Zrkadlovú sieň zaplnili do posledného miesta

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 11. mája 2017, 09:58
  • Autor:am

Výtvarné umenie prilákalo tentoraz do Domu umenia Piešťany desiatky milovníkov kultúry. V piatok 5. mája sa v Zrkadlovej sieni uskutočnila vernisáž výstavy Viery Fusekovej a Moniky Zavadinkovej. Ich diela si prišlo pozrieť toľko záujemcov, že časť z nich počas hlavného programu pre nedostatok miesta musela zostať stáť za dverami.

Spojenie dvoch autoriek vzniklo netradičným spôsobom, pretože riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová, otec M. Zavadinkovej a sestra V. Fusekovej boli spolužiaci na novomestskom gymnáziu, a počas stretnutia im skrsol v hlavách nápad usporiadať takúto výstavu. I keď autorky tvoria svojím vlastným príznačným štýlom, spoločne sa im do Zrkadlovej siene podarilo vniesť mnoho farieb a dobrej nálady.

M. Zavadinková sa vo svojej umeleckej brandži venuje maľbe na hodváb. „Vystavila som hodvábne obrazy, sukne, šatky. Hodváb je fascinujúci materiál. Je to prírodné vlákno, vytvorené priadkou morušovou, materiál je vzácny a cenný. Skôr sa využíva na maľbu odevných doplnkov, veľmi sa nevyužíva na obrazy, ale ja som sa rozhodla ich tvoriť práve preto, že keď vytvoríte akvarelové maľby, na vystretom hodvábe vyzerajú nádherne,“ skonštatovala autorka. Materiál podľa nej ponúka úplne iné možnosti ako plátno. S farbami sa musí veľmi obratne a remeselne pracovať. Autorka nikdy vopred nevie, čo napokon na obraze vznikne.

Maľbe na hodváb sa venuje už desať rokov a stále nachádza nové možnosti. „Nie je to len o klasickej kontúrovej technike. Odmalička sa mi páčil akvarel, ktorý sa na hodvábe správa inak ako na papieri,“ povedala M. Zavadinková. Znázorniť sa snaží organické, florálne motívy a energiu života. Tvorí pozitívne diela, aby niečím oko pozorovateľa potešili. Podľa nej je totiž dôležité aj to, aby bol život pestrý.

Autorka vystavujúca keramiku, V. Fuseková, návštevníkom predviedla tvorbu z posledného obdobia. „Vystavujem veľký reliéf, ktorý bude neskôr umiestnený na stene, ďalej úžitkové a dekoratívne veci ako vázy, záhradné plastiky,“ uviedla autorka. Tomuto umeniu sa venuje od štúdia, stále skúša nové techniky, technológie, pričom jej manžel je archeológ, a preto sa zaoberá aj reštaurovaním keramiky a robením archeologickej keramiky. „Práca s týmto materiálom je úžasná a myslím si, že po tých rokoch ju už zvládam. Napriek tomu je pre mňa každé otvorenie pece zázrakom,“ dodala V. Fuseková. 

Výstava potrvá do 31. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel