V. Mišík bol ichtyológ i majster čipkár

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 9. mája 2017, 15:25
  • Autor:vd

Nielen minulý rok na Festivale paličkovanej čipky v Krakovanoch, ale aj tento rok v Piešťanoch môžu milovníci umenia obdivovať paličkovanú čipku dnes už nebohého čipkára z Piešťan, Víťazoslava Mišíka. Jeho diela vystavené v Galérii Fontána sú neuveriteľne krásne. Mišík v nich prezentuje paličkovanú čipku ako fenomén krásy, krehkosti, dôvtipu, remeselnej zručnosti a variability.

Každý jemnučký obraz vytvorený paličkovaním predstavuje originál. Návštevníci vernisáže obdivovali jeho cítenie, nápaditosť i technické prepracovanie. Na stenách galérie viseli kvety, plávajúce ryby, gaštanový list, zachytil dokonca postavy v tanci. Pozoruhodný je fakt, že hoci V. Mišík mal k umeniu, najmä k vyšívaniu blízko, pretože s ihlou dokázal čarovať už ako 12-ročný, bábence a baba – čiže pomôcky na paličkovanie – mu učarovali až v dôchodkovom veku.

Bol taký zanietený a zapálený pre paličkovanie, že nad čipkou dokázal presedieť celý deň. Svoje umenie odovzdával každému, kto prejavil záujem prostredníctvom kurzov. Okrem paličkovania sa venoval aj ichtyológii. Je autorom viacerých kníh, napríklad odbornej publikácie Škola paličkovania či Opletané paličkované čipky, vzory, väzby, predlohy. Pretože pôvodné vydavateľstvo, ktoré malo druhú knihu uviesť na trh, sa zrušilo, Mišíkovo dielo má vyjsť až tento rok.

Výstavu si môžete pozrieť do nedele 14. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj