Vrbovské gymnazistky navrhli zatepľovací systém školy

  • Mladí dnes / Školy
  • 3. mája 2017, 13:31
  • Autor:ma/vd

Ekológia a obnoviteľné zdroje energie – to je heslo súťaže Enersol, do ktorej sa každoročne zapájajú aj študenti Gymnázia Jána Baltazára Magina vo Vrbovom. Tento rok vypracovali prácu s názvom Návrat k zeleným koreňom…

„Naše žiačky Beata Kubaláková a Katarína Hajduová pod vedením pedagogičky Andrey Michalkovej sa v práci zaoberali inovatívnym zatepľovacím systémom. Na strechu budovy nášho gymnázia sme navrhli zateplenie pomocou stopercentného recyklovateľného materiálu, a to technického konope. Tento izolačný materiál by nahradil pôvodný, ktorý je v zlom technickom stave, a navyše by zabezpečil škole výraznú úsporu financií,“ uviedol riaditeľ gymnázia František Glos.

Táto práca zaujala na krajskom kole odbornú porotu, ktorá vrbovským gymnazistkám udelila prvé miesto. „Postúpili sme do celoslovenského kola, ktoré sa konalo v dňoch 11. a 12. apríla v Strednej odbornej škole v Senici. Tu naše žiačky získali nádherné tretie miesto. Zároveň reprezentovali Slovensko v medzinárodnom kole,“ uviedla pre Piešťanský týždeň ich pedagogička Andrea Michalková.

Medzinárodné kolo sa uskutočnilo v Hlubokej nad Vltavou v dňoch 20.-21. apríla. Zapojili sa do neho najlepšie práce zo Slovenska, Rakúska, Slovinska, Nemecka, Poľska a Česka. „Naše žiačky tam tiež s veľkým úspechom odprezentovali ich inovatívny zatepľovací systém. Okrem diplomu a reprezentačného pohára si priniesli množstvo nových vedomostí a skúseností,“ s hrdosťou dodala A. Michalková. Súťaž Enersol vstúpila na Slovensku tento rok do siedmeho ročníka. Cieľom programu je rozvíjať tvorivé schopnosti žiakov v problematike alternatívnych zdrojov energie a trvalý vzťah k ochrane životného prostredia. Témou je využívanie alternatívnej energie vo svojom okolí – solárna energia, fotovoltika a fototermika, veterná energia, biomasa, geotermálna energia, malé vodné elektrárne, tepelné čerpadlá, ale zameriava sa aj na hľadanie riešení pri úspore elektrickej energie i znižovanie emisií v doprave. Ďalšiu oblasť tvoria pasívne, nízkoenergetické a inteligentné domy vrátane rekuperácie tepla a využívania obnoviteľných zdrojov energií.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 17, ktoré je v predaji od 2. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel