Väčšina fontán v meste už strieka vodu do výšky

  • Spravodajstvo
  • 17. mája 2017, 12:42
  • Autor:vd

Fontány v Piešťanoch, nielen tie pitné, ale aj modré či čierne v uplynulom týždni postupne ožívali. Kolobeh vody už cirkuluje vo fontáne za Balneologickým múzeom, pri barlolámačovi, pri hoteli Eden. Vo štvrtok oživovali čerstvo natretú modrú fontánu v so sochou v tvare lekna pri stanici. Pracovníci Služieb mesta Piešťany (SMP) napustili regenerovanou a upravovanou vodou páva i čiernu fontánu. Náklady na sedemnásť mestských fontán v minulom roku predstavovali desiatky tisíc eur.

Napúšťanie objemovo väčších fontán trvá spravidla najmenej týždeň. Páva a čiernu fontánu spolu s fontánou pri barlolámačovi spustili medzi prvými. Ostatné sprevádzkovali v priebehu niekoľkých dní. Na rýchlejšie napúšťanie vody do fontán chceli pracovníci SMP využiť dobrú kooperáciu so strediskom zelene, ktoré má k dispozícii cisternové automobily. „Dve cisterny naplnia menšiu fontánu za dve-tri hodiny, pričom cez hydrant to trvá aj deň,“ uviedol prednosti rýchleho napúšťania pracovník SMP. Rozčuľovalo ho, že napríklad pri stanici si bezdomovci robia rannú či večernú hygienu rovno v chemicky upravenej vode: „Ešte použijú aj jadrové mydlo, keď si perú odevy, takže voda je potom nielen znečistená, ale aj spenená.“

Organizácia SMP spravovala vlani sedemnásť fontán. Oproti minulosti pribudla po takmer dvadsiatich rokoch oživená historická fontána pred Kultúrno-spoločenským centrom Fontána. Jej slávnostné spustenie bolo na konci augusta. Keďže uvedená fontána – Chlapec s rybami – je umelecké dielo, bolo potrebné osloviť aj potomkov autora Ľudovíta Polláka. „Prípravné práce na spustenie fontány trvali asi tri mesiace. Išlo o čistenie súsošia, ktoré sme robili veľmi jemne, aby sme nenarušili štruktúru pieskovca, a pred nadchádzajúcou reštaurátorskou prácou viac nepoškodili, ako opravili. Potrebovali sme vodu a elektrinu, zháňali sme preto kontakty, kde sa napojiť. Máme tu vlastné odberné miesto, vodu budeme odoberať od TAVOS-u. Predpokladám, že spotreba nebude veľká, 15 až 20 kubíkov ročne, pretože je tam uzavretý okruh cirkulácie. Elektrina je braná z kina Fontána cez prúdové chrániče. Urobili sme na to vlastný projekt, revízie,“ uviedol pre Piešťanský týždeň pri slávnostnom oživení fontány manažér správy a údržby majetku SMP Roman Skaličan. Socha sa má podľa jeho kolegov rekonštruovať. „Ak sa nebude, stačí dať pokyn a fontánu sprevádzkujeme tak ako minulý rok,“ povedal dlhoročný pracovník SMP. Údržba, prevádzka, opravy, servis a čistenie fontán vyšli stredisko pred dvomi rokmi na 46 832 eur. Najviac prostriedkov zhltli náklady na mzdy a odvody. V uplynulom roku predpokladal šéf strediska zníženie nákladov, nakoľko uvažoval o inom režime prevádzkovania.

Pred spustením fontány pri autobusovej stanici bolo treba uskutočniť nielen revíziu elektrických rozvodov.

Najnáročnejšie technológie sú použité na pávovi a čiernej fontáne. Ich oficiálne názvy sú Príbeh Váhu a Príbeh prameňov. „Tu venujeme údržbe a prevádzke najviac síl. Fontány sú krásne a spôsobujú radosť nielen návštevníkom mesta. Málokto ale vie, koľko síl stojí ich funkčnosť. Minimálne každý druhý deň ich naši pracovníci vysávajú, každý deň viackrát čistia, denne sledujú kvalitu vody, aby sa nekalila, nezelenala a neohrozovala zdravie,“ dodal R. Skaličan. Mesačne sú potrebné revízie prúdových chráničov. Pred spustením do prevádzky vykonávajú revízie elektrickej časti, kompletnú údržbu a regeneráciu tlakového systému. Čistia rozvody vody. „Hlavným problémom pre nás sú deti, stromy a ľahostajnosť ľudí. Deti si spravili z páva kúpalisko a ihrisko, hoci je to zakázané, a rodičia akoby nič. Nebodaj niekoho z nich upozorníte, ste surovec, necitlivý, drzý a nech sa staráte radšej o seba. Pritom si neuvedomujú, že svojou ľahostajnosťou ohrozujú zdravie vlastných detí, ktoré sa môžu nedopatrením napiť zdraviu škodlivej vody. Chemicky upravovaná voda má vplyv na detskú pokožku, na šmykľavej dlažbe si môžu ublížiť,“ vymenoval možné riziká R. Skaličan.
Fontána na Staničnej ulici.

Po nevinnej detskej zábave znečisťujúcej vodu ju musia SMP častejšie upravovať, respektíve vymieňať, čím stúpa cena za prevádzku. „Deti hádžu do fontán kamienky, kôru, zapchávajú trysky plastovými pohárikmi, aby iné striekali vysoko, a pritom si nikto nechce uvedomiť, čo to spôsobuje v prevádzke. Upchanie dýz viackrát znefunkčnilo fontány. Zaliali sa komory a zablokovali čerpadlá. Rodičia potom s deťmi pokojne odišli a niekto okamžite volal, že nejdú fontány,“ posťažoval si manažér SMP. Okrem ľahostajnosti uviedol ešte ďalšie dve vlastnosti – zákernosť a bezohľadnosť. „Máme skupinu ľudí medzi spoluobčanmi, ktorí si perú odevy vo fontánach, močia do nich a následne si spravia osobnú hygienu. Sú tu i sabotéri, ktorí sypali do fontán práškovú farbu. Zabijakom fontán sú aj stromy. Tie ale nekritizujem, iba konštatujem, že sťažujú prácu a predlžujú čas potrebný na ich čistenie. Sú krásne, majestátne, ale kvitnú, majú semená, listy, a to všetko opadáva. Sústavne, počas celej prevádzky fontán.“

Ostatné fontány v Piešťanoch majú podobné problémy, ale v menšom rozsahu. Sú v nich jednoduchšie technologické zariadenia, ale potrebujú taktiež dennú údržbu, starostlivosť a opateru. Návštevnosť i atraktivita ostatných fontán, okrem tej za Balneologickým múzeom, pri Edene, stanici a pri barlolámačovi je nižšia, vďaka tomu sa eliminujú škodlivé vplyvy ľudí či prírody.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 19, ktoré je v predaji od 16. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila