Všetci kuchári aj čašníci na „mojmírke“ zmaturovali

  • Mladí dnes / Školy
  • 9. mája 2017, 14:33
  • Autor:vd

Praktickú maturitu zvládli úspešne všetci kuchári aj čašníci Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Piešťanoch. Nielen Semafor, ale aj hotel Grand v kúpeľoch či ďalšie dve piešťanské reštaurácie boli dejiskom skúšky, ktorá preverila schopnosti štvrtákov odetých v kuchárskych rondonoch i čašníckych odevoch. Pripravili hosťom také lahôdky, o akých sa iba sníva. Mlsné jazýčky si prišli na svoje. Aj servírovanie bolo v gala štýle. Témy si každý študent vyžreboval. V utorok 2. mája a v stredu 3. mája zmaturovalo spolu dvadsať kuchárov a dvanásť čašníkov.

„Porota mala veľmi ťažkú prácu, pretože medzi maturantmi boli žiaci, ktorí reprezentovali našu školu na rôznych gastronomických súťažiach, a skúsenosti, ktoré získali, prezentovali aj na maturite,“ uviedla hlavná majsterka školy Jana Hašková.

Tento rok bol na „mojmírke“ bohatý na šikovných kuchárov. Dvadsiati mladíci po náročnom dni, keď každý z nich varil kompletné menu – s predjedlom, polievkou, hlavným jedlom aj múčnikom, si od prísnych porotcov vyslúžil výbornú alebo chválitebnú. Pracovali samostatne, ich majstri si naplno a priam s pôžitkom uvedomovali, ako dobre je, keď už netreba nič riešiť, len sledovať gastro čarovanie svojich zverencov. V kuchyniach rozváňala vanilka, miešala sa s vôňou koriandra, muškátu, pečeného mäsa, bazalky, smaženej cibuľky, tekvicových semiačok, slivkových guliek či jedál, ktoré patria do zlatého fondu regionálnych kuchýň Európy.

Študenti museli použiť správnu prípravu surovín či vhodnú technologickú úpravu jedál.

Kuchári a čašníci v školskom stredisku Semafor prezentovali, ako sa v top reštauráciách stoluje a ako má vyzerať spolupráca čašníka s kuchárom. A tak čašníci nastierali slávnostné tabule a kuchári zhotovovali slávnostné menu. Stoly niesli pečať osláv typu: Moje 18. narodeniny, Deň matiek – naša maminka, Môj prvý deň v škole, Narodenie dieťaťa, Svadba, 50 rokov – narodeniny pri mori, Prvé sväté prijímanie, Maturita – skúška dospelosti, Zlatá svadba, Zásnuby, Slávnostná kolaudácia, Úspešná vernisáž.

Kuchári v hoteli Grand či partnerských reštauráciách mali za úlohu pripraviť štvorchodové menu regionálnych kuchýň Európy, napríklad rakúskej, ruskej, anglickej, českej, poľskej, maďarskej či talianskej. Čašníci okrem už uvedenej slávnostnej tabule prezentovali dekantovanie vína, tranžírovanie kurčaťa, filetovanie pstruha, prípravu predkrmového šalátu, ovocného šalátu, miešanie tatárskeho bifteku pred zrakom hosťa, flambovanie ovocia či palaciniek a rôznych alko a nealko nápojov či káv.

Čašníci obsluhovali hosťa podľa najprísnejších pravidiel.

„Každý kuchár musel vypracovať technicko-organizačné zabezpečenie, čiže libreto. Musel tiež vynormovať vyžrebované jedlá na počet porcií podľa receptúr studenej a teplej kuchyne, vypísať žiadanku na suroviny, pripraviť pracovisko, vhodný inventár na prípravu pokrmov, pripraviť a navážiť suroviny, žiaci museli použiť správnu predbežnú prípravu surovín či vhodnú základnú technologickú úpravu. Podobne aj čašníci zhotovovali libreto, nastierali slávnostnú tabuľu k danej rodinnej oslave a, samozrejme, obslúžili hosťa podľa najprísnejších pravidiel. Porota prihliadala na uplatňovanie hygienických predpisov a noriem i tradičných a progresívnych metód pri manipulácii so surovinami a tovarom. Porotcovia hodnotili aj využívanie rôznych techník a technológie na vytváranie finálnych výrobkov. Prihliadali i na samostatnosť a tvorivosť študentov,“
dodala J. Hašková.

Hodnotiaca porota pozostávala z predsedníčky Lýdie Birčákovej, skúšajúcimi boli pre odbor kuchár Mária Bednárová, učiteľka odborných predmetov a majstri Miroslava Varhániková, Mária Práznovská, Jozef Masaryk.

Skúšajúcimi pre odbor čašník bola učiteľka odborných predmetov Alexandra Rössler a majsterky Anna Bysterská a Margita Bučková.

Po písomných maturitných skúškach a praktických zručnostiach čakajú študentov tejto školy podobne ako i ostatných stredoškolákov ústne maturity. Na „mojmírke“ nastúpia študenti pred komisiu v týždni od 22. do 26. mája.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 9. mája.




0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel