Národná kultúrna pamiatka je v dezolátnom stave, zodpovedných to nezaujíma

  • Spravodajstvo
  • 12. mája 2017, 12:26
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Začiatok kúpeľnej sezóny v Piešťanoch je už predo dvermi a Kolonádový most i naďalej špatia prázdne obchodné prevádzky. O jeho žalostnom technickom stave vypovedá aj kvapľová výzdoba vytvorená dažďovou vodou z vyplavovaného vápenca betónovej konštrukcie tejto národnej kultúrnej pamiatky. Ak si vedenie mesta i naďalej architektonický skvost nebude všímať, z priestoru pod mostom sa celkom určite vytvorí prvá jaskyňa s bohatou kvapľovou výzdobou, ktorá vznikla len vďaka nevšímavosti zodpovedných.

Časť obchodných priestorov Kolonádového mosta obsadili noví nájomcovia ešte na sklonku minulého roka. Vtedy sme radnicu, ale i krajských pamiatkarov upozornili na nevhodné úpravy prevádzok, ktoré menili vonkajší vzhľad mosta. Radnicu sme tiež upozornili na nevyhovujúci technický stav pamiatky, ako aj na celoročnú kvapľovú výzdobu v spodnej časti mosta. A kým po našom upozornení nájomcovia dali vzhľad svojich prevádzok do súladu s požiadavkami pamiatkarov, radnica k tejto piešťanskej dominante pristupuje naďalej nevšímavo. Pritom ide o jednu z posledných stavieb v majetku mesta z čias, keď rozmach piešťanských kúpeľov naštartovala rodina Winterovcov.

A tak sme ešte v novembri minulého roka zaslali na túto tému otázky súčasnému vedeniu radnice. Tie sme zopakovali aj v minulom týždni. A rovnako ako v novembri i teraz nám odpovede na otázky, ako sa mieni mesto postarať o svoju chátrajúcu dominantu, neprišli.

Len na pripomenutie nedávnych plánov na obnovu mosta aj niečo z histórie najhodnotnejšieho mosta v celej dĺžke rieky Váh, ktorú tento architektonický skvost od obdobia medzi dvomi svetovými vojnami pretína:

Pretekajúca voda vytvára na spodnej strane mosta kvapľovú „výzdobu“.

Obnovu mosta pripravovalo predchádzajúce vedenie mesta začiatkom roka 2014. Oprava sa mala týkať mostovky, ošetrenia zvetraných omietok, zrekonštruovania chodníkov, cesty, sklených výplní a izolácie. Vymeniť chceli i strechu. Aj priestory na oboch brehoch Váhu sa mali využívať inak. V jednom projekt počítal s informáciami, toaletami, priestorom na propagáciu a organizovanie menších podujatí, koncertov a prezentácií. Druhý priestor mal slúžiť ako galéria a výstavný priestor. Lavičky mal nahradiť pitný pavilón. Plánovaný projekt však stroskotal na neúspechu pri žiadaní o európske prostriedky. A odvtedy je okolo mosta a jeho možnej rekonštrukcie ticho. Uskutočnilo sa len zopár kozmetických úprav takmer svojpomocne od pracovníkov Služieb mesta Piešťany.

S myšlienkou vytvoriť most prišiel Ľudovít Winter. Spodnú časť projektoval švajčiarsky inžinier Schwartz, vrchnú nadstavbu Emil Belluš. Pri vstupe na most je socha barlolámača od významného slovenského sochára Roberta Kühmayera. V roku dokončenia boli na moste umiestnené lepty do skla „PIESNE DETVY“ a „NA SALAŠI“ podľa návrhu akademického maliara Martina Benku, ktoré vyleptali v pražskej ryteckej umeleckej škole. Lepty zachránil pred skazou v roku 1945 technický vedúci kúpeľov Filip Hanic v ohrození vlastného života. Spätne boli inštalované pri rekonštrukcii mosta v roku 1956. V súčasnosti sú nahradené kópiami z dôvodu obáv pred vandalizmom.

Nápisy na priečeliach navrhol vtedajší archivár Krajinského úradu v Bratislave, historik Daniel Rapant. Zo strany od mesta je to SALUBERRIMAE PISTINIENSIS THERMAE (Najuzdravujúcejšie piešťanské kúpele), ide o názov latinskej básne z roku 1642 napísanej Adamom Trajanom. Zo strany Kúpeľného ostrova je to SURGE ET AMBULA (Vstaň a choď), pochádza z evanjelia podľa Matúša (Matúš 9, šiesty verš), v ktorom Ježiš uzdravuje ochrnutého. Symbolizuje uzdravujúcu silu kúpeľov. Dňa 2. apríla 1945 o 7. hodine rannej most zničili ustupujúce nemecké vojská, opravili ho o jedenásť rokov neskôr. Most je tiež východiskovým bodom žltej turistickej značkovanej trasy, dvoch modrých a jednej zelenej.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila