Do Noci múzeí a galérií sa zapájajú aj vojenské historické múzeá

  • Spravodajstvo
  • 18. mája 2017, 12:40
  • Autor:SITA

Do tohtoročnej Noci múzeí a galérií sa opäť zapoja aj vojenské historické múzeá, ktoré budú v sobotu 20. mája sprístupnené zdarma a otvorené až do polnoci. Hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková upresnila, že návštevníci sa môžu tešiť na prehliadku Vojenského historického múzea v Piešťanoch a vo Svidníku a oboznámiť sa tak s ich zmodernizovanými expozíciami, ktoré približujú bohatú vojenskú minulosť Slovenska. Čaká na nich nielen prehliadka expozícií, ale aj bohatý kultúrno-spoločenský program.

To „svoje“ si počas akcie, či v Piešťanoch, Svidníku alebo na Dukle nájdu nielen veľkí, ale aj malí priaznivci vojenskej minulosti Slovenska. „Verím, že aj takouto formou napomôžeme zvyšovaniu historického povedomia. Našou ambíciou je získať dlhodobý záujem našej mladej generácie, ktorej chceme pútavou a nenásilnou formou priblížiť zaujímavé čriepky z vojenských dejín,“ vysvetlil riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič.

Hlavná čas programu múzejného oddelenia Svidník bude v priestoroch Vyhliadkovej veže na Dukle vo Vyšnom Komárniku a priľahlom areáli. Z vyhliadkovej veže bude možné vidieť panorámu slovensko-poľského územia, dejiska bojov počas 1. svetovej vojny na prelome rokov 1914 – 1915 a Karpatsko-duklianskej operácie na jeseň 1944. V priestoroch veže sa budú premietať dokumentárne a hrané filmy z 1. a 2. svetovej vojny, ako aj filmy pre deti a mládež. Po skončení programu bude možné navštíviť vojnový cintorín a pamätník na Dukle, kde budú zapálené grécke ohne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel