Do vtáčieho územia na Sĺňave „nalejú“ pol milióna eur

  • Spravodajstvo
  • 9. mája 2017, 14:25
  • Autor:SITA

Vláda schválila programy starostlivosti o päť chránených vtáčích území (CHVÚ) na obdobie ďalších tridsať rokov z dielne ministerstva životného prostredia. Do uvedených programov zahrnula aj ochranu vtáčieho územia piešťanskej Sĺňavy. Pre tento účel použijú až do roka 2046 prostriedky vo výške viac ako pol milióna eur.

Starostlivosť o CHVÚ Sĺňava, ktoré bolo zriadené v roku 2008 a patrí pod územia Natura 2000, bude do roku 2046 stáť 558 260 eur, z toho 372 260 pôjde z eurofondov. Medzi hlavné ciele programu starostlivosti patrí zachovanie alebo zlepšenie priaznivého stavu troch druhov vtáctva – rybára riečneho, čajky čiernohlavej a čajky sivej.

Program zahŕňa i vtáčie územia v Kráľovej, v Špačinsko-nižnianskych poliach, v Dolnom Pohroní a pokrýva aj Veľkoblahovské rybníky. Programy starostlivosti upresňujú zásady využívania územia, ustanovujú ciele ochrany druhu vtáctva a určujú opatrenia na dosiahnutie dlhodobých a operatívnych cieľov. Odhadované náklady na opatrenia predstavujú 2,1 milióna eur a väčšia časť bude financovaná z eurofondov.

„V niektorých prípadoch predstavujú programy starostlivosti doslova návod na prežitie viacerých vzácnych druhov na Slovensku. Je čas ich konečne realizovať,“ vyhlásil minister životného prostredia László Sólymos. Program starostlivosti pri každom vzácnom vtáčom druhu predstavuje konkrétny súbor opatrení. Medzi nimi možno nájsť úplný zákaz používania pesticídov pri hniezdiskách, vylúčenie ťažby štrku pri vodných druhoch až po zákaz zásahov do drevín.

Vypracovanie programov starostlivosti je súčasťou záväzkov Slovenska podľa smernice Európskej únie o ochrane voľne žijúceho vtáctva a zákona o ochrane prírody a krajiny. Na neplnenie týchto záväzkov už Slovensko v roku 2016 upozornila Európska komisia. Celkovo sa Slovensko zaviazalo vyhlásiť 41 chránených vtáčích území, ktoré sú zaradené do európskej sústavy chránených území Natura 2000. V minulosti už bol schválený Program starostlivosti o CHVÚ Horná Orava, ktoré patrí medzi najvýznamnejšie chránené vtáčie územia na Slovensku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava