piplačka, alobal musíte veľmi precízne poskladať, tak aby z neho neunikala para. Čiže, prekryte zubáča druhou stranou alobalu a z ostatných troch strán alobal prehnite a dobre stlačte prstami. Určite to zvládnete, len myslite na to, ako ohúrite nafúknutým zubáčom. Keď je zubáč v alobale riadne zabalený, dajte ho na mierny oheň do panvice, kým sa alobal nenafúkne, a potom s ním okamžite do rúry rozohriatej na 180 °C na 7 minút.

Potom už len zubáča efektne otvorte (alobal roztrhnite dvomi vidličkami), trochu premiešajte julienne a polejte limetkovou omáčkou (do studeného plnotučného mlieka nastrúhajte trochu limetkovej kôry a rozšľahajte ponorným mixérom) a s postrannými úmyslami podávajte.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 19, ktoré je v predaji od 16. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava