Labužníci sa stali majstrami kotlíkového guláša

  • Kultúra a spoločnosť
  • 9. mája 2017, 10:17
  • Autor:vd

Tohtoročný v poradí už šiesty najlepší
Sĺňavský guláš ešte pred pár
dňami „behal“ po poliach. Prvenstvo
totiž vyhral pokrm z divého zajaca,
ktorý najviac zaujal porotcov
– komisára medzinárodných gastronomických
súťaží Lukáša Dörnhöfera
a šéfkuchára Tomáša Repáša,
odchovanca piešťanskej „mojmírky“.
Zlatý guláš navaril v sobotu 6.
mája tím Labužníkov, v tesnom závese
za nimi sa umiestnili družstvá
Vrtuľa a Pilates.

Cenu diváka si odniesol tím s názvom Blesk. Bleskurýchle totiž nazbierali od divákov za svoj guláš najviac žetónov. „Dnes sme tu varili dva guláše. Súťažný bol z divého zajaca a pre priateľov sme navarili kotlíkový z diviaka,“ skonštatoval Jozef Sedlačko z víťazného tímu Labužníkov.

Porotcovia hodnotili trinásť rozličných gulášov. Najskôr každý ovoňali, skontrolovali opticky, či má peknú farbu i hustotu, ochutnali nielen šťavu, ale aj mäso, ktoré malo byť správne uvarené, nie však rozvarené. „Všetko sme hodnotili podľa noriem. Až po desať bodov mohli dostať súťažiaci za zostavenie receptúr, hygienu, čistotu, využitie surovín, pracovnú náročnosť, vzhľad pokrmu a až na záver sme hodnotili chuť. Dobrý guláš mohol dostať až 40 bodov za chuť. Zo skúseností môžem potvrdiť, že aj ten najjednoduchší guláš môže dostať spolu aj sto bodov,“ prezradil 30-ročný komisár L. Dörnhöfer, ktorý sa len prednedávnom vrátil z gastronomických súťaží v Írsku a Taliansku.

„My piešťanskí turisti sme varili súťažný guláš z hovädzieho močingu a bravčovej lopatky. V závere bol trošku sladký, ale aj jemne ostrý. Pridávali sme do neho jalovec i brusnice,“ prezradil tajomstvo šéfkuchár tímu Majorán.

Na nábreží vodnej nádrže Sĺňava panovala vynikajúca atmosféra. K Dinovi prichádzali desiatky ľudí, ochutnávali viaceré guláše a ten, ktorý im chutil najviac, ohodnotili dreveným žetónom. Takýmto spôsobom dali družstvám najavo svoj názor na ich kuchárske umenie. Tímy boli súdržné, častovali sa nielen jedlom, ale i pivom či niečím tvrdším. Pribúdaním hodín ubúdalo z kotlíkov. Po štvrtej hodine mohli kuchári skonštatovať: „Hotovo, už nič nemáme.“
Poslednému zablúdilcovi, čo prišiel a domáhal sa porcie gulášu z diviny a bravčoviny od tímu pracovníkov Služieb mesta Piešťany, sa ušla posledná naberačka. Chutila fajnovo.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 9. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 27. mája. Tento deň Medzinárodným športovým vyzývacím dňom. Meniny má Iveta.
  • 27.05.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Tanec bez hraníc - tak nazvali pred desiatimi rokmi súťažnú prehliadku talentom a hlavne nadšením obdarených žiakov špeciálnych škôl nášho…
  • 28.05.2025, 01:04
  • Piešťanský týždeň / Mladí dnes / Školy / Spravodajstvo
Dnes je streda 28. mája. Tento deň je Dňom Amnesty International, Medzinárodným dňom akcií pre zdravie žien. Meniny má Viliam.
  • 28.05.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 28. mája 2025
Meniny má Viliam, zajtra Vilma